doctoraat


doctoraat 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding)

opleiding uit de derde cyclus van het hoger onderwijs die na succesvolle afronding met een dissertatie leidt tot de graad van doctor

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doctoraat…

is een opleiding

  • [Deel] bestaat uit wetenschappelijk onderzoek over een afgebakend onderwerp, soms ook uit het volgen en geven van colleges, en het schrijven en verdedigen van een dissertatie
  • [Geheel] is een deel van het hoger onderwijs
  • [Plaats] wordt gevolgd aan een universiteit
  • [Duur] duurt, afhankelijk van de vakrichting, gewoonlijk drie tot vier jaar
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gericht op wetenschappelijk onderzoek
  • [Betrokkene] wordt gevolgd door studenten in de derde cyclus van het hoger onderwijs
  • [Product of vrucht] heeft als eindproduct een dissertatie
  • [Gevolg of resultaat] leidt bij succesvolle afronding tot de graad van doctor

Algemene voorbeelden


De K.U. Brussel (vroeger bekend als UFSAL) [...] is een kleine, jonge universiteit met een beperkt onderwijsaanbod. Men kan er onderwijs volgen in de kandidaturen (eerste cyclus) en enkele gespecialiseerde en aanvullende programma's binnen de derde cyclus (voortgezet academisch onderwijs en doctoraten). De eerste cyclus bestaat uit een aantal opleidingen binnen de humane wetenschappen [...]. Het voortgezet academisch onderwijs bestaat uit de volgende programma's: Intellectuele rechten, Quantitatieve analyse in de sociale wetenschappen, Rechtstheorie en vennootschapsrecht.

http://www.kubrussel.ac.be/index2.html

Het aantrekken en opleiden van talentvolle internationale promovendi hoort bij de ambities van de universiteiten. Joint doctorates zijn bij uitstek geschikt om deze doelen te verwezenlijken. Daarnaast passen zij naadloos in Europese ontwikkelingen zoals gezamenlijke onderzoeksprogramma's (joint programming) en de harmonisering vanuit het Bolognaproces met het doctoraat als derde cyclus.

http://docplayer.nl/amp/26960121-Joint-doctorates-in-nederland-advies-van-de-vsnu-werkgroep-joint-doctorates.html,

Binnen alle faculteiten van de RUG komen er een of meerdere mastertrajecten die toeleiden naar een onderzoekersopleiding (doctoraat).

http://www.rug.nl/cis/bama/frb002.htm,

Ook in de farmaceutische industrie is men eerder terughoudend om vaste salarisniveaus voorop te stellen, omwille van de diversiteit aan functies: commercieel (medisch vertegenwoordiger), onderzoek en/of productie. Het eerste salaris hangt ook af van de specialisatie en eventuele bijkomende opleidingen (doctoraat, MBA, enz.).

http://www.easy.be/Jobs/Salarissen/jobs_salarissen11.asp

In zijn actie ter uitbouw en ondersteuning van het basisonderzoek in Vlaanderen werkt de Raad van Bestuur op diverse niveaus en langs diverse kanalen. Er is de opleiding van jonge vorsers, via een doctoraat, de steun in het uitbouwen van een wetenschappelijk curriculum, alsook het tijdelijk opvangen van vorsers op internationaal niveau tot op het ogenblik dat ze naar de universitaire of wetenschappelijke kaders kunnen doorstromen.

http://sun.fwo.be/index.php?lang=

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een doctoraat afmaken
  • zijn doctoraat afmaken

Pedagogieprofessor Lieve Vandemeulebroecke zocht voor de periode 1981-1995 antwoord op de volgende vragen: hoeveel mannen en vrouwen doctoreerden er? Hoeveel maakten hun doctoraat af?

De Standaard,

met voorzetselgroep


  • een doctoraat aan de Sorbonne
  • een doctoraat aan de UIA

In de moderne wijsbegeerte raakte hij vooral geboeid door Merleau-Ponty. Na een intermezzo in eigen land - militaire dienst en een korte theologische vorming - keerde hij naar de Franse hoofdstad terug voor zijn vierde jaar wijsbegeerte en een licentiaat in de filosofie aan het Institut Catholique. Daarop volgde van 1965 tot '68 een doctoraat aan de Sorbonne.

De Standaard,

Van Ostaijen vormt immers het onderwerp van zijn doctoraat aan de UIA en in opdracht van uitgeverij Bert Bakker bezorgde Buelens samen met een andere Van Ostaijen-kenner, Erik Spinoy, een kompilatie van essays over Van Ostaijen, De Stem der Loreley.

De Standaard,

  • een doctoraat in Oxford

In oktober begin ik aan een doctoraat in Oxford.

De Standaard,

  • een doctoraat in de fysica

Na het behalen van mijn licentiaat in Leuven in 1970, startte ik een doctoraat in de fysica.

http://alumni.ekonomika.be/publicaties/berichten/00_2/0007_p09_profiel2.pdf,

  • een doctoraat over iets
  • zijn doctoraat over iets

Zijn doctoraat, over psychoanalytische literatuurtheorie, en zijn aanstelling tot docent aan de Kulak, leidden tot een waaier van literaire activiteiten, te breed om hier volledig uit de doeken te doen.

De Standaard,

Ze [...] slaagde in Nederland in een doctoraat over het functioneren van vrouwelijke en mannelijke artsen.

De Standaard,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


doctoraat 2.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding)

titel of graad van doctor, toegekend na het voltooien van de opleiding van de derde cyclus van het hoger onderwijs; concreet ook: diploma dat deze graad bevestigt

Algemene voorbeelden


In de zelfstudie wordt gesteld dat het aandeel aan toegeleverd onderwijs best zou afnemen, teneinde de eigenheid van de opleiding beter uit te drukken. Dit veronderstelt dat meer ZAP-leden worden aangeworven met een doctoraat in de Medisch-sociale wetenschappen.

http://www.vlir.be/vlir/onderwijs/v37.htm,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een doctoraat behalen
  • een doctoraat bezitten
  • een doctoraat halen
  • een doctoraat toekennen
  • een doctoraat uitreiken
  • een doctoraat verlenen

Hij was amper twintig toen hij zijn doctoraat in de theoretische fysica behaalde aan het California Institute of Technology.

De Morgen,

Woodrow Wilson was een gestudeerd man - trouwens de enige president in de Amerikaanse geschiedenis die een doctoraat bezat -, maar Roosevelt wist instinctief beter hoe de wereld in elkaar zat.

De Standaard,

Henri Martens, een chemicus die zijn doctoraat in Leuven haalde, werd gisteren voor een derde mandaat tot 2000 tot rector van het Limburgs Universitair Centrum (LUC) benoemd.

De Standaard,

De leden van een Wetenschappelijke Commissie oefenen hun taak ten persoonlijke titel uit als wetenschappelijke experts in hun gebied en niet als vertegenwoordigers van de universitaire of wetenschappelijke instellingen waaraan zij verbonden zijn, wat een serene en objectieve evaluatie garandeert. Wel wordt gestreefd naar de aanwezigheid van de voornaamste instellingen die doctoraten in het betrokken gebied uitreiken.

http://sun.fwo.be/index.php?lang=

Indien de promovendus het bewijs heeft geleverd van uitzonderlijke bekwaamheid tot het zelfstandig beoefenen van de wetenschap, kan het College voor Promoties het doctoraat 'cum laude' toekennen.

https://www.wur.nl/upload_mm/1/5/4/a50913ce-14c1-493a-b42e-46c2678f6b48_promotiereglement.pdf

De Universiteit Gent wil een ondernemende universiteit zijn met aandacht voor de sociale en economische toepassingen van haar onderzoeksresultaten… In 1999 werden aan de Universiteit Gent 172 doctoraten uitgereikt.

http://aivwww.rug.ac.be/PublicRelations/jaarverslag/,

Niets wekt de lachlust beter op dan de verlening van eredoctoraten door instituten die nog nooit een normaal doctoraat hebben verleend, zelfs als dat geschiedt aan kandidaten die ook bij een normale universiteit best in de prijzen hadden kunnen vallen.

http://www.tue.nl/cursor/html/cursor33/doz.htm,

met voorzetselgroep


  • een doctoraat in de medische wetenschappen
  • een doctoraat in de talen
  • een doctoraat in toegepaste wiskunde

Na het behalen van het diploma van tandarts, kan de student aan de K.U.Leuven ook een doctoraat in de medische wetenschappen behalen.

http://www.med.kuleuven.ac.be/education/docs/tandartsboekje.doc

In Harvard behaalde hij een doctoraat in de talen van het Nabije Oosten.

De Standaard,

Hij heeft een doctoraat in toegepaste wiskunde.

NRC,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


doctoraat 3.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in België)

schriftelijk verslag van de resultaten van een doctoraatsonderzoek; proefschrift; dissertatie

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

Algemene voorbeelden


Daarom luidt Stelling XXII van zijn doctoraat: "Wanneer de archeologen in Nederland het "niet opgraven" tot dogma verheffen, graaft de vaderlandse archeologie haar eigen graf."

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • voortkomen uit

We hadden voor het Verbiest-jaar 1988 grootse plannen. Maar ja, typisch voor Belgenland, dat is niet veel geworden. Er is wel een doctoraat uit voortgekomen.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • een vuistdik doctoraat

Dat leidde tot een vuistdik doctoraat over wat in wetenschappelijke termen heet: het insiderisme, de opvatting dat alleen wie iets zelf heeft meegemaakt er kan over schrijven.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • studies en doctoraten

In afwachting van verhelderende studies en doctoraten met titels als "Sociologische doorlichting van het trampubliek in Gent en Antwerpen" of "Vergelijking van het psychologisch profiel van de busgebruiker vervoer in Hasselt en Brugge" kunnen wij ons zelf voor € 0,75 per uur (behalve in Brussel) onderdompelen in de waarlijk wonderlijke wereld van het stedelijke openbaar vervoer en ons aldus verbazen over de verscheidenheid in het menselijke ras.

http://www.weekup.be/gent/gentsefeesten/2507_levehetstedelijkeopenbarevervoer.htm