doggybag


doggybag 1.0

((vooral) in Nederland)

zakje of doosje waarin klanten eten dat zij niet hebben opgegeten uit een restaurant mee naar huis kunnen nemen; zakje of doosje voor overgebleven eten; ook: zakje of doosje gevuld met overgebleven eten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doggybag…

is een zakje; is een voorwerp

  • [Samenstelling] is meestal een plastic zakje of een kartonnen doosje
  • [Functie] wordt gebruikt om niet-opgegeten eten uit een restaurant in mee naar huis te nemen, om deze restjes thuis zelf op te eten of eventueel aan de hond te voeren, vooral om voedselverspilling tegen te gaan

    Hoofdsemagram: bag


    Algemene voorbeelden


    Als restaurants een doggybag aan zouden bieden, zou 68 procent van hun klanten daar gebruik van maken, zo blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, onderzoeksbureau CREM en restaurantwebsite iens.nl.

    http://maastricht.gezien.nl/culinair/restaurantbezoeker-wil-doggybag.html,

    De 'doggybag', waarin etensrcsljes mee naar huis kunnen worden genomen, burgert ook in onze restaurants in. De meeste restauranthouders hebben er ook geen enkel bezwaar tegen, want het plastic zakje of doosje kan een nieuwe impuls voor het horecawezen betekenen. De service voor de geachte clientèle wordt er om ieder geval mee uitgebreid. In sommige landen, waaronder Amerika, is de 'doggybag' een normale zaak. Gaat men in een restaurant eten en kun je het vlees niet op, dan wordt het overgehouden vlees keurig ingepakt.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011206894:mpeg21:a0903,

    Je hebt lekker gegeten. Heel lekker zelfs. Maar er is een probleem: je krijgt het niet op. Het is het eeuwige dilemma: eet je je bord leeg en ga je met buikpijn de deur uit of laat je het staan en zie je de rest van de avond je oma met haar afkeurende vingertje voor je? Om een doggybag vragen is immers geen optie. Of toch wel?

    http://www.duic.nl/uitgaan/43394/tas-toe-de-doggybag-is-terug-van-weggeweest/,

    Op het moment dat je realiseert dat je jouw bord niet leeg gaat eten, heb je drie keuzes: schuif je jouw restjes naar een hongerige tafelgenoot, laat je het halflege bord afruimen óf vraag je om een doggybag? De laatste optie is de beste optie voor je portemonnee én voor het klimaat. In een doggybag of foodybag pakt de bediening jouw restjes netjes in, zodat je het overgebleven eten mee naar huis kunt nemen. Op een later moment kun je dubbel genieten van die heerlijke maaltijd.

    https://natuurenmilieu.nl/doe-mee/eten/vraag-vaker-om-een-doggybag/

    Calista Flockhart heeft de lunch betaald voor een aantal gasten van Mauro's Cafe in Beverly Hills. De actrice wilde zich hiermee verontschuldigen voor het onophoudelijke gekrijs van haar zoontje Liam [...]. Daarna vroeg ze een doggy-bag voor het eten wat ze nog niet op had. Ze heeft in totaal bijna 1500 gulden aan lunches van complete vreemden uitgegeven. Daarna pakte ze de baby op en vertrok voordat de gasten doorhadden dat zij had opgedraaid voor hun rekening.

    ANP,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen