designbaby


designbaby 1.0

(filosofie; gezondheid, geneeskunde en zorg; religie, mystiek en mythologie; neologisme)

baby die geboren is na een embryoselectie bij een ivf-behandeling, waarbij het embryo uitvoerig onderzocht is op allerlei medische defecten en deze afwijkingen zijn uitgesloten, met de bedoeling een zo perfect mogelijk mens te creëren of een ander, ziek persoon, meestal een familielid, te helpen, bijvoorbeeld met een orgaandonatie of een beenmergtransplantatie; reageerbuisbaby die getest is op afwijkingen; designerbaby

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een designbaby…

is een baby; is een kind; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      'Designbaby' in Engeland toegestaan. Een echtpaar uit Leeds wil zo snel mogelijk verder met het produceren van een baby die hun doodzieke zoontje kan helpen met de beenmergtransplantatie die hij dringend nodig heeft. Een uitspraak van het Britse Hof van Beroep heeft de weg daarvoor alsnog vrijgemaakt.

      http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1775303/2003/04/10/Designbaby-in-Engeland-toegestaan.dhtml,

      Deze pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD) mag in Nederland al langer [...]. Mogen ouders straks kiezen voor een jongetje of meisje? Door PGD ontstaat de druk op ouders om alleen nog gezonde kinderen op de wereld te zetten [...]. Bisschop Heinz Josef Algermissen van Fulda waarschuwde dat het toestaan van PGD een mentaliteit bevordert die het leven uitkiest in plaats van kiest voor het leven. Zijn collega, mgr. Gebhard Fürst van Rottenburg-Stuttgart, sprak over "de eerste stap in de richting van designbaby's."

      http://www.npvzorg.nl/publicaties-npv/weblog-seldenrijk/heet-van-de-naald/article/richting-designbaby/#,

      Genetisch veranderde Andi brengt 'designbaby' dichterbij. [...] Volgens Newsweek is de Brave New Monkey, de eerste genetisch veranderde primaat, weer een stap dichterbij de design-baby. Als we op termijn kunnen voorkomen dat embryo's de genen hebben die kanker of Alzheimer veroorzaken, wat moeten we dan zeggen tegen ouders die vragen om een kind met hazelbruine ogen of een atletische bouw? Uit een enquête in de VS bleek dat 42 procent van de Amerikanen gebruik zou willen maken van 'genenverbetering' voor hun toekomstig kind. Een nieuwe tweedeling ligt op de loer: die tussen de genenrijken en de genenarmen.

      (onbekend) ,

      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2001
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal design baby
      Betekenis in brontaal idem