crooner


crooner 1.0

(muziek)

zanger die met zachte, lage stem, met zijn mond dicht bij de microfoon, soms half neuriënd en overdreven sentimenteel zingt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een crooner…

is een zanger; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is charismatisch en sexy
  • [Geslacht] is een man
  • [Gedrag] zingt overdreven sentimenteel en bespeelt het publiek
  • [Betrokkene] wordt tijdens optredens vaak begeleid door een (big)band/(jazz)orkest
  • [Instrument] zingt met z'n mond dicht bij de microfoon
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. Bing Crosby, Elvis Presley, Frank Sinatra

Algemene voorbeelden


Michael Bublé, de beste crooner van nu en straks, heeft een nieuw album uit. 'Crazy Love' heet het werkstuk. Naar aanleiding van deze release vat de 34-jarige Canadees de 'Crazy Love Tour' aan.

http://www.sportpaleis.be/nl/news/view/2009-10-28/michael_buble_croont_op_30_mei_in_sportpaleis

Careless Love behandelt even nauwgezet als pijnlijk Elvis' neergang, of 'verdwijning' zoals Guralnick het noemt, van zijn terugkeer uit militaire dienst in 1960 tot zijn plotselinge dood zeventien jaar later. Guralnick is gelukkig geen purist. Hij heeft een open oog voor Elvis' kwaliteiten als crooner; zijn zang in 'In the Ghetto' is bijvoorbeeld 'zo onzelfbewust, van een bijna transparante welbespraaktheid, en vol vertrouwen in zijn eigen eenvoud'. Zelfs in 1974 kon Elvis je de rillingen over je rug doen lopen als zijn stem opklom naar de hoogste registers van sentiment en vervoering.

http://www.nrcboeken.nl/recensie/verspilde-liefde-in-een-getto,

Om nog maar te zwijgen over Jacques Brel… Een van de weinige chansonniers die ook buiten het Franse taalgebied grote vermaardheid kreeg. Vele crooners en popartiesten hebben zijn nummers in hun repertoire opgenomen, van Frank Sinatra tot David Bowie.

http://home.tiscali.nl/sylvester/brel.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de bejaarde crooner
  • de jonge crooner
  • de Franse crooner
  • de tachtigjarige crooner
  • de zwoelste crooner

Vorig jaar was voor velen de maat vol. Toen kreeg de bejaarde crooner Tony Bennett de prijs van het beste album, terwijl een populaire groep als Hole niet eens één nominatie in de wacht sleepte. Het was duidelijk dat de grammies enkele jaren achter liepen op de evolutie van de muziek.

De Standaard,

Lange tijd zocht Hamel naar een eigen geluid en vroeg producent Benny Sings om hem op het juiste spoor te zetten. En dat lukte. Twaalf nummers flirt het duo onafgebroken met jazz en beats en gebruikt samples uit bestaande bigband-platen van weleer. Het klinkt allemaal heerlijk fris en vrolijk en de jonge crooner voelt zich duidelijk als een vis in het water. Hamels warme stemt leent zich uitstekend voor jazz, zo blijkt. Met het wonderschone Nothing's Any good (met Benjamin Herman op saxofoon) raakt Hamel een gevoelige snaar om vervolgens het tempo flink op te schroeven met dansbare tracks als Breezy en Details. Valt er dan niets aan te merken op de charmante, blondgelokte Hamel? Toch wel. Hier en daar kunnen zijn zoete liedjes een wat ruiger randje gebruiken.

http://www.muziekwereld.com/rec-wouter_hamel.htm,

De Franse zanger van Armeense afkomst Charles Aznavour (85) zal deze herfst in Italië een reeks van zes concerten geven. De 'Frank Sinatra van Frankrijk' stond 26 jaar geleden voor het laatst op de Italiaanse bühne [...]. De Franse crooner geeft de aftrap op 30 oktober in het Teatro Regio van Parma in het noorden van Italië.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20090904_044,

Frank Sinatra's gezondheidstoestand gaat achteruit. De tachtigjarige crooner werd zondag opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles.

De Standaard,

Gregory Isaacs leidde een veel rauwer leven dan zijn bijnamen ('Cool Ruler' en 'Lonely Lover'; allebei albumtitels) doen vermoeden, maar dat vergeet je meteen weer wanneer je hem hoort zingen, de zwoelste crooner die de reggae voortbracht.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3380/muziek/article/detail/1038171/2010/10/25/Gregory-Isaacs-zwoelste-crooner-van-de-reggae.dhtml

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen