doedemocratie


doedemocratie 1.0

democratie waarin de burger actief initiatieven moet ontplooien; democratie waarin de burger geacht wordt dingen te doen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doedemocratie…

is een democratie

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een democratie waarin de burger geacht wordt dingen te doen

    Algemene voorbeelden


    Van een praat- naar een doedemocratie? Zo simpel ligt het niet. In een aantal politieke partijen leeft de angst dat de nieuwe bestuurstijl vooral oligarchisch regentendom in de hand zal werken.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010856816:mpeg21:a0194,

    Het kabinet beschouwt maatschappelijk initiatief en sociaal ondernemerschap – de zogeheten 'doe-democratie' – als een krachtige ontwikkeling die ruimte en vertrouwen moet krijgen. De initiatieven liggen bij burgers. De overheid past een bescheiden rol. Wel moet zij actief bijdragen aan de doe-democratie.

    http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/07/09/kabinet-overheidsparticipatie-bij-doe-democratie.html,

    Onder leiding van oud-minister Pieter Winsemius (VVD) zoekt de WRR het nu in de doe-democratie, een begrip dat de raad niet zelf heeft uitgevonden, maar haarscherp aangeeft wat de raad voor ogen heeft. Burgers moeten in beweging komen, en ze mógen dat ook.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3261786/2012/05/26/Doe-democratie-kan-succes-worden-als-iedereen-meedoet-ook-premier-Rutte.dhtml,

    Zijn hart ligt bij de publieke zaak en bij het bundelen van krachten in de netwerksamenleving. Waar hoogdravende ambities onder noemers als governance, co-creatie en doe-democratie handen en voeten moeten krijgen kun je hem aantreffen.

    http://deruimtemaker.nl/curriculum-vitae/,