doxing


doxing 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; recht en misdaad; neologisme)

het verzamelen en openbaar maken of delen, bijvoorbeeld via socialemediasites, van persoonlijke gegevens op internet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Doxing…

is een handeling

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het verzamelen en vaak ook openbaar maken van persoonlijke gegevens
  • [Medium] wordt gedaan via internet
  • [Legitimiteit] is strafbaar

    Algemene voorbeelden


    Doxing is het bij elkaar halen, combineren en publiceren van persoonlijke informatie over iemand. Naam, adres, leeftijd, vakantiehuis, email, foto's, artikelen, allemaal gegevens die in het algemeen online beschikbaar zijn, maar zelden op één en dezelfde plaats. Omgevingen als Twitter, Facebook en LinkedIn zijn prachtige startpunten voor de dox-miner. Vervolgens wordt deze kennis gebruikt om een mogelijke klant te benaderen.

    https://jungleminds.nl/blog/doxing-de-fijne-lijn-tussen-stalken-en-attent-zijn,

    Doxing heeft een negatieve lading omdat het veelal een manier voor wraak is door middel van schending van de privacy. Doxing is zo een standaardtechniek voor online pesterijen geworden. Doxing wordt om uiteenlopende redenen uitgevoerd. Deze redenen kunnen zijn: steun aan rechtshandhaving vanuit een gevoel van burgerlijke rechtvaardigheid, business analyse, maar ook dwang, intimidatie en online shaming (iemand op het internet publiekelijk 'aan de schandpaal nagelen').

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Doxing,

    Onbekende criminelen hebben persoonlijke gegevens van de Amerikaanse presidentsvrouw Michelle Obama gehackt en op internet geplaatst. Ook celebrities, ministers en FBI-agenten zijn slachtoffer geworden van de digitale inbraak [...]. De politie in Los Angeles (LAPD) laat in een verklaring weten dat het gaat om 'doxxing'. Doxxing is het verzamelen van persoonlijke gegevens op internet. Op basis van openbare informatie kunnen hackers andere gegevens opvragen, zoals adressen en telefoonnummers.

    Elsevier,

    De zoveelste schietpartij in de VS waarbij een ongewapende zwarte man door politieagenten wordt doodgeschoten, heeft in Los Angeles geleid tot enkele gevallen van doxxing – het openbaarmaken op facebook van persoonlijke informatie van agenten zoals naam, huisadres en zelfs de namen van scholen waar hun kinderen naar toe gaan. CBS Los Angeles berichtte over het nieuwe fenomeen.

    https://copsincyberspace.wordpress.com/2015/03/11/vs-agenten-los-angeles-mogelijk-slachtoffer-van-doxxing/,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2013
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal doxxing; doxing
    Betekenis in brontaal idem
    Bijzonderheden In het woord doxing is dox een informele verkorting van Engels documents.