designer


designer 1.0

iemand die zich voor zijn beroep of uit liefhebberij bezighoudt met het ontwerpen van voorwerpen, bv. meubels of kleding, en daarbij aandacht besteedt aan de functionele en de esthetische vorm; ontwerper; vormgever

Semagram


Een designer…

is een persoon

   Algemene voorbeelden


   De designer is een professioneel. De opleiding tot designer duurt lang en is zeer verscheiden. De designer past werkmethodes toe die, terwijl de ruimte voor hypothese zo breed mogelijk wordt gelaten, verplicht moeten leiden tot een concrete oplossing. Zijn activiteit wordt dikwijls als "adviserend" beschouwd. In werkelijkheid gaat zijn intentie veel verder dan alleen maar raadgeven want hij concretiseerd de ideëen die naar buiten gekomen zijn. De designer is creatief.

   http://www.dside.yucom.be/pag10.htm#academisch

   Die computer is in het beste geval weggestopt, want het is toch al een tijdje geen statussymbool meer, integendeel misschien. In een minder gunstig geval is die computer een soort paasei om mee te pronken, gelegd door een goede designer met een voorkeur voor snoepjeskleuren. En in het slechtste geval is die computer zo'n afschuwelijke, zware, grote lompe bak in het grijs of beige.

   http://www.vub.ac.be/BIBLIO/nieuwenhuysen/presentations/2000-11-ip-column/2000-11-ip-column.htm,

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • een bekende designer
   • een beroemde designer
   • een gerenommeerde designer

   De vormgeving van dit nieuwe verlichtingsconcept werd toevertrouwd aan acht bekende designers, onder wie E. Gismondi.

   De Standaard,

   Een beroemde designer, eveneens actief in de vrouwenclub, had daarvoor een voorjaars- en zomercollectie voor zelfbewuste jonge meisjes ontworpen.

   Russendisco, Wladimir Kaminer,

   De collectie werd ontworpen door gerenommeerde designers en gefabriceerd in Italië.

   De Standaard,

   met voorzetselgroep


   • een designer bij een reclamebureau

   Het diploma Multimedia vormgeven biedt ruime perspectieven met brede en aantrekkelijke toekomstmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld in functies als designer bij reclamebureaus of multimedia productiebedrijven.

   http://www.friesepoort.nl/

   met ander, nevengeschikt substantief


   • designers en fabrikanten
   • designers en productontwikkelaars

   Speciale aandacht gaat naar de happening "Casa Europea III", die de klemtoon legt op de ontwerpen van een veertigtal designers en fabrikanten.

   Standaard,

   Maar iets goeds ontwerpen dat voor de meeste mensen betaalbaar is, tja, daarvoor moet je bij getalenteerde designers en productontwikkelaars zijn.

   http://www.ikea.nl/about_ikea/about.asp

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen