doxen


doxen 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; neologisme)

( Met betrekking tot personen)
via internet of sociale media iemands persoonlijke gegevens verzamelen en openbaar maken of delen
Doxen is gevormd bij het Engelse woord doxing, waarin dox een informele verkorting is van Engels documents.
Zie ook : doxing

Semagram (extra betekenisinformatie)


Doxen…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      Meestal mannen die 'linkse deugmensen' eronder willen krijgen door persoonlijke gegevens op te diepen uit het Kadaster, de Kamer van Koophandel, socialmedia-accounts. En dan beginnen de mailbombardementen, de onophoudelijke telefoontjes, de doodsbedreigingen aan familieleden van het slachtoffer. Ook politieagenten kregen de afgelopen jaren steeds meer te maken met doxing. Grootste slachtoffers waren agenten die optraden tijdens protesten tegen coronamaatregelen. Foto's en videobeelden van deze dienders werden online gedeeld met de oproep hun persoonlijke gegevens te achterhalen. De huidige wet voorziet daarom in een zwaardere strafbepaling in het geval iemand een agent doxt.

      de Volkskrant,

      Vanaf nu zullen opbergruimtes alleen als berichtcentrums gebruikt worden. Wacht eens. Ik dacht dat dit een democratie was. Waarom gaan we niet... - Wil je stemmen, Adams? Ik wil weten wat we doen, in plaats van weer een politicus doxen... weer DDoS-aanval op een informatiesite. Wat stel je voor? Iets opblazen, iemand uitschakelen. Je wilde een statement maken? Laten we dat doen.

      Deus Ex Machina,

      Nu zijn beide plagen niet exclusief Nederlands, maar voor beide geldt dat Nederland er wel erg veel last van heeft. Van de Mocromaffia, die verantwoordelijk zou zijn voor de dreigementen aan het adres van Amalia, tot onze slappe opstelling tegenover extreem-rechts, dat met het ongereguleerde Twitter een ongekende megafoon heeft - in Nederland regeert de onderschatting. De misinformatie, ophitserij en geweldsfantasiën op sociale media hebben geen bal met de vrijheid van meningsuiting te maken. Waarom zijn anonieme accounts nog steeds toegestaan? Waarom staan we toe dat een engerd als Elon Musk straks de regels op het grootste dorpsplein bepaalt? Waarom is doxen nog steeds niet strafbaar?

      de Volkskrant,

      Ik heb er diverse gedeeld, de politieke voorkeur niet delen onder mijn eigen naam, waarom zou dat nou zijn. Er is maar 1 kant die over gaat tot doxen, geweld, etc en zich de cancel culture heeft toegeeigend, je weet zelf wel welke. Dat is helaas het klimaat tegenwoordig.

      Fok!,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Overige woordfamilieleden


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2014