dokterswoning


dokterswoning 1.0

grote en deftige woning van een arts, vaak uit een oudere bouwperiode en met voldoende ruimte voor woongelegenheid en praktijkruimtes zoals een wachtkamer, behandelkamer e.d.; huis van een dokter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dokterswoning…

is een woning

   Algemene voorbeelden


   Het was een negentiende-eeuwse dokterswoning. Een dubbele rijkversierde deur en aan weerszijden daarvan twee hoge ramen, vensters die 's avonds van binnen door vouwluiken konden worden gesloten. Een lange gang, breed als een vergaderzaal.

   NRC,

   Op grond van dit onderzoek wordt Vledder geadviseerd een aantal objecten voor te dragen voor plaatsing op de rijkslijst van monumenten. Dit zijn [...] het boerderijcomplex 'Hoeve Prinses Marianne' aan de Koningin Wilhelminalaan te Wilhelminaoord [...], de dokterswoning aan de Majoor van Swietenlaan te Frederiksoord en een gietijzeren grafmonument op de begraafplaats van de Maatschappij van Weldadigheid aan de Oranjelaan te Wilhelminaoord.

   Meppeler Courant,

   Voor een tweeënzeventigjarige auteur die met vaste vriend keurig een deftige dokterswoning aan de Leie betrekt, lijkt het wat grotesk om nog altijd infantiele fantazieën over een onbereikbare "Meedogenloze Jongen" te moeten koesteren, maar hier lopen we natuurlijk kans in het fameuze web te lopen dat Reve voor ons heeft gespannen.

   De Standaard,