dicteenomade


dicteenomade 1.0

(taal en taalkunde; neologisme)

iemand die door het land trekt om op alle plaatsen waar een plaatselijk, regionaal of landelijk dictee gehouden wordt daaraan mee te doen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dicteenomade…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      De organisatie van het Groot Deventer Dictee werkt in het vervolg met twee groepen deelnemers: een gewone categorie en een categorie met 'specialisten'. Ze schrijven allemaal dezelfde tekst, maar er komen twee sets prijzen. Afgelopen keer, tijdens de achtste editie van het Deventer Dictee, dook ook hier ineens het fenomeen 'dicteenomade' op. De specialisten die her en der in en zelfs buiten Nederland de dictees afstruinen en de prijzen wegslepen, hadden ook Deventer ontdekt.

      http://www.destentor.nl/regio/deventer/2900527/Twee-categorieen-voor-Groot-Deventer-Dictee.ece,

      Dicteenomaden trekken van Breskens naar Deventer, Delft of Schiedam om aan lokale dictees mee te doen. Daar kapen ze alle prijzen weg. Voor hen is Het Groot Dictee der Nederlandse Taal het allerhoogste.

      http://www.trouw.nl/schrijf/voorpagina/article2941045.ece/De_dicteetijger__gaat_voor_de_winst_.html,

      De tweede uitgave van het Groen Wagenings Dictee had best iets moeilijker gemogen, vonden veel kandidaten woensdagavond in het Hof van Wageningen [...]. Het viel mee. De winnaar Pieter van Diepen, een dicteenomade (zoals hij het zelf noemde) uit Leiden, had als enige geen enkele fout gemaakt.

      http://www.gelderlander.nl/voorpagina/devallei/7562337/Maarten-van-Rossem-steelt-show-bij-eigen-Wagenings-Dictee.ece,

      In Nederland bestaat een groepje dicteenomaden: taalfanaten die het hele land rondtrekken om mee te doen aan dictees. In sommige plaatsen worden ze geweerd, want voor de locals is er geen lol meer aan als bijvoorbeeld oud-wethouder en dicteenomade Rein Leentfaar uit Breskens binnenkomt.

      http://www.tvgids.nl/programma/9300763/Man_bijt_hond/,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2008
      Samenhangende woorden (betekenis) dicteetijger