huilbaby


huilbaby 1.0

(onderwijs en opvoeding)

baby die bovengemiddeld lang en veel huilt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een huilbaby…

is een baby; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] huilt erg veel en lang, meestal gedurende een periode van drie weken meer dan drie dagen in de week drie uur per dag

    Hoofdsemagram: baby


    Algemene voorbeelden


    Wanneer is er sprake van een huilbaby? Er wordt, volgens de literatuur, gesproken van een huilbaby wanneer een kind perioden heeft van prikkelbaarheid, jengelen of huilen gedurende meer dan drie uur per dag op meer dan drie dagen per week, meer dan drie weken lang. Of eerder wanneer de ouder aangeeft het huilen als een probleem te ervaren.

    http://www.ouder-kindzorg.nl/

    Onderzoek naar inbakeren baby's. Consultatiebureaus krijgen steeds meer vragen over het inbakeren van baby's. Zij wilen weten of het aanbeveling verdient ouders van huilbaby's te adviseren de baby stevig in doeken te wikkelen. Het Wilhelminakinderziekenhuis in Utrecht onderzoekt of inbakeren de baby's helpt rustiger te worden [...]. Het lijkt erop dat huilbaby's en onrustige baby's beter slapen wanneer zij worden ingebakerd.

    Reformatorisch Dagblad,

    Hij was een huilbaby. Als ik alleen met hem was, was ik onzeker. Doe ik het wel goed? Waarom huilt hij toch zo? En Emiel was drie, vier keer per nacht wakker.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2000