dierenarts


dierenarts 1.0

iemand die op grond van een academische opleiding bevoegd is de diergeneeskunde te beoefenen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dierenarts…

is een diergeneeskundige; is een persoon

 • [Activiteit of handeling] zorgt voor de medische behandeling van dieren of werkt voor keuringsdiensten, voor de veterinaire volksgezondheid e.d.
 • [Object betroffen] behandelt gezelschapsdieren, zoals honden, katten, vogels, konijnen enz., of behandelt ten dienste van landbouwbedrijven e.d. vee, zoals runderen, paarden enz.

  Algemene voorbeelden


  Het veterinair tuchtrecht is geregeld in de Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde 1990 (WUD). Deze wet heeft betrekking op dierenartsen en op de zogenaamde paraveterinaire beroepsgroepen, te weten dierenartsassistenten, dierfysiotherapeuten, dierverloskundigen/castreurs en embryotransplanteurs.

  http://www.agro.nl/vtc/

  Als uw dier toch ziek wordt. Ons team van dierenartsen onderzoekt uw huisdier met de hulp van toegewijde dierenarts-assistenten. Voor ernstige gevallen wordt u doorverwezen naar [...] onze dierenartsen die zich hebben toegelegd op inwendige geneeskunde, oncologie, gedragstherapie, tandheelkunde, homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde en acupunctuur.

  http://www.anubis-vet.com/nl/inleiding.html

  Een beproeving is voor een hond een verband om zijn poten. Moet het dier rust houden, bijvoorbeeld na een gewrichtsoperatie, dan kunt u het beste de hondenmand in een hoge doos doen, waar hij niet uit kan [...]. Noteer op uw kalender wanneer u bij de dierenarts moet terugkomen voor inentingen, ontworming en dergelijke.

  http://honden.smiley.be/kwaaltjes2002.html,

  Wanneer een dierenarts bij een dier of een groep zieke dieren geroepen wordt, voert hij een grondig klinisch onderzoek uit. Wanneer hij een verdenking van MKZ vaststelt [...], verwittigt hij onmiddellijk telefonisch de inspecteur-dierenarts van de verdenking met opgave van de naam, het adres, het telefoonnummer, het aantal verdachte dieren en de vastgestelde symptomen. Hij moet op het bedrijf aanwezig blijven tot de Inspectie ter plaatse is en mag zeker geen andere bedrijven bezoeken. De inspecteur zal immers een dierenarts van de sanitaire ploegen oproepen en eventueel als expert een dierenarts van de provinciale site van Dierengezondheidszorg Vlaanderen.

  http://www.dierengezondheidszorg.be/01%20frames/wetgeving/Mkz/Artikel/artikel.htm

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen