cultuurgebonden


cultuurgebonden 1.0

gebonden aan een bepaalde cultuur; voortkomend uit, behorend bij, kenmerkend voor een bepaalde cultuur; verbonden met een bepaalde cultuur

Algemene voorbeelden


De psycholoog dient er dan ook rekening mee te houden dat de waarde van een test cultuurgebonden is.

http://www.psynip.nl/publiek/vragen.htm#persadvies

Mensenrechten gelden altijd en overal en zijn onafhankelijk van 'cultuurgebonden' interpretaties.

http://www.e-stem.nl/,

Als een kind eenmaal heeft geleerd bepaalde voedselcombinaties en -soorten te waarderen, zit deze hier tot het einde der dagen aan vast. Het eten moet een bepaalde smaak, geur en uiterlijk hebben. Dit is cultuurgebonden, de mens is immers één soort en heeft toch overal ter wereld een andere smaak.

http://www.kun.nl/quetzalcoatl/cultus/,

Het is een houding die de meeste democratische partijen hebben aangenomen, niet uit gemakzucht, maar vanuit de verkeerde veronderstelling dat de integratie zich in de loop van de jaren als vanzelf zou verwezenlijken. Daarbij ging men ervan uit dat onze cultuur als richtlijn zou dienen. Maar is dit niet te eenvoudig? Is dit geen uiting van relativisme waarbij we bepaalde vormen van onrechtvaardigheid als cultuurgebonden en derhalve onvermijdelijk aanvaarden?

Pleidooi voor individualisme, Dirk Verhofstadt,

Attractie wordt bevorderd door ruimtelijke nabijheid: men krijgt informatie over elkaar en er is het louter-blootstellingseffect (mere exposure). Door elkaar vaak te zien ontstaat er een zekere vertrouwdheid. Elkaar té vaak zien leidt tot irritatie. In een kibboets ontstaan zelden huwelijken. De sterke vertrouwdheid met elkaar remt de seksuele attractie. Uiterlijke aantrekkelijkheid: dit is cultuurgebonden. Het gelaat speelt de grootste rol: vooral grote pupillen, prominente jukbeeenderen, brede lach, brede kin.

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/Socialepsychologie.pdf

We dienen ons te realiseren, dat wij producten van onze eigen samenleving en cultuur zijn. Afhankelijk van die cultuur registreren wij sommige zaken wel en andere niet. Ook onze onderzoekservaringen zijn cultuurgebonden en datzelfde geldt voor de weergave daarvan.

http://casnws.scw.vu.nl/publicaties/meijers-antrolit.html,

Opvattingen zijn cultuurgebonden. Regelmatig wordt dan ook door onderzoek aangetoond dat gestandaardiseerde, universele organisatievormen en/of managementmethoden niet haalbaar zijn en dat er rekening gehouden moet worden met de invloed van nationale cultuurverschillen op de inrichting van organisatievormen en de gevolgen hiervan voor managementstijlen.

http://www.nijenrode.nl/nl/

Veel materiaal uit het buitenland dat vrij uniek, cultuurgebonden en authentiek is, zoals kloostermoppen, sierhekwerken, straatmateriaal, plavuizen, oude troggen, granieten aanrechtbladen, Canadees drijfhout, ornamenten en nog veel meer, wordt toegepast voor tuinaanleg.

http://www.bosmantuinprojecten.nl/

Het identiteitsnegationisme gaat vaak gepaard met een zgn. "Verfassungspatriotismus", een leer die elk patriottisme verwerpt dat op iets anders zou zijn gegrond dan de positief geldende Grondwet en de daarin vervatte juridische grondregels, en met name een cultuurgebonden patriottisme.

http://www.ufsia.ac.be/~estorme/geworteldengelaagd.pdf

Edgeworth Edgeworth stelt dat de vaststelling van Wicksel niet klopt: niet de rijkdom van de consument definieert het marginaal nut, maar veel eerder de cultuur: het genot en en het nut zijn cultuurgebonden.

http://www.zwelgjes.be/files/1lic/leerstelsels/ Geschiedenis%20van%20de%20economische%20leerstelsels.doc,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een cultuurgebonden aandoening
  • cultuurgebonden gezondheidsproblemen

Belangrijke doelgroepen hierbij zijn jongeren, die hun leefstijl voor de toekomst nog moeten bepalen, vrouwen en leden van etnische minderheidsgroepen met specifieke, soms cultuurgebonden, gezondheidsproblemen.

http://www.vvdsneek.nl/vvd/cms/documents/VVD_Verkiezingsprogramma2002-2006_Naar_een_Leefbare_Toekomst.htm,

"Constipatie is vandaag waarschijnlijk de meest voorkomende cultuurgebonden aandoening bij kinderen," zo meent de Gentse pediater dr. E. Robberecht.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=artperrub=39

  • cultuurgebonden aspecten
  • cultuurgebonden factoren

Zowel t.a.v. de vormen en structuren van een taal als voor taalaspecten als vocabulaire, idioom, functioneel taalgebruik en uitspraak en intonatie pleiten wij voor een inductieve i.p.v. een deductieve benadering, omdat we hebben geconstateerd dat cursisten b.v. een taalpatroon of een regelmaat die ze niet is uitgelegd maar die ze zelf hebben "ontdekt", veel meer eigen maken en veel vlotter toepassen dan wanneer e.e.a. vooraf zou zijn uitgelegd - ook al zijn ze in veel gevallen achteraf niet in staat 'de regel' te formuleren. Zelfs voor niet-'talige', maar b.v. cultuurgebonden aspecten van communicatie blijkt deze aanpak effectiever dan het ouderwetse ' frontaal doceren.

http://www.linguarama.nl/nederlands/vis-state.php

Cultuurgebonden factoren kunnen heel verschillende resultaten opleveren naargelang van de geografische plaats van analyse (Oost-West, Noord-Zuid, Centrum-Periferie).

http://home.planetinternet.be/~sintlod8/oost_timor/oost_timor_inleiding.htm

  • cultuurgebonden opvattingen
  • cultuurgebonden overtuigingen

Maar meer dan wat ook, is en blijft een nieuwsartikel een klein of groot verhaal en vereist de algemene betekenis van een tekst ook een conventionele of canonieke vorm. De belangrijkste kenmerken hiervan zijn beknoptheid, coherentie, verhalende (organiserende) elementen, dramatische elementen, de aanwezigheid van een metacontext, de verwijzing naar bestaande mythes (cultuurgebonden overtuigingen), ex-nominatie (weglaten van informatie) en naturalisatie (normaliseren van informatie).

http://home.planetinternet.be/~sintlod8/oost_timor/oost_timor_inleiding.htm

  • een cultuurgebonden verschijnsel
  • cultuurgebonden verschijnselen

Ik gaf ooit in Utrecht les in de transculturele psychologie en psychiatrie. Een van de kernbegrippen daarin is culture bound syndrome, cultuurgebonden psychiatrische verschijnselen.

http://www.groene.nl/1996/31_32/jn_amok.html,

De omgang met dieren is zoals herhaaldelijk gesteld inderdaad een cultuurgebonden verschijnsel, maar dat is de omgang met de medemens toch ook in grote mate.

http://www.kuleuven.ac.be/cabme/onderwijs/discussieruimte/discussiepunten/1-1-3.htm,

  • cultuurgebonden verschillen

Vergeleken met hun ouders is de onderwijspositie van de tweede generatie sterk verbeterd. Omdat echter het opleidingsviveau van autochtone jongeren de afgelopen jaren ook gestegen is, hebben allochtone jongeren hun achterstand nauwelijks in kunnen lopen. Hun slechtere onderwijsprestaties worden verklaard uit: het lage opleidingsniveau van hun ouders; taalproblemen; cultuurgebonden opvoedingsverschillen; schoolgebonden factoren (concentratiescholen).

http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/s03221.pdf

met bijwoord


  • niet cultuurgebonden
  • sterk cultuurgebonden
  • zeer cultuurgebonden

Welke keuzes iemand maakt hangt in belangrijke mate af van vele factoren zoals de context van de interactie, de eigen situatie, bedoelingen, doeleinden en verwachtingen. Dit wil geenszins zeggen dat deze factoren en de keuzes die mensen maken niet cultuurgebonden kunnen zijn. Wel is het over het algemeen zo, dat in interactie met anderen, de mens zichzelf op de voorgrond plaatst en dientengevolge vanuit het eigen belang handelt.

http://www.fsw.leidenuniv.nl/~shadid/Publicaties/publicaties.html,

Is intelligentie een persoonskenmerk en niet cultuurgebonden en is intelligentie onveranderlijk en niet opvoedbaar?

http://www.efa.nl/opleidingen/pabo/ontwpsy.doc

Hij heeft zich naar zijn personeel in een interne brief gepresenteerd als een "relatieve nieuwkomer in een complexe en zeer cultuurgebonden organisatie" en tijd gevraagd om de problemen "uitvoerig en met een breder publiek" te bestuderen.

NRC,

Wanneer wil of moet men naar de dokter om geholpen te worden? Het is zeer cultuurgebonden.

NRC,

Krols pessimistische verkenning van de menselijke (on)gelijkheid spitst zich dus toe op het morele vermogen tussen goed en kwaad te kiezen - een sterk cultuurgebonden aangelegenheid.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • cultuurgebonden en generatiegebonden
  • plaatsgebonden en cultuurgebonden
  • relatief en cultuurgebonden
  • tijdgebonden en cultuurgebonden

Een meme is een cultuur- en generatiegebonden uiting. Dat houdt dus in dat je moeder ze niet zal snappen. En je kinderen later wel, maar die zullen het maar lame vinden, als dat woord tegen die tijd niet uitermate gedateerd is.

http://www.studenten.net/lifestyle/lifestyle/20026/9gag_y_u_no_let_us_study,

Respect voor verschillen: we willen leerlingen het besef bijbrengen dat de mensheid een geheel vormt en dat eigenbelang soms moet wijken voor algemeen belang. Dat normenstelsels relatief en cultuurgebonden zijn (interculturele communicatie) en dat mensen ondanks vele verschillen aan elkaar gelijkwaardig zijn.

http://www.scholenmetsucces.nl/index.htm?/wereldschool.php3

De nationale staat of de regio moeten economisch instaan voor het plaats- en cultuurgebonden beleid dat gericht is op human resources (onderwijs, vorming en opleiding, innovatie en verantwoord ondernemerschap), het arbeidsmarkt- en werkgelegenheidsbeleid (activering van werkloosheidsuitkeringen, doelgroepenbeleid, inschakelingsbeleid, arbeidsbemiddeling, …) en het omgevingsbeleid (ruimtelijke ordening, milieu en infrastructuur).

http://www.sp.be/achtergrond/programma/toekomst/economie.asp,

De zgn. dogma's die de oblaat (en velen met hem!) in twijfel trekt zoals leer van de erfzonde, de onbevlekte ontvangenis en de lichamelijke maagdelijkheid van Maria, de onfeilbaarheid van de paus enzovoort, hebben niets te maken met het echte christelijke credo. Het zijn tijds- en cultuurgebonden uitwassen.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding