participatiedemocratie


participatiedemocratie 1.0

(politiek en bestuur)

democratie waarin de burger op politiek vlak actief meedenkt, meedoet en meebeslist, bijvoorbeeld via referenda; doe-het-zelfdemocratie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een participatiedemocratie…

is een democratie

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een democratie waarin de burger actief en invloedrijk is

    Algemene voorbeelden


    Tijdens discussies hebben zij steevast toegezegd hun medeverantwoordelijkheid te nemen. Zo ver kan worden nagegaan is een president nooit eerder zo vaak in conclaaf geweest met maatschappelijke groepen. Hierin worden de hand, invloed en stijl gevoeld van toenmalig president Jules Wijdenbosch, nu adviseur van Bouterse, die de daadwerkelijke basis heeft gelegd voor de participatiedemocratie van meedenken, meedoen en meebeslissen. Hoe dan ook, maatschappelijke groepen hebben een forum om hun ei kwijt te kunnen en degenen die zij vertegenwoordigen het gevoel te geven dat hun stem ook wordt gehoord.

    De Ware Tijd,

    Direct kiezen van burgemeester en minister-president zou de politieke stabiliteit ten goede komen, denkt Lampert: 'Balkenende heeft weinig gezag, zeker bij de moderne burgerij. Daardoor klinkt zijn pleidooi voor eigen verantwoordelijkheid als een mantra. Met een direct mandaat zou hij burgers op hun gedrag kunnen aanspreken.' Het ideaal van de participatiedemocratie, waarbij burgers overal over mee kunnen beslissen, leeft bij een elite.

    de Volkskrant,

    Een meer radicale uitdrukking van het denken over het functioneren van de representatieve democratie wijst het vertegenwoordigende stelsel als zodanig af, en streeft naar herstel van een meer rechtstreekse verhouding tussen burger en politieke beslissing, zonder tussenpersonen. Institutionalisering van inspraak wordt in deze zienswijze bedreigend geacht voor een goede werking van een meer directe democratie. Dit model van een participatiedemocratie komt stellig overeen met de historische grondslagen van het begrip democratie, en met meer utopische uitwerkingen daarvan.

    Inspraak en overheidsbeleid, M. Oosting,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Samenhangende woorden (betekenis) participatiemaatschappij; participatiesamenleving