daterapedrug


daterapedrug 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen; recht en misdaad; seks, gender en relaties; neologisme)

drug die tijdens een afspraakje heimelijk wordt toegediend, meestal in een drankje, met de bedoeling iemand te verdoven en daarna seksueel te misbruiken, bijvoorbeeld door verkrachting; verdovend middel dat tijdens een afspraakje heimelijk wordt toegediend, meestal in een drankje, met de bedoeling iemand te verdoven en daarna seksueel te misbruiken, bijvoorbeeld door verkrachting

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een daterapedrug…

is een drug; is een stof

  • [Doel of bestemming] wordt toegediend om iemand te verdoven en daarna seksueel te misbruiken, bijvoorbeeld door verkrachting
  • [Gebruikswijze] wordt heimelijk toegediend
  • [Omstandigheid] wordt meestal toegediend tijdens het uitgaan
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld GHB of Rohypnol

Hoofdsemagram: drug


Algemene voorbeelden


Misbruikt onder invloed van een daterapedrug. Sophie: 'Niemand gelooft dat ik werd verkracht'. Na een avondje stappen met vrienden wordt Sophie wakker, bont en blauw, haar kleren binnenstebuiten en ... geen enkele herinnering van wat zich de avond ervoor heeft afgespeeld.

http://www.flair.be/nl/seks-en-relaties/10514/misbruikt-onder-invloed-van-een-daterapedrug.html,

In de jaren 80 stond xtc bekend als de daterapedrug, in de jaren 50 stond wiet bekend als de daterapedrug. Door de geschiedenis heen is elke drugs naar voren geschoven als daterapedrug. Zelfs wikipedia zegt over ghb; Hoewel onbevestigde bronnen het bovenstaande melden, dient te worden vermeld dat GHB een hele sterke zoute smaak heeft en snel zal worden geproefd.

http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?t=51431&start=45,

Britse wetenschappers hebben een pakket ontwikkeld waarmee je kan zien of er drugs in je drankje gestopt zijn. Een aantal jaar geleden deed zich een nieuw fenomeen voor: verkrachting met behulp van drugs oftewel date rape drugs. ­ Tijdens een avondje stappen krijg je een drankje aangeboden waarin een drug zit. ­ Na het opdrinken herinner je je niets meer, maar de volgende dag wordt je naakt wakker en lig je in een vreemd bed.

http://partyflock.nl/topic/670710:De_date_rape_drug_aangepakt.html,

Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2001
Brontaal Engels
Vorm in brontaal date-rape drug
Betekenis in brontaal idem