cumulus


cumulus 1.0

afbeelding

Bron: Rasbak
( CC BY-SA 3.0 )

(meteorologie; wetenschap)

grote wolk die zich door opstijgende, warme luchtstromingen en de condensatie van vocht in verticale richting ontwikkelt met bolle, bloemkoolachtige vormen; stapelwolk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cumulus…

is een wolk

      Algemene voorbeelden


      Cumulus [...] Ook wel stapelwolk genoemd: in verticale richting ontwikkelende wolken. Ze ontstaan vaak niet ver van de plek waar men ze ziet, maar kunnen door de wind ook flinke afstanden afleggen. Meestal zijn het afzonderlijke wolken met scherpe randen, een donkere horizontale onderkant en naar boven toe een bloemkoolachtig uiterlijk. Ze kunnen in alle vormen en maten voorkomen: klein, middelgroot en groot.

      http://www.knmi.nl/cms/content/36389/cumulus

      De thermiek is al vrij snel anderhalf tot twee meter rond. Op zo'n 1200 meter hoogte begin ik te glijden richting Braunschweig [...]. Na zo'n 30km kom ik in een blauw stuk aan. Geen cumuli binnen handbereik [...]. Bij Verden krijg ik de wolken weer te pakken.

      http://home.wxs.nl/~benhiem/nieuwsbr/99_3.html,

      Combinatiemogelijkheden


      overig


      • cumulus congestus
      • cumulus humilis
      • cumulus mediocris

      Wie het verschil tussen een cumulus humilis, een cumulus mediocris, een cumulus congestus, stratocumulus en andere wolkenvormen wil leren kennen, hoeft maar naar de plaatjes te kijken.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen