diplomademocratie 1.0
(onderwijs en opvoeding; politiek en bestuur; neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een diplomademocratie…
is een democratie
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een democratie waarin hoogopgeleide kiezers en politici de meeste invloed hebben en de macht bepalen
- [Betrokkene] wordt bepaald door hoogopgeleide politici en kiezers
Algemene voorbeelden
Het referendum bood hun voor het eerst de gelegenheid om hartgrondig 'nee' te zeggen tegen al die Euro-academici. Het Europese project past in een bredere trend in een aantal westerse democratieën: de geleidelijke verandering in de afgelopen eeuw van de representatieve democratie in een diplomademocratie. Met dat laatste bedoel ik een democratie waarin burgers beduidend meer feitelijke politieke invloed hebben naarmate hun opleidingsniveau, gemeten in termen van hun hoogst behaalde diploma, hoger is. Minder academisch uitgedrukt: in een diplomademocratie is de macht aan de hoogst gediplomeerden. Dat hoogopgeleide burgers beduidend meer politieke invloed hebben dan laagopgeleide burgers, is op zich geen nieuws.
De diplomademocratie, waarin een hoog opgeleide participatie-elite het politieke spel beheerst en in de juiste netwerken opereert, is de politieke pendant van de meritocratie. Dit is de maatschappijvorm volgens het principe dat individuele verdiensten bepalend moeten zijn voor de hoogte van het inkomen en de maatschappelijke status van burgers. Het meritocratische ideaal is egalitair, omdat het zich keert tegen de standenmaatschappij waarin afkomst en bezit de maatschappelijke rangorde bepaalden. Iedereen heeft immers gelijke kansen op een goede opleiding en een daarmee corresponderende goede baan. De meritocratie is tegelijkertijd een appèl en een belofte: wie getalenteerd is en zijn best doet, kan vooruit komen.
Ze maakt de denkfout dat diplomademocratie alleen over het opleidingsniveau van het parlement zou gaan. Dit is niet zo. Het is een goed gevonden term voor het feit dat de belangen van het hoger opgeleide en rijkere deel van Nederland beter worden behartigd dan die van de rest, omdat de leden van het parlement voor het merendeel behoren tot de eerste groep.
Woordfamilie
Overige woordfamilieleden
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 2006 |
Samenhangende woorden (betekenis) | domrechts; pedagogisch links |