de grote baas


de grote baas 1.0

iemand die alle anderen overtreft

Algemene voorbeelden


De grote baas van deze wedstrijd was Jeroen Hertzberger die de overwinning voor zijn ploeg letterlijk binnensleepte.

http://www.hockey.nl/25904/head-to-head-komt-schc-uit-neerwaartse-spiraal,

Op het congres in Moskou eind 1994 heeft de FIDE zich met huid en haar overgeleverd aan Kasparovs PCA, en haar eigen wereldkampioenschap gedevalueerd tot een tweede rangs-wedstrijd, waaruit slechts een uitdager voor de echte grote baas, Kasparov, zou voortkomen.

NRC,

de grote baas 2.0

iemand die op het hoogste niveau leiding geeft aan een grote onderneming of organisatie

Algemene voorbeelden


Vorig jaar kocht de gemeente Beveren dan zelf nog een fonkelnieuwe Opel Zafira aan op aardgas, toen een primeur voor België, waarvoor de grote baas van Opel zelf naar Beveren was gekomen om de sleutels te overhandigen.

http://www.dewasekoerier.be/nieuws_detail.asp?postid=163,

"Smeerlappen", klonk het in de gangen van de leeglopende fabriek en op straat. Arbeiders schreeuwden er in een avondlijke betoging hun mateloze woede uit. Maar de grote bazen hoorden het niet. Zij zaten in het Brusselse Hilton-hotel. Vandaaruit maakten ze, koudweg, het dramatische nieuws bekend.

De Standaard,

In de jury huisden onder anderen de Nederlandse Wendy Dubbeld, in 1998 deelneemster aan de EML, het Roemeense model Lavinia Birladeanu en de Tunesische filmmaker Ferid Boughedir. Grootste vinger in de pap had echter Gérald Marie, de grote baas van Elite Amerika en Europa.

De Telegraaf,

Het gaat over het nieuwe omroepdecreet, de benoeming van de nieuwe grote baas Bart De Graeve, de komst van de digitale radio of de verslaggeving van het Europees voetbalkampioenschap in 2000.

De Standaard,

De minister start ondertussen wel opnieuw de procedure om een nieuwe directeur-generaal voor de BBI te vinden. De huidige grote baas gaat op 1 mei met pensioen.

De Standaard,

Ze draagt een olijfkleurig pakje van Gucci met daaronder een roodgevlamde bloes, ze komt met een verse coupe soleil van de kapper, is zelfs iets te vroeg. Aantrekkelijk, verzorgd, een vrouw van de wereld, de echtgenote van de grote baas op – hopelijk niet al te zichtbaar – onzekere benen. De vergadering met zijn verkoopdirecteuren is nog in volle gang.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Over nauwelijks vier maanden (8 juni) heeft op Wembley de openingspartij van het EK '96 plaats en uiteraard is de grote baas van Euro 2000 verplicht de ontwikkelingen in Engeland op de voet te volgen.

De Standaard,

Dr. Squinzi, de grote baas van het sterkste wielerteam van dit ogenblik, zou zich echter bereid verklaard hebben om Olano en nog een paar andere Spanjaarden uit de ploeg voortijdig hun vrijheid terug te schenken.

De Standaard,

de grote baas 2.1

iemand die op het hoogste niveau de baas van een criminele organisatie is

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

Algemene voorbeelden


Tegenstanders van de taps op Internet verwachten dat hierdoor de kleine criminelen gepakt zullen worden en de grote bazen de dans ontspringen.

http://www.surfnet.nl/publicaties/bulletin/00-2/h6.html

Tijdens de behandeling van de zaak minimaliseerden de twee kopstukken hun rol en beweerden ze enkel en alleen maar drugsrunners te zijn voor mysterieuze 'grote bazen' die door de mazen van het net geglipt waren.

http://www.politics.be/print.php?aid=1677,

Het kartel van Medellín, dat tot enkele jaren geleden de smokkel naar de VS, Europa en Japan domineerde, is niet meer. De grote baas, Pablo Escobar, is dood.

NRC,

Een van die zwakke plekken is volgens Pronker soms het moment waarop bij criminele operaties door de grote bazen wordt 'gecasht'.

http://www.allroundsecurity.nl/index2.html