dierenwinkel


dierenwinkel 1.0

winkel waar dieren worden verkocht, die men als gezelschap of voor zijn genoegen houdt, alsook dierbenodigdheden zoals kooien, manden, dierenvoedsel, verzorgingsproducten enz.; winkel waar men huisdieren e.d. en dierbenodigdheden kan kopen; dierenzaak

Semagram


Een dierenwinkel…

is een winkel; is een bedrijf

 • [Activiteit of handeling] biedt te koop aan
 • [Belanghebbende of begunstigde] verkoopt aan de particuliere klant
 • [Object betroffen] verkoopt dieren die men als gezelschap of voor zijn genoegen houdt en producten zoals kooien, manden, dierenvoedsel en verzorgingsproducten

  Hoofdsemagram: winkel


  Algemene voorbeelden


  Op markten, in tuincentra en in dierenwinkels worden de meest uiteenlopende diersoorten te koop aangeboden: van papegaaien, zangvogels, cavia's, konijnen, hamsters, honden, katten, reptielen en ratten tot goudvissen.

  http://www.biteback.be/action/class_action.php?act=3

  De Zwitsers nemen graag jonge schildpadden in huis - ze zijn voor een habbekrats bij de dierenwinkel te koop - maar zodra ze volwassen zijn, ongeveer 5 kilogram wegen en een gevaar beginnen te worden voor kleine kinderen, worden ze door veel Zwitserse gezinnen op straat gezet.

  NRC,

  Hun hoofdvoedsel bestaat uit een granenmengeling die kant en klaar in de dierenwinkel te verkrijgen is. Verder mogen ratten zowat alle groenten en fruit.

  http://www.dessie.be/knaagdieren/rat.htm

  Je kunt zelfs het beste naar een trimsalon gaan voor het kopen van shampoos voor honden. In de meeste dierenwinkels geven ze je maar wat mee zonder te kijken wat voor vachtstructuur uw hond heeft.

  http://users.pandora.be/tina/home.htm

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  dierenwinkel 1.1

  gebouw waarin een dierenwinkel gevestigd is

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Semagram


  Een dierenwinkel…

  is een gebouw

    Algemene voorbeelden


    Een zwart konijntje in een zak, twee hamsters in een schoenendoos, een moederkonijn met vier jonkies voor de deur van een dierenwinkel.

    De Telegraaf,