douanier


douanier 1.0

iemand die voor zijn beroep de grens tussen twee landen bewaakt tegen ongewenste overschrijdingen van personen en illegale in- of uitvoer van goederen; ambtenaar van de douane; douaneambtenaar; grenswachter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een douanier…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Douaniers namen op de luchthaven van Zaventem honderden motoren voor Russische gepantserde tanks in beslag die illegaal werden vervoerd.

      De Standaard,

      Bij de grensovergang Venlo-autoweg wordt gecontroleerd [...]. Een dikke kilometer vrachtwagens rolt stapvoets naar de plek waar de controle plaatsvindt. Een douanier staat op een verhoginkje, op de vangrail gemonteerd, de chauffeurs recht in de ogen te kijken. De meesten krijgen een wuivend gebaar: doorrijden. Anderen moeten hun vrachtpapieren laten zien.

      De Limburger,

      Minstens één miljoen ingevroren mussen zijn in de Antwerpse haven in beslag genomen [...]. Een Antwerpse douanier hield het transport tegen, omdat hij als vogelliefhebber wist dat huismussen een beschermde soort zijn.

      De Standaard,

      En terwijl er gecontroleerd wordt, wordt ons een vies papiertje toegeschoven, waarop te lezen is welke geweldige activiteiten zoal worden georganiseerd door de personeelsvereniging voor de douane. Wij worden uitgenodigd deze activiteiten te sponsoren, vrijwillig - dat wel, met een bedrag van 50 tot 100 Rand. Zeg maar 15 tot 30 gulden. Als we voor de 100 Rand kiezen, is de kentekenprocedure opeens geen enkel probleem meer, en sloft de douanier naar buiten om voor ons de slagboom te openen.

      Scouting; Kriep; Roodmerk; Mexico; Jozef; Het oog, Peter van Zeeland,

      Douaniers schatten de straatwaarde van de gesmokkelde sigaretten op 80 miljoen frank.

      De Standaard,

      Ze zit op de tafel tussen poederdoosje, kam en walkman beteuterd te kijken naar de douanier die vakkundig haar schoudertas sloopt. Er zit een dubbele wand in, waarin twee plakken van elk een kilo cocaïne zijn verstopt.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • controleren
      • een controle uitvoeren

      De douaniers willen pas weer controleren als er een breed gedragen controle-eenheid komt waaraan de politie, het openbaar ministerie en het gevangeniswezen menskracht leveren.

      NRC,

      Terwijl Mexico bezoekers met open armen ontvangt, voeren de Amerikaanse douaniers nauwgezette controles uit.

      De Standaard,

      • in beslag nemen

      De vracht bestond uit ruim dertigduizend liter kleurloze stookolie (dure diesel), terwijl op de vrachtbrief stond dat het om roodgekleurde (dus goedkope huishoudelijke) stookolie ging [...]. In totaal namen de douaniers 120.000 liter in beslag, alsook de tankinstallatie en de volledige boekhouding.

      De Standaard,

      • ontdekken
      • vinden

      Waar ik ook kwam, ik had het grootste paspoort. Het was aan elke kant ongeveer twee centimeter groter dan normaal, en in de trein gebruikte de Slovaakse grenswacht het als onderzetter. Zo ontsnapte ik een keer helemaal aan de controle omdat hij vroegtijdig werd weggeroepen toen de douaniers tien kartons sigaretten ontdekten in de tas van een Roemeen.

      De Standaard,

      Bij een controle aan de Frans-Spaanse grens ter hoogte van Perthus hebben douaniers dinsdagavond 474 kilo cannabis gevonden in een Belgische vrachtwagen.

      De Standaard,

      In Amsterdam vonden de douaniers een professionele cocaïneproductielijn - compleet met vierhonderd liter van het bij de productie benodigde hexaan - en een xtc-lab.

      Het Parool,

      Bij de controle die volgde vond een douanier tussen mijn schoenen die drie zakjes bloemkoolsaus.

      De Telegraaf,

      Douaniers van Aulnoye vonden de drugs in twee sportzakken die een dubbele bodem hadden.

      De Standaard,

      met adjectief ervoor


      • een norse douanier
      • een stuurse douanier

      Het kon ook zijn dat hij oog in oog kwam te staan met een norse douanier die vergeefs een voorwendsel zocht om hem de toegang te ontzeggen tot Umm al Qinain.

      De hangende man, Koos van Zomeren,

      Hij is een stuurse douanier aan wie ze tolgeld moet betalen.

      Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

      • een Argentijnse douanier
      • Belgische douaniers
      • Franse douaniers

      Alles wat ik inpak, bekijk ik met tederheid [...]. Bekijk dit zomerhemdje met dat groene streepje, in Middelkerke zag je het in de etalage hangen en je zei onmiddellijk, 'dat is het'. Nu heb je het nog in de hand, je bent verplicht het in je koffer te pakken en wie zegt je dat volgende week niet een Argentijnse douanier met jouw groengestreepte hemdje door Buenos Aires paradeert?

      Zoals zand tussen de vingers, Jos Ghysen,

      Wat zou hij zich dan achteraf eens iets aantrekken zeker van een stuk of wat Belgische douaniers die – volgens hem – daar bij de Hollandse grens maar wat stonden te geeuwen en te gapen en te geelogen.

      Volgend jaar in Berchem, Leo Pleysier,

      Twee Franse douaniers, zo te zien de pensioengerechtigde leeftijd naderend, staan ontspannen te kijken hoe de auto's langzaam voorbij rijden.

      NRC,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: op

      • een douanier op de luchthaven
      • een douanier op een vliegveld
      • douaniers op de Donau
      • douaniers op Zaventem

      Hij bleek samen te werken met Nathalie S. en Ludo L., een douanier op de luchthaven.

      De Standaard,

      Je weet dat het niet mag, maar je doet het toch: een douanier op een vliegveld betalen om snel door de grenscontrole te komen.

      De Telegraaf,

      De West-Europese Unie gaat met eigen patrouilleboten en douaniers op de Donau het VN-handelsembargo tegen Servië en Montenegro afdwingen.

      NRC,

      Vrijdag meldde De Standaard dat douaniers op Zaventem een illegale vracht motoren voor pantserwagens, afkomstig uit Duitsland en bestemd voor Burundi, in beslag hadden genomen.

      De Standaard,

      Voorzetsel: van

      • douaniers van Aulnoye
      • douaniers van Eynatten

      Douaniers van Aulnoye vonden de drugs in twee sportzakken die een dubbele bodem hadden.

      De Standaard,

      Begin de jaren negentig beklaagden douaniers van Eynatten zich tegenover de inmiddels opgedoekte Cel Leefmilieu over de ongelijke strijd die zij moesten voeren tegen illegaal Duits afval.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • douaniers en controleurs
      • douaniers, politiemannen en soldaten
      • douaniers en veiligheidsagenten
      • leerkrachten, douaniers, politiemannen en verpleegkundigen
      • politieagenten, leraren, douaniers en werknemers van de posterijen, de belastingdienst en in de gezondheidszorg

      Alle smokkelaars hebben verteld hoe zij de douaniers en de controleurs beetnamen, alle verzetshelden zijn manhaftig in kaart gebracht.

      De Standaard,

      Griekse bronnen meldden ook dat douaniers, politiemannen en soldaten de grenspost Kakavia onbemand hadden achtergelaten.

      De Standaard,

      Douaniers en veiligheidsagenten gappen de bagage van de aangekomenen terwijl die erbij staan.

      De Standaard,

      Leerkrachten, douaniers, politiemannen en verpleegkundigen hebben aparte arbeidsovereenkomsten met de regering of staan op het punt er één te sluiten.

      http://www.omroep.nl/nps/radio/zorgenhoop/nieuws/98/0328.html,

      Het openbare leven op het eiland wordt al een maand verlamd door een slepend loonconflict tussen de regering en werknemers bij openbare diensten, zoals politie-agenten, leraren, douaniers en werknemers van de posterijen, de belastingdienst en in de gezondheidszorg.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen