dove


dove 1.0

iemand die zeer slecht hoort of niet kan horen; iemand die doof is; doof persoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dove…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is doof; kan niet of heel slecht horen; is auditief beperkt, gehandicapt
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt als zodanig geboren of heeft trauma opgelopen aan het gehoor

    Algemene voorbeelden


    Het kan gebeuren dat een horende aanvankelijk schrikt van de stem van een dove. Die klinkt vaak vreemd. Dit is niet zo gek, wanneer men beseft dat een dove zijn eigen stem niet kan horen.

    http://www.phd.nl/doof/

    Mensen die doof zijn kunnen niet of nauwelijks gesproken taal verstaan en omgevingsgeluiden herkennen. Doven maken daarom bij de communicatie voornamelijk gebruik van gebaren.

    http://www.effatha.nl/ci/

    De laatste twee decennia van de vorige eeuw won dus de overtuiging terrein dat doven in de eerste plaats beschouwd moeten worden als een culturele minderheid met een eigen taal en met een eigen collectief geheugen en bewustzijn, kortom met een eigen dovencultuur, en pas in de tweede plaats als een groep stervelingen met een specifieke handicap.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • doven en blinden
    • doven en slechthorenden
    • (ernstig) slechthorenden en doven

    'Ik wilde me zelf inzetten voor die mensen,' vertelt Fred Westerink. Het leek er even op dat hij via een Amerikaanse instelling in een tehuis voor doven en blinden kon werken, maar dat liep op niets uit.

    Meppeler Courant,

    In Den Bosch opent vanavond een gebarencafé voor doven en slechthorenden. Een kroeg als iedere andere, maar met een paar weldoordachte aanpassingen. "De muziek voor dit café heeft extra veel bastonen. Dat voelen doven en slechthorenden. Verder hebben we goede verlichting in verband met het aflezen van het mondbeeld."

    Haarlems Dagblad,

    Een populatie van circa 200.000 ernstig slechthorenden en doven in Europa heeft wegens het geringe restgehoor nauwelijks baat bij de bestaande conventionele hoortoestellen.

    http://www.ivd.nl/

    met onbepaald voornaamwoord


    • veel doven

    Na het doorlopen van het dovenonderwijs komen veel doven tot de conclusie dat de taal en het onbegrip van hun omgeving meestal grote hindernissen vormen. Zij hebben veel moeite om gewoon met hun horende medemensen te communiceren, ook over heel alledaagse dingen.

    http://www.phd.nl/doof/

    voorafgegaan door als


    • als dove

    We proberen uit te leggen welke mogelijkheden, rechten en plichten, regels en wetten er allemaal zijn en hoe je als dove daarmee aan de baan kan komen die je zelf wil en hoe je die kan behouden. Van oudsher hebben we ons altijd op doven gericht.

    http://www.ivd.nl/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen