cultuurloos


cultuurloos 1.0

(pejoratief)

zonder cultuur; gespeend van iedere vorm van cultuur; geen cultuur hebbend; geen aandacht hebbend voor of blijk gevend van cultuur

Algemene voorbeelden


Van Galen Last schrijft [...] over de 'negentiende-eeuwse opvattingen over moraal', die in het neutrale Nederland dat buiten de Eerste Wereldoorlog was gebleven, nog springlevend zou zijn. Daarmee construeerde hij een polemische tegenstelling tussen de enkele 'goede' en kosmopolitische intellectueel (zoals Ter Braak) en de rest van een cultuurloos, achterlijk en wereldvreemd Nederland in het Interbellum.

http://www.riod.nl/interbellum/lezing1.html,

Toch was het in dergelijk soort deftige kringen dat men ijverde voor een commercieel televisiestation in Vlaanderen. Achteraf kan je betreuren dat wat je te zien krijgt, oppervlakkig, sensationeel, platvloers en steeds maar cultuurlozer is.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een cultuurloos land
  • een cultuurloos milieu
  • een cultuurloos oord
  • een cultuurloze partij
  • een cultuurloze samenleving
  • cultuurloos televisieamusement
  • cultuurloze series

Er is geen ander land ter wereld dat in de laatste eeuw zo'n duidelijk eigen, rijke, oorspronkelijke cultuur heeft opgebouwd. En toch denken de inwoners dat het een cultuurloos land is, en dat wij in Europa de ware beschaving bezitten.

...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

Al in 1921, toen de suburbs nog een nieuw verschijnsel waren, noemde Amerika's bekendste architectuurcriticus Lewis Mumford ze een wasteland, een woestenij. Mumford zag de eerste suburbs als cultuurloze oorden, waar het leven was gereduceerd tot consumeren.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/08/11/Vp/bk1.html,

Hoe kneuterig het dorp wellicht ook is en hoe verstikkend ongetwijfeld het provinciale, cultuurloze milieu waarin hij geboren is, in de ogen van het kind staat zijn omgeving voor de hele wereld, waarin alles te ontdekken en alles te beleven valt.

NRC,

Je moet hem dus nog weinig vertellen over de materialistische, vraatzuchtige, cultuurloze en religieus fanatieke samenleving aan de andere zijde van de Atlantic.

http://www.tijd.be/cultuur/boeken/artikel.asp?Id=1404212,

Een paarse coalitie zie ik er niet van komen omdat de VVD daarmee zijn dood tekent. Bovendien ben ik er ook uit eigenbelang tegen: het CDA wordt dan gedwongen de rechterflank af te dekken en de positie van de Duitse CDU in te nemen. Dan krijg je een benepen, cultuurloze en populistische partij.

NRC,

Die duivelse Amerikaanse stoomwals – de massaproductie van banaal en cultuurloos televisieamusement – zou alle Europese programma-aanbieders zonder pardon platwalsen.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

Terwijl andere Europese landen al of niet mopperen over veel Amerikaanse of helemaal cultuurloze series en tv-spelletjes voor de wereldmarkt, verheft Frankrijk een zelfbewuste stem tegen het willoos open zetten van de grenzen voor smakeloze, on-Europese, lees: te zeer on-Franse uitingen.

NRC,

  • cultuurloze apen
  • cultuurloze nitwits

Er was trouwens nog iets anders dat hem frappeerde en aan het dorp deed denken, namelijk het trage, door de cultuurloze apen gedicteerde levenstempo hier.

De hangende man, Koos van Zomeren,

Ondankbare, cultuurloze, hersenarme nitwits durven wel eens termen uitbraken als 'egotripper', 'verwaande kinkel' of 'supernarcist' als ze zich over uw Nachtburgemeester uitlaten.

http://www.studentstart.be/Columns/6041,

met werkwoord


  • cultuurloos worden

Vonhoff wees op de gemeentelijke herindeling die reeds in de provincie Groningen heeft plaatsgehad. 'De mensen zijn niet verontachtzaamd, verloren in het landschap of cultuurloos geworden.'

Meppeler Courant,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • banaal en cultuurloos
  • geestloos en cultuurloos

Die duivelse Amerikaanse stoomwals – de massaproductie van banaal en cultuurloos televisieamusement – zou alle Europese programma-aanbieders zonder pardon platwalsen.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

De beroemdste stem in dit kapittel was wel die van de in 1989 gestorven Thomas Bernhard, die de hoofdfiguur in zijn stuk Heldenplatz Oostenrijk een 'geest- en cultuurloos riool' liet noemen.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


cultuurloos 2.0

niet gericht op een bepaalde cultuur of culturele groepering; ook: niet onderhevig aan een bepaalde cultuur
In tegenstelling tot de bet. 1.0 in neutraal gebruik.

Algemene voorbeelden


Om de taalcursussen Nederlands voor anderstaligen van het Leuvense Integratiecentrum te promoten, kwam een professioneel reclamebureau op de proppen met het idee van enkele - computergesimuleerde - monden. "De campagne moest, in het licht van de doelgroep, zo cultuurloos en neutraal mogelijk zijn."

De Standaard,

Vanaf min of meer 1980 ervoer ik steeds duidelijker dat het schilderkunstig vocabulair dat ik bezat, niet meer toereikend was voor mij om de werkelijkheid zoals ik die kende, te verbeelden [...]. Echter, voor het eerst in 1984 verplaatste mijn belangstelling zich naar de meest cultuurloze ruimte die ik kende: de buitenaardse ruimte. Deze ruimte, die ik mij alleen kon denken, moest derhalve in mijn hoofd worden vorm gegeven.

http://www.kalamiteit.nl/world/texts/asinema.html,