baby


baby 1.0

kind dat zich in de eerste levensfase bevindt, vanaf zijn geboorte tot ongeveer één jaar; pasgeboren kind; zuigeling
In sommige samenstellingen met baby als eerste lid verwijst baby naar 'klein', 'mini' of 'miniatuur', zoals bv. in baby-Hummer (auto), babyster en babyvleugel.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een baby…

is een persoon

  • [Stadium] bevindt zich in de eerste levensfase
  • [Geslacht] is een jongen of een meisje

    Hoofdsemagram: kind


    Algemene voorbeelden


    Een baby slaapt veel. 's Nachts, maar ook overdag. Niet alleen thuis, maar ook als hij ergens anders is. Of onderweg.

    http://www.wiegedood.nl/content/ned/veiligslapen.html

    Per dag krijgt een baby gemiddeld vijf keer een verse luier.

    De Standaard,

    'En persen!' De verpleegster trok het naar buiten. 'Een jongen!' Tranen stroomden langs mijn wangen. Tina nam de baby in haar armen en drukte hem tegen haar borst alsof haar hele leven niets dan de voorbereiding op dit moment was geweest. Met een mouw veegde ik langs mijn gezicht en boog me over Tina en de baby. En keek zoals ik nog nooit gekeken had.

    Morgenster, Jaap Scholten,

    Een kinderwagen wordt gebruikt voor baby's van tot 6 maanden oud.

    http://www.babybelgie.com/poussette/poussette.htm

    Wiegendood treft overwegend baby's in het eerste levensjaar.

    http://www.wiegedood.nl/content/ned/veiligslapen.html

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een baby krijgen
    • een baby verwachten

    De twee zusters zijn officieel per 1 februari begonnen. In werkelijkheid begint Rolanda pas in april. 'Ze heeft net een baby gekregen en doet het nog even kalm aan', legt Diny uit.

    Meppeler Courant,

    Je laat er geen gras over groeien, krijgen jullie een baby? Ik hoop het, voorlopig hebben we de tijd nog. Gefeliciteerd! Hij kust Corrie op het voorhoofd, drukt mij langdurig de hand.

    Het pistool van de rekening, Jan Willem Holsbergen,

    De man is inmiddels gehuwd. Zijn echtgenote verwacht in mei 1995 een baby.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • een (te) kleine baby
    • een gezonde baby
    • een schattige baby
    • kleine baby's

    Gynaecologen verwachten bij aanstaande uitstelmoeders vaker een hoge bloeddruk, suikerziekte, een vroeggeboorte of een té kleine baby.

    NRC,

    Ik bleek kerngezond, al was ik iets te mager en had ik veel te grote handen. Voor de rest zat alles erop en eraan. De dokter kon niet anders concluderen, 'Een gezonde baby, mevrouw.'

    Gstaad 95-98, Marek van der Jagt,

    'Het is een jongen!' hoorde ik een paar mannen roepen. Een vrouw, de vrouw die ik in de kelder van het huis had gezien, kwam binnen. Ze droeg een schattige baby op haar arm.

    De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

    Kleine kinderen raken vlug uitgedroogd, zorg er daarom steeds voor dat ze voldoende vocht binnenkrijgen. Een peuter kan zelf al drinken terwijl je aan het rijden bent. Kleine baby's kunnen dit uiteraard nog niet, daarom kun je altijd een extra stop inlassen om je kleintje wat te drinken te geven.

    http://www.9maand.com/

    • een pasgeboren baby

    Het belangrijkste voor een pasgeboren baby is dat zijn directe behoeften bevredigd worden. Gebeurt dat niet, dan voelt een baby zich niet prettig en zal hij dat laten merken op de enige manier van communicatie waartoe hij in staat is: huilen.

    http://interaxis.sesuadra.org/Interaxis2/html6/mariska_de_backer.html

    Een pasgeboren baby kan nog niet veel meer dan zuigen en met de ogen knipperen. Dit zijn eerder reflexen dan doelbewuste bewegingen. Maar nog geen jaar later moeten we de onderste planken van de boekenkast ontruimen, anders doet de kleine dat wel.

    http://www.elfenbos.nl/didactistot.htm

    • een negen dagen oude baby
    • een zeven maanden oude baby

    Kunstgalerie van Wellington, hoofdstad van Nieuw-Zeeland, weigerde een negen dagen oude baby de toegang tot een tentoonstelling van Robert Mapplethorpe. Vanwege het erotische karakter van de foto's is de expositie alleen voor volwassenen bestemd.

    De Standaard,

    De zeven maanden oude baby heeft eet- en groeistoornissen en moet om de haverklap naar de dokter.

    http://www.cmo.nl/vmbo/vmbo-3/vmbo-36e.html

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • (hun) huilende baby
    • huilende baby's

    Een Spaanse uitvinder beweert een detector te hebben ontwikkeld die kersverse ouders binnen twintig seconden laat weten wat er met hun huilende baby aan de hand is.

    http://www.tiscali.nl/content/article/bzr/597143.htm,

    Het was vloed , de meeste mensen begonnen het strand te verlaten. Bepakt met tassen, sjokkend achter bolderwagens met huilende baby's erin, gingen zij door het stroperige zand. Een karavaan van zomergasten.

    Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

    met telwoord ervoor


    • de eerste baby
    • jouw eerste baby

    In een gezin waar de eerste baby het syndroom van Down heeft, staan de ouders meestal huiverig tegenover een mogelijke volgende zwangerschap. Ilse Van Impe: "Wij wilden graag nog kinderen. We wisten dat het risico op nog een gehandicapte baby uiterst klein was. Drie jaar na Fauke is onze Klaas geboren en nog drie jaar later onze Dien. Zij zijn gelukkig perfect in orde."

    De Standaard,

    Na de ontsluitingsfase, waarin je lichaam zich opmaakt voor de bevalling, volgt de tweede fase van de bevalling; de uitdrijvingsfase. In deze fase zal je jouw baby ter wereld brengen. Als dit jouw eerste baby is, duurt de uitdrijving gemiddeld één à twee uur. Bij een volgende bevalling kan het sneller gaan.

    http://www.babypret.net/bevallen3.htm

    met bezittelijk voornaamwoord


    • haar baby
    • hun baby
    • je baby
    • mijn baby
    • onze baby

    Gehurkt voor het kinderbed neuriede ze steeds dezelfde melodie, een bijna toonloos refrein, en merkte niet dat haar baby in slaap was gevallen.

    Liefdesmeer & andere verhalen, Chaja Polak,

    Een groot probleem bij baby's is dat ze u niet kunnen vertellen als ze pijn hebben, huilen is hun enige manier van communiceren. Ouders raken gefrustreerd omdat hun baby huilt zonder een gegronde reden.

    http://www.chiropractie-vanbeest.nl/

    Zet voor je je baby in bad gaat doen alvast alles klaar. Leg een hydrofiel luier op het aankleedkussen met daarover een molton (dit neemt lekker veel vocht op) deze gebruik je straks als handdoek. Leg alvast een rompertje, luier en kleertjes klaar.

    http://www.kindjeopkomst.nl/default.htm

    Mag ik de haartjes van mijn baby met shampoo wassen? De haartjes van je baby mogen vanaf de eerste dag worden gewassen. Was ze met gewoon water en niet vaker dan één keer per week met shampoo of zeep.

    http://www.ouder-kindzorg.nl/

    "In de kraaminrichting merkte ik dat heel wat mensen niet goed wisten hoe te reageren toen ik ze vertelde dat onze baby een mongooltje was. Sommigen durfden ons geen proficiat te wensen."

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als baby

    Ze was zestien jaar en had als baby polio gehad. De ouders wisten geen raad met haar, zoals zo veel ouders met gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden. Ze hadden geen geld voor een dokter.

    http://www.lilianefonds.org/index2.htm

    Ze heeft een rond achterhoofd, omdat, zo heeft ze hem weleens verteld, ze als baby altijd op haar buik sliep. Tegenwoordig mag dat niet, in verband met de wiegendood.

    De asielzoeker, Arnon Grunberg,

    Niemand die me ooit heeft kunnen vertellen hoe ik er als baby uitzag. Was ik eigenlijk wel een baby? Er zijn niet eens foto's van mij uit die tijd.

    Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

    The Milkyway is een modern sprookje over een jong meisje, dat als baby te vondeling is gelegd in een park.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    baby 1.1

    jonge nakomeling van een dier

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een baby…

    is een dier

        Algemene voorbeelden


        We draaien bij de rots linksaf en zien de neushoorn. Het dier is niet alleen. Hij verkeert in gezelschap van een bewaker. Een man in uniform, met een machinepistool over zijn schouder. De neushoorn is nog maar een baby van amper een meter hoog. Sloom suft hij onder zijn boom.

        http://www.avontuurlijkereizen.nl/

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        baby 2.0

        (nog) ongeboren kind; foetus

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een baby…

        is een persoon

        • [Milieu] bevindt zich in de baarmoeder, in de buik van zijn moeder
        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is nog niet geboren; is ongeboren

          Algemene voorbeelden


          Wanneer je ligt, drukt het gewicht van de baarmoeder op de bloedvaten die baarmoeder en baby van zuurstof en voeding voorzien. Door de grotere bewegingsvrijheid van je bekken kan de geboortegang zich beter voegen naar de baby tijdens de bevalling, zodat de geboorte soepeler en vlotter verloopt.

          http://www.aqua-baby.nl

          De baby en de moederkoek zijn wat erfelijk materiaal betreft voor de helft afkomstig van moeder en voor helft van vader.

          http://www.fdg.unimaas.nl/hellp/,

          Enkele maanden voor de bevalling is het lijfje van elke baby bedekt met donshaartjes (lanugo). Meestal krijgen baby's in de 5de zwangerschapsmaand lanugo, maar op het einde van de zwangerschap zijn ze het bijna allemaal terug kwijt.

          http://www.9maand.com/

          Kijk welke kleur het vruchtwater heeft. Is het groenig van kleur, dan heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Meld dit meteen aan de verloskundige.

          http://www.ouder-kindzorg.nl/

          Combinatiemogelijkheden


          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: in

          • de baby in haar buik

          Contact maken met de baby in haar buik, dat wil elke jonge moeder. Via de haptonomische zwangerschapsbegeleiding worden de moeder, de vader en het kind 'al voelend' met elkaar in contact gebracht.

          http://www.zappybaby.be