zanger


zanger 1.0

iemand die zingt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zanger…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] zingt

  Algemene voorbeelden


  Horecaman Johannes Knoop die de afgelopen jaren play-backend furore heeft gemaakt tijdens spontane feesten in zijn etablissement zal op veler verzoek zijn topnummer Paradise by the dashboard light van Meatloaf (met zijn buitenechtelijke tweelingbroer als zanger) voor het eerst in de buitenlucht ten gehore brengen.

  Meppeler Courant,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • goede zangers

  Vlamingen zijn in de regel goede zangers. We teren op een brede koorcultuur die altijd verbonden is geweest met het kerkelijke leven.

  De Standaard,

  Op deze zondagavond hebben slechts drie gelovigen de weg gevonden naar de veertiende-eeuwse kerk, onder de hoede van de dertien monniken van het klooster - goede zangers, dat moet gezegd.

  NRC,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • zangers en zangeressen

  Vanaf 15.00 tot 17.00 uur presenteert zangeres Sjoukje Smit op de Wheem bij café De Beurs een van de populairste vrijetijdsbestedingen in ons land: Karaoke = meezingen op een muziekband. Zangers en zangeressen die zich niet kunnen bedwingen en voor wie de intieme en galmende beslotenheid van de badkamer niet meer toereikend is voor een artistiek orgasme meld zich bij De Beurs aan.

  Meppeler Courant,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  zanger 2.0

  iemand die zingt voor zijn beroep of uit liefhebberij; iemand die voor zijn beroep de zangkunst beoefent; iemand die in het openbaar optreedt om te zingen, lid van een zanggezelschap

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een zanger…

  is een persoon

  • [Groep] zingt alleen of maakt deel uit van een zanggezelschap, zoals een koor
  • [Soort] is een uitvoerend artiest of een liefhebber
  • [Plaats] zingt op een podium
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zingt zuiver
  • [Geslacht] is een man
  • [Activiteit of handeling] zingt; beoefent de zangkunst; treedt op in het openbaar
  • [Betrokkene] zingt voor publiek
  • [Instrument] zingt met een microfoon
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] zingt voor zijn beroep of uit liefhebberij; beoefent de zangkunst voor zijn beroep of uit liefhebberij
  • [Omstandigheid] treedt als professional op in voorstellingen, musicals, opera's en tv-shows; zingt als liefhebber in een band, een koor of op zangles

  Algemene voorbeelden


  Zeer zeker speelde Lou Reed een goed concert dinsdagavond in Vorst Nationaal: zijn vierkoppige rockband acteerde spits, er waren veel nieuwe songs met ook de nodige klassiekers, en de zanger was goedgemutst.

  De Standaard,

  Als zanger van Nirvana werd Kurt Cobain in korte tijd beroemd als een van de grondleggers van de grunge: de tandenknarsende gitaarrock uit Seattle die ook groepen als Soundgarden en Pearl Jam voortbracht.

  NRC,

  Het koor van de opera is een grote groep zangers die naast de solisten in de voorstelling optreedt. Zij vullen de solisten aan.

  http://www.het-muziektheater.com/educatie/opera/frameset-opera.htm

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • optreden
  • (een liedje) zingen

  Het Vollenhoofs Visserskoor timmert nog niet zo lang aan de muzikale weg. Vorig jaar traden de zangers op tijdens de opening van de jachthaven.

  Meppeler Courant,

  De Nederlandse chansonnier Boudewijn De Groot voegt een extra concert toe aan zijn afspraak in de Brusselse Ancienne Belgique op 30 mei. De zanger zingt ook op 31 mei in dezelfde zaal.

  De Standaard,

  Elke zanger zong telkens drie liedjes. Bos legde de nadruk op eigen werk, Verminnen vermengde [...]. Beiden verdienden alle lof.

  De Standaard,

  De enscenering van Aleksej Stepanjuk en de decors van Konstatin Korovin zijn overdadig en briljant [...]. En er wordt fantastisch gezongen door zangers, die dankzij Gergjevs Nederlandse optredens ook hier inmiddels beroemd zijn.

  NRC,

  met adjectief ervoor


  • beroemde zangers

  Hij haalde beroemde zangers als Montserrat Caballé, José Carreras, Marilyn Horne en Carlo Bergonzi voor concerten naar Gent.

  De Standaard,

  • jonge zangers

  De Operastudio Vlaanderen werd opgericht in 1998 en biedt een voltijdse opleiding aan jonge zangers die zich intensief willen voorbereiden op een professionele carrière in de opera.

  http://www.gent.be/gent/bestuur/beleid/cultuur_als_dwarsligger.pdf,

  • een charismatisch zanger
  • een goede zanger

  James Cleveland was voor vele gospel-entoesiastelingen de Koning van de Gospel. Een charismatische zanger die het publiek in de palm van zijn hand droeg. Alhoewel zijn rauwe stem niet echt een muzikaal juweel kon genoemd worden, slaagde hij er in om zijn publiek te magnetiseren.

  http://home.tiscali.be/embee/aamh/AfroAmericanMusicalHistory-02.htm

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • de geschoolde zanger

  De stem van Thomas Quasthof geldt als een van de mooiste van eind 20e eeuw [...]. Deze volmaakt geschoolde zanger kan zijn stemtimbre licht en donker kleuren.

  http://www.let.uu.nl/voice/History/CollegeReinders/Inleiding.html,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: op

  • de zanger op het podium

  De Amerikaanse popster Michael Jackson mag geen concert spelen in Maleisië. Net zoals drie jaar geleden worden zijn wellustige heupbewegingen iets te gewaagd bevonden door de autoriteiten. In Tunesië mag de zanger wel op het podium, tot vreugde van 60.000 fans.

  De Standaard,

  Wie niet danste was in aanbidding van de zanger op het podium. Het klonk zo goed, zo echt, ik vond het meteen verdacht. Ik was ervan overtuigd dat het playback was. Ik keek nog eens van dichtbij en ja hoor, het was playback. De zang kwam niet uit de keel van de zanger, hij bewoog alleen maar zijn lippen op een zodanige manier dat het leek alsof hij zong.

  NRC,

  Voorzetsel: van

  • de zanger van een band
  • de zanger van een groep
  • de zanger van een popgroep
  • de zanger van een rockgroep
  • de zangers van een koor

  In het jaar 2000 hebben we onze tweede CD opgenomen, kortweg genaamd "Two". Hierop is Jan Huurdeman voor het laatst als zanger van de band te horen.

  http://home.planet.nl/~swanlake/blues/vervolg.htm,

  De zanger van de Engelse groep Smokie, Alan Lesley Barton, is donderdagavond in een ziekenhuis in Keulen overleden.

  NRC,

  Freddy Mercury, de zanger van de popgroep Queen die in 1991 aan de gevolgen van aids overleed, krijgt een standbeeld in Montreux.

  De Standaard,

  De Schot Ray Wilson is de nieuwe zanger van de symfonische rockgroep Genesis.

  De Standaard,

  Wanneer spreek je van een masterclass en wanneer van een workshop ? Die vraag werd gesteld tijdens de reünie ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het Brabantkoor [...]. De benaming, zo werd gesteld, hangt af van het niveau van degene die lesgeeft. Dit leidde tot grote hilariteit onder de zangers van het Brabant Koor.

  http://www.brabantkoor.nl/site/cv_lang

  met eigennaam


  • zanger Guus Meeuwis
  • zanger Ernst-Daniël Smid

  In het Holland Heineken House mag vanavond, na de 1500 meter mannen, een nieuw feest worden verwacht. Zanger Guus Meeuwis schijnt 'We are the champions' geoefend te hebben.

  de Volkskrant,

  Na 25 jaren kun je de zanger Ernst-Daniël Smid beter vragen wat ie niet gedaan heeft.

  Dagblad van het Noorden,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • zanger of zangeres
  • zangers en zangeressen

  De zanger of zangeres zingt de hoofdmelodie en vertelt al zingend de tekst van de song. De zangpartij staat dus altijd in het middelpunt van de belangstelling. Tijdens de zangles leer je de nodige technieken om vol zelfvertrouwen voor de band of op toneel te staan.

  http://www.muziekschoolamstelveen.nl/pop.htm

  De meeste smartlappenkoren die Nederland kent, zijn beperkt van omvang. Zo niet het Oosterhouts Smartlappenkoor. Dat bestaat uit maar liefst 75, immer in rood en zwart gestoken, zangers en zangeressen.

  http://www.smartlappenkoor.nl/

  De kapsters, kleedsters en grimeurs helpen de zangers en zangeressen bij het aankleden en het opmaken van de acteurs. Als iedereen opgemaakt en aangekleed is en het decor en licht zijn in orde kan de voorstelling beginnen.

  http://www.pienternet.be/archief/nieuwsbrief/september2003.html,

  • dansers en zangers
  • zangers en dansers

  De Sprookjesshow in het Efteling Theater voert de bezoekers mee langs drie sprookjes: Roodkapje, de Indische Waterlelies en Doornroosje. De hoogtepunten uit deze sprookjes werden in tekst en muziek verwerkt en worden opgevoerd door veertien dansers en zangers.

  De Standaard,

  Het Kozakkenensemble uit Stavropol heeft perfect op elkaar ingespeelde zangers en dansers, wat je ook kunt zeggen van de zeven muzikanten, die continu op het podium aanwezig waren.

  Meppeler Courant,

  voorafgegaan door als


  • als zanger

  Of de klassieke zanger Bocelli raad heeft voor de popzanger Lotti? Nee, ik heb geen raad voor Helmut Lotti, maar wel voor iedereen die houdt van zingen. Je wordt geboren als zanger. Die gave heb je of niet. Maar: je moet absoluut zanglessen volgen. Dan pas kan je je stem verbeteren. Je moet leren zingen met de minst mogelijke inspanning.

  De Standaard,

  Heylens succes als zanger was van korte duur.

  http://home.planetinternet.be/~sintlod8/kleinkunst/kleinkunst_1.htm

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  zanger 3.0

  vogel die behoort tot een zeer grote orde van vogels die zich onderscheidt door een ontwikkeld geluidsorgaan dat een reeks samenhangende, meestal in toonhoogte verschillende klanken in een herkenbaar patroon kan voortbrengen; vogel die zingt; zingende vogel

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een zanger…

  is een vogel; is een dier

    Rijk Animalia; Dieren
    Stam Chordata; Chordadieren
    Klasse Aves; Vogels
    Orde Passeriformes; Zangvogels

    Algemene voorbeelden


    Er zijn in Nederland een aantal vogels die een enorme aantrekkingskracht hebben op (natuur)fotografen. Enkele daarvan zijn de Geoorde Fuut, Ijsvogel, Pestvogel en Grutto, in dit rijtje mag de Blauwborst niet ontbreken. Vanaf begin maart kunnen we deze kleurrijke zanger (hij doet zijn naam eer aan) waarnemen in waterrijke gebieden met riet, wilgen en elzen.

    http://natuurfotografie.fam-jongenelen.nl/?p=1142,

    Het is nu wetenschappelijk bewezen: de beste zangers zijn ook de beste minnaars. In ieder geval bij de grote karekiet. Dat melden drie Zweedse onderzoekers in het jongste nummer van Nature [...]. Bij de grote karekiet (Acrocephalus arundinaceus) kiezen de vrouwtjes hun echtgenoot op de grootte van zijn territorium en de grootte van zijn liedjesrepertoire. Voor het slippertje - de buiten-paar fertilisatie, schrijven de Zweden - kiezen ze de buurman met het grootste repertoire. Dat konden de onderzoekers, van de Universiteit Lund, afleiden uit DNA-analyse van jongen en mogelijke vaders.

    De Standaard,

    De Gekraagde Roodstaart is een vroege zanger. Ruim voor zonsopkomst is zijn lied al te horen; dat is kort met, na een vaste aanhef, een aantal gevarieerde noten.

    http://www.vwg-m.nl/soorten/vogel.asp?id=256

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de beste zanger
    • een (zeer) goede zanger

    Wie vindt u de beste zanger onder de vogels? Laat het ons weten door te stemmen op uw favoriete vogels in de Vogel Top 100. De stembus is nu geopend. U kunt kiezen uit 140 verschillende vogelgeluiden.

    http://www.dierennieuws.nl/forum/smf/index.php?topic=14996.0,

    De blauwborst is een goede zanger en imiteert zelfs andere vogels van op zijn uitkijkpost. In het Was dialect wordt hij soms poldernachtegaal genoemd.

    http://www.onsstreven.be/zoetwaterschr.html

    De rode kardinaal komt voor in een groot deel van Noord-Amerika, zelfs in de steden. Het mannetje is een zeer goede zanger, in sommige streken heet de vogel dan ook de "virginische nachtegaal".

    http://www.allevogels.nl/index/index.php?option=com_content&view=article&id=267&Itemid=324#top

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    zanger 4.0

    ((vooral) in België)

    iemand die gedichten of andere poëtische teksten schrijft, voor zijn beroep of uit liefhebberij; dichter

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een zanger…

    is een persoon

      Hoofdsemagram: dichter


      Algemene voorbeelden


      De stad ligt aan de Hellespont, dat is de smalle zeeëngte tussen Europa en Azië, zoals in de Ilias staat. Voorts klopt het landschap tot in de kleinste details met de beschrijving van Homeros [...]. Ook de burcht vertoont alle kenmerken van het Homerische Troje [...]! Tweede overeenkomst: de periode [...]. De derde overeenkomst is van kultureel-ekonomische aard. De Griekse helden die de zanger met naam en toenaam ten tonele voert, zijn Mykeners. Rond 1250 bloeide in Griekenland, en wel precies in de steden die Homeros noemt, een kultuur die de Mykeense wordt genoemd naar de stad met dezelfde naam.

      De Standaard,

      Door het ganse land werd de verrukkelijke zanger Orpheus geprezen. Hij was de zoon van Apollo en had van zijn moeder Calliope, de Muze van de dichtkunst, de gave van de zang geërfd, waarmee hij alle mensen in ontvoering bracht. Apollo schonk hem een snaren instrument en wanneer Orpheus zijn gezang liet horen kon niemand aan de goddelijke macht er van weerstaan.

      http://users.skynet.be/dverbruggen/orpheus.htm

      Door smart gebogen keerde Orpheus terug naar zijn vaderland. Driemaal reeds had het jaar zijn verloop voltooid. Eenzaam leefde de zanger; hij vermeed de omgang met mensen. Zijn gedachten waren nog geheel aan zijn geliefde Euridice gewijd evenals de lieflijke tonen die aan zijn lier overstroomden.

      http://users.skynet.be/dverbruggen/orpheus.htm

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen