dropshot


dropshot 1.0

(sport en recreatie; tennis)

slag of schot bij balsporten, waarbij de bal veelal hoog over een bepaald punt gaat, daarna abrupt neervalt en bijna niet meer opspringt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dropshot…

is een slag; is een handeling

 • [Activiteit of handeling] wordt uitgevoerd door een kappende beweging, van hoog-achter naar laag-voor, met een racket, batje e.d., waarbij de bal veelal hoog over een bepaald punt wordt gespeeld
 • [Gevolg of resultaat] heeft als effect dat de bal abrupt neervalt en bijna niet meer opspringt
 • [Toepassingsgebied of bereik] wordt gebruikt bij tennis, tafeltennis en volleybal

  Algemene voorbeelden


  "Ik ga door met tennis omdat het voor mij een vorm van kunst is", zegde Boris. Het moet zijn dat Sampras daar net eender over denkt: vooral in fijnzinnige dropshots en passeerwerk op de millimeter had de Amerikaan het gezien. Becker-Sampras: voorlopig de absolute superlatiefmatch.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • een dropshot halen
  • een dropshot slaan

  Ongelooflijk zoals Edberg die set afsloot: de verzamelde Edberg-klassiekers in twee games. En snel dat hij was. Een onmogelijk dropshot gehaald. Een lob zoals men ze al lang niet meer importeert. De onvolprezen Edberg-backhand langs de lijn als afsluiter.

  De Standaard,

  Op de meest onverwachte momenten slaat hij een dropshot, een subtiel balletje achter het net. De dropshot leek uitgestorven in het hedendaagse tafeltennis dat steeds meer wordt bepaald door kracht en longinhoud. Maar Waldner geeft de sport weer glans.

  NRC,