dieplinken


dieplinken 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme. Dieplinken wordt vaak als gesubstantiveerde infinitief gebruikt.)

via een hyperlink naar een specifieke webpagina of een plaatje binnen een andere website linken; deeplinken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Dieplinken…

is linken; is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Dieplinken is een hyperlink maken die niet naar de openingspagina van een website verwijst, maar direct tot een dieper niveau toegang geeft. Het werd een issue doordat PCM, de grootste krantenuitgever van Nederland, een rechtszaak aanspande tegen Kranten.com, een bedrijfje van twee Rotterdamse studenten dat per e-mail een overzicht geeft van de krantenkoppen op de webedities van enkele titels van PCM.

      NRC Handelsblad,

      Het belangrijkste slachtoffer van de rechtszaak tussen krantenuitgever PCM en Kranten.com was ongetwijfeld de waarheid. Niet alleen over de inzet van de zaak werd veel onzin verteld (het dieplinken staat op het spel!), ook bij op het oog futiele details werd vaak maar een beetje aangerommeld met de feiten.

      http://www.smallzine.nl/pagina.php?template=artikel=5238,

      Veel websites zijn verontwaardigd als er naar een afbeelding op hun site gedieplinkt wordt, omdat er meestal geen bronvermelding bij de dieplink staat, of omdat de afbeelding niet onder een vrije licentie is vrijgegeven.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Dieplinken

      Er loopt in Nederland nog een zaak van de makelaarsbond NVM tegen El Cheapo, die dieplinkte naar huisadvertenties. Dat werd eerst verboden, toen weer toegestaan en komt nu voor de Hoge Raad.

      http://www.computable.nl/artikel/nieuws/141096/250449/duitse-rechter-verbiedt-deeplinken.html

      Etymologie


      Aard herkomst inheems of leenvertaling
      Vroegste datering 2000
      Periode opkomst 2000
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal deep link
      Betekenis in brontaal idem