doctor


doctor 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding)

iemand die na een opleiding uit de derde cyclus van het hoger onderwijs de graad van doctor heeft behaald; afgestudeerde met een doctorstitel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doctor…

is een afgestudeerde; is een persoon

  • [Plaats] is opgeleid aan een universiteit
  • [Rang of hiërarchische positie] staat in opleidingsniveau hoger dan iemand met de graad van master; heeft de hoogste academische graad
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geslaagd voor een opleiding uit de derde cyclus van het hoger onderwijs; heeft wetenschappelijk onderzoek verricht, op basis daarvan een dissertatie geschreven en heeft deze verdedigd

    Algemene voorbeelden


    Vooral in de alfa- en gammawetenschappen is het aantal promoties fors toegenomen en al deze jonge doctoren overspoelen nu de arbeidsmarkt.

    NRC,

    Dat alles leert men uit de mond van specialisten, doctoren en PhD's tijdens de druk bijgewoonde dagelijkse lessen aan boord van de "Explorer", het eerste speciaal voor Antarctica gebouwde passagiersschip dat het "zevende continent" voor de nieuwsgierige en leergierige reiziger opengooide.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    • doctor in de economie
    • doctor in de rechten
    • doctor in de Romaanse talen
    • doctor in de scheikunde

    Sinds kort mag L.W.M. Delsen zich doctor in de economie noemen. In zijn proefschrift Atypical employment: an international perspective, waarop hij eerder deze maand aan de Rijksuniversiteit Limburg promoveerde, breekt hij een lans voor "een nieuw concept van volledige werkgelegenheid".

    NRC,

    Hij werd doctor in de rechten en licentiaat notariaat aan de Leuvense universiteit.

    De Standaard,

    Als doctor in de Romaanse talen - gespecialiseerd in middeleeuwse Franse letteren - heeft hij een soliede wetenschappelijke reputatie.

    De Standaard,

    Nadien werkte de doctor in de scheikunde enkele jaren voor de Belgische dochter van het Zwitserse biotech-bedrijf Biogen.

    De Standaard,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    doctor 2.0

    (wetenschap; onderwijs en opvoeding)

    titel of graad van doctor, toegekend na het voltooien van een opleiding van de derde cyclus van het hoger onderwijs; concreet ook: diploma dat deze graad bevestigt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Doctor…

    is een titel of graad

    • [Plaats] is een titel die wordt gehaald aan een universiteit
    • [Duur] is een titel die vaak wordt gehaald na een studieduur van drie tot vier jaar
    • [Bezitter of eigenaar] is de titel van iemand die geslaagd is voor een opleiding van de derde cyclus van het hoger onderwijs

      Algemene voorbeelden


      De universiteit is een aaneenrijging van faculteiten, opleidingen, titels zoals professor, doctor, professor doctor, doctorandus, ingenieur, meester, master, bachelor etc.

      http://www.kun.nl/akku/zuur_rangen_kun.html,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      • doctor in de farmaceutische wetenschappen
      • doctor in de wis- en natuurkunde

      Voor apothekers die zich willen toespitsen op wetenschappelijk onderzoek of die internationale ambities koesteren, bestaat de mogelijkheid tot het behalen van de graad van 'doctor in de farmaceutische wetenschappen'.

      http://www.vub.ac.be/downloads/sg-apo.pdf,

      Op 10 april 1890 werd een nieuwe wet op het hoger onderwijs goedgekeurd. Deze schreef voor dat, om de academische graad van doctor in de wis- en natuurkunde te verwerven, '... l'examen... comprend eventuellement une epreuve approfondie sur l'astronomie mathematique et de la geodesie. Cette epreuve... implique evidemment une observation astronomique.'

      http://rug-a-pien.be/

      in voorzetselgroep


      • promoveren tot doctor

      In 1997 promoveerde Haas aan de TU Eindhoven tot doctor, promotor was Schmid, zijn stellingen gingen onder meer over astrologie, homeopathie en 'genezingsprocessen in de aarde door persoonlijke transformatie'.

      http://www.skepsis.nl/s-frames.html,

      Dan zullen 2 medisch specialisten van ziekenhuis Bethesda te Hoogeveen promoveren tot doctor in de geneeskunde.

      Meppeler Courant,

      Eén jaar later promoveerde Achard aan de universiteit van Grenoble tot doctor in de letteren en wijsbegeerte op een proefschrift over de taal bij Krishnamurti.

      De Standaard,

      • het diploma van doctor in (zekere discipline)
      • de graad van doctor in (zekere discipline)
      • de titel van doctor in (zekere discipline)

      Dit bepaalt dat de gerechtsdeurwaarders worden benoemd door de Koning, uit de kandidaten die hebben voldaan aan een reeks voorwaarden. Zij moeten namelijk houder zijn van een diploma van doctor of licentiaat in de rechten, een stage van twee jaar hebben gedaan in één of meer gerechtsdeurwaarderskantoren en een getuigschrift van die stage hebben verkregen.

      http://www.gerechtsdeurwaarders.be/nl/Default.htm

      Hun landbouwfaculteiten, historisch gegroeid vanuit de behoefte van de landbouwsector voor onderwijs en onderzoek in de biologische productie en verwerking, leverden de diploma's af van "Kandidaat Landbouwkundig Ingenieur", "Landbouwkundig Ingenieur", "Ingenieur voor de Scheikunde en de Landbouwindustrieën" en "Doctor in de Landbouwwetenschappen".

      http://we.vub.ac.be/dbit/informatie/algemeen.htm

      De graad van doctor wordt, ten vroegste vier jaar na het behalen van de graad van tandarts, toegekend na succesvolle verdediging van een proefschrift gebaseerd op oorspronkelijk wetenschappelijk werk.

      http://www.med.kuleuven.ac.be/education/docs/tandartsboekje.doc

      Doceren in het hoger onderwijs van twee cycli of aan de universiteit is enkel mogelijk als je de graad van doctor bezit.

      http://www.vub.ac.be/PO/Studeren/PsychologieStuderen/psych4.html,

      De titel van doctor wordt toegekend na een periode van zelfstandige studie en wetenschappelijk onderzoek in een domein naar keuze.

      http://www.ugent.be/nl/studiekiezers/opl/oplINV/broch/nl/studiekiezers/opl/oplINV/brochPDF/14psycho

      met substantief ervoor


      • professor doctor

      'Samenwerking tussen gemeenten in de regio is de oplossing voor groeikansen en differentiatie van bedrijfsterreinen in de regio.' Dit zei professor doctor P.H. Pellenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen, woensdag tijdens een inleiding voor de ledenvergadering van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Drenthe.

      Meppeler Courant,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen