foodybag


foodybag 1.0

(business, economie en financiën; eten, drinken en genotmiddelen; neologisme)

zakje of doosje waarin klanten eten dat zij niet hebben opgegeten uit een restaurant mee naar huis kunnen nemen; zakje of doosje voor overgebleven eten; ook: zakje of doosje gevuld met overgebleven eten; doggybag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een foodybag…

is een zakje; is een voorwerp

      Algemene voorbeelden


      Het was crisistijd, de mensen waren zuinig en gooiden nauwelijks eten weg. In de twee restaurantjes die er waren kregen de weinige mensen die er kwamen eten, een foodybag mee met de restjes.

      https://www.50plusser.nl/?cookies=yummy&page=ontmoet&p=forum&src=viewtopic.php%3Fp%3D1528835%231528835#.Y1quROTP2Uk,

      Op het moment dat je realiseert dat je jouw bord niet leeg gaat eten, heb je drie keuzes: schuif je jouw restjes naar een hongerige tafelgenoot, laat je het halflege bord afruimen óf vraag je om een doggybag? De laatste optie is de beste optie voor je portemonnee én voor het klimaat. In een doggybag of foodybag pakt de bediening jouw restjes netjes in, zodat je het overgebleven eten mee naar huis kunt nemen. Op een later moment kun je dubbel genieten van die heerlijke maaltijd.

      https://natuurenmilieu.nl/doe-mee/eten/vraag-vaker-om-een-doggybag/

      Lekker! Uit eten. Maar de porties zijn vaak zo groot. Zonde dat dat allemaal weggegooid wordt. Dat hoeft ook niet als je de restjes gewoon mee naar huis neemt in een foodybag!

      https://www.puurgezond.nl/gezond-leven/tip-puurgezond/vraag-jij-al-om-een-foodybag

      'Foodybag' wordt de nieuwe benaming voor Doggybag. Restaurants kunnen vanaf vandaag met een speciaal #verspillingsvrij-logo achter hun raam of op hun menukaart duidelijk maken dat zij zich inzetten tegen voedselverspilling. Wat de klant niet opeet, mag mee naar huis. Het logo, gelanceerd door minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bij de aftrap van de campagne, maakt van doggybagschaamte verleden tijd en van het vragen om een foodybag de normaalste gang van zaken.

      https://nowastenetwork.nl/2020/01/13/foodybag-wordt-de-nieuwe-benaming-voor-doggybag/,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2020
      Periode verdwijnen Dit woord werd in 2020 gebruikt in een overheidscampagne tegen voedselverspilling, om het gebruik van doggybags te stimuleren, maar het is nooit echt ingeburgerd geraakt.
      Benoemingsmotief Het woord is bedacht door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als vervangend woord voor het minder aantrekkelijk klinkende doggybag.
      Bijzonderheden Het woord heeft wel een Engelse vorming, maar is niet uit het Engels overgenomen. Foody betekent 'lekkerbek', maar waarschijnlijk gaat het hier om een samenstelling van food 'eten' en bag 'zakje', met de y die ook in doggybag zit als tussenklank.