doorslaper


doorslaper 1.0

medicament, slaappil waarmee iemand met een slaapstoornis door kan slapen, onafgebroken kan slapen; slaappil voor het doorslapen
Vaak in één adem genoemd met een inslaper, een medicament, slaappil waarmee iemand met een slaapstoornis in slaap kan vallen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doorslaper…

is een medicament

  • [Functie] dient om iemand met een slaapstoornis door te laten slapen

    Algemene voorbeelden


    Wanneer begon haar slapeloosheid ernstige vormen aan te nemen? 'Je moet naar de dokter,' zei Leen. De huisarts schreef haar homeopathische druppels voor, daarna inslapers, en toen die niet meer hielpen doorslapers. Als lijdend voorwerp van zijn zoektocht naar het juiste middel raakte ze vertrouwd met het farmaceutische jargon: barbituraten, benzodiazepines, hypnotica.

    De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

    Temazepam is een kortwerkend benzodiazepine met snelle werkingsintrede en is daarom gekwalificeerd als inslaper, en niet als doorslaper.

    http://www.ziekenhuis.nl/medicijnen/n/normison/in-of-doorslaper/item6720

    Je kan best een Temazepam nemen hoor, dat is namelijk geen "doorslaper" zoals Oxazepam. Temazepam is een inslapertje. Dat wil zeggen dat die vooral geschikt is voor mensen die niet in kunnen slapen, maar áls ze slapen wel doorslapen. Oxazepam is kalmerend (wordt ook regelmatig voorschreven voor mensen die last hebben van "onrust" in hun hoofd) en werkt beter als doorslaper.

    http://forum.fok.nl/topic/750650/2/25,

    Bij slaappillen heb je inslapers en doorslapers. Wie heeft daar goede ervaringen mee bij gedoseerd gebruik want we weten natuurlijk allemaal dat slaappillen bij langdurig gebruik verslavend werken.

    http://forum.margriet.nl/forum/Gezondheid/slaappillen/list_messages/17467/2,

    Ik heb ooit temazepam gehad maar dat hielp niet en dat was een inslaper. Ik heb echt een doorslaper nodig. Wie weet wat een goede doorslaper is, met weinig bijwerkingen?

    https://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?p=857416,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    doorslaper 2.0

    baby die 's nachts niet telkens wakker wordt en gevoed moet worden maar de gehele of een groot deel van de nacht doorslaapt; ook wel: peuter die de gehele nacht doorslaapt
    Vaak in de affectieve verkleinvorm doorslapertje.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een doorslaper…

    is een kind; is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] slaapt de gehele nacht of een groot deel daarvan door

      Algemene voorbeelden


      Wij hebben een doorslaper gekregen! We kunnen het zelf nog nauwelijks geloven en denken na iedere uitgeruste nacht: vanaf nu gaan we het krijgen.

      http://www.borstvoedingsforum.nl/viewtopic.php?t=91131&start=2&postdays=0&postorder=asc&highlight=,

      Na een tweetal weken of zelfs misschien vroeger merk je al dat je peuter zelf opnieuw gaat inslapen want je hebt zelf een vast patroon gecreëerd, je peuter weet immers wat er gaat gebeuren als hij wakker komt en weent. Je peuter wordt zo een echte doorslaper.

      http://www.slapen-baby-kind.nl/peuters-slapen/peuter-wil-niet-doorslapen.htm,

      Is er een leeftijd waarop de meeste kinderen wel doorslapen? Gemiddeld spreekt men van 1 jaar, maar je hebt natuurlijk ook vroege en late doorslapers. Kinderen die veel vroeger dan 1 jaar doorslapen, maar ook kinderen die nog niet doorslapen na hun 1 jaar!

      http://www.radio2.be/artikel/mijn-baby-slaapt-niet-door,

      Gina Ford praat weliswaar in gebiedende wijs maar haar schema's gaven mij een duidelijke leidraad. Door haar schema's kon ik er op vertrouwen dat mijn kleintje moe was en geen honger had, etc. Ik ben haar dus ook voedingen en slaap gaan aanbieden op vaste tijden. Hierdoor heb ik geen 'doorslaper' gekregen maar wel een hele tevreden baby.

      http://www.bol.com/nl/p/de-tevreden-baby/1001004005498572/,

      Kinderen met slaapproblemen - Ruttien Schregardus. Een werkboek voor ouders dat kan helpen om van 'nachtbrekertjes' blije doorslapers te maken. Vanuit het idee dat kinderen lekker kunnen slapen als hun dagelijkse situatie overzichtelijk en begrijpelijk is, zijn de adviezen daarop gericht: voor kinderen tussen 6 maanden en 6 jaar. Praktisch en logisch.

      http://speelotheek.net/boekennieuwsarchief.html

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding