drugsverslaafde


drugsverslaafde 1.0

iemand die een drugsverslaving heeft; iemand die aan drugs verslaafd is; iemand verslaafd aan drugs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een drugsverslaafde…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een drugsverslaving; is verslaafd aan drugs
  • [Voorbeeld of specimen] is verslaafd aan harddrugs, bv. cocaïne, heroïne of speed

    Algemene voorbeelden


    Het enige wat jij kunt is in toneelstukjes spelen, jij weet helemaal niet wat de werkelijkheid is, en al helemaal niet wat een drugsverslaafde is, vertel mij wat, ik zie ze wekelijks. Geboren recidivisten, allemaal. De meest onbehandelbare mensen die er bestaan. Onbereikbaar. Zitten achter een muur van verslaving. En die wou jij gaan redden?

    Een soort Engeland, Robert Anker,

    Het is bewezen dat een reëel aantal drugsverslaafden zich in de criminaliteit begeeft om hun verslaving te kunnen bekostigen. Legalisering zou dus kunnen een impuls geven aan de criminaliteit en dit niet alleen uit financiële noodzaak maar ook omdat junkies vaak elke vrije wil en redelijkheid verliezen waardoor ze misdrijven plegen zonder daarbij stil te staan.

    http://www.lvsvkortrijk.be/cives.htm

    Asielzoekers, minderjarigen, drugsverslaafden, geïnterneerden. Allemaal personen die volgens de Liga voor Mensenrechten niet thuis horen in de gevangenissen. Beter zou het volgens haar zijn die mensen onder te brengen in aparte, al dan niet gesloten detentiecentra of gesloten afdelingen in psychiatrische ziekenhuizen. Zo komen er meer plaatsen beschikbaar in de strafinrichtingen, waardoor de overbevolking er afneemt en nieuwbouw niet langer nodig is.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • gebruiken
    • spuiten

    Een andere grote groep besmette mensen zijn drugsverslaafden die met vuile naalden spuiten of gemeenschappelijke rietjes gebruiken bij het opsnuiven cocaïne. Het betreft hier ook mensen die ooit, ook al is het maar één keer, drugs hebben gespoten. Bij ruim een derde van de patiënten met hepatitis C is het echter niet goed mogelijk aan te geven hoe de besmetting is opgelopen.

    http://www.hepatitis-c.com/informatie.htm

    met adjectief ervoor


    • criminele drugsverslaafden
    • jonge drugsverslaafden

    Het ene recht is blijkbaar het andere niet. Net als de ene dader de andere niet is. Zo zitten de gevangenissen vol criminele drugsverslaafden, migranten (> 50%) en andere gemarginaliseerde mensen, terwijl de 'grote vissen' vaak uit gevangenschap weten te blijven.

    http://www.autonoomcentrum.nl/discussie/de_onveilige_puinhopen.htm,

    Burgemeester Frank Verlinde uit Middelkerke kreeg maandag in de late namiddag enkele rake klappen van twee Brusselse junkies die zijn apoteek bezochten. De jonge drugsverslaafden waren op zoek naar geneesmiddelen.

    De Standaard,

    Om half zeven bracht Collin me terug naar de Changi gevangenis waar ik, zoals iedere donderdagavond, tot acht uur een praatgroep had met jonge drugsverslaafden. Deze groep, aanvankelijk van acht jongens tussen zeventien en dertig jaar, begeleidde ik sinds januari 1994.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • drugsverslaafden in de binnenstad
    • drugsverslaafden in de cel
    • drugsverslaafden in de gevangenissen

    De aan heroïne en crack verslaafde prostituees zijn de kwetsbaarste groep onder de drugsverslaafden in de binnenstad.

    Het Parool,

    Hij zei ook dat jonge drugsverslaafden in de cel geen drugs meer zouden krijgen tot ze verklaringen tegen politici hebben afgelegd.

    De Standaard,

    Dit project is erop gericht de drugsverslaafden in de gevangenissen op te vangen waarbij de nadruk wordt gelegd op de sfeer van welzijn, ook voor het gevangenispersoneel.

    http://www.benelux.be/NL/jaarr-hst5.htm

    • drugsverslaafden in Nederland

    Tienduizenden drugsverslaafden in Nederland krijgen straks alleen methadon of gratis heroïne als ze zich kunnen legitimeren met een chipkaart en een scan van vinger en hand.

    Provinciale Zeeuwse Courant,

    in voorzetselgroep


    • overlast door drugsverslaafden

    Het zorgpension maakt deel uit van het project bemoeizorg. Dat houdt het voorkomen van overlast door drugsverslaafden in en het opvangen en begeleiden van verslaafden naar een volwaardig maatschappelijk leven.

    De Limburger,

    • de overlast van drugsverslaafden

    De overlast van drugsverslaafden in grote steden is groot.

    http://www.avd-web.nl/veiligheid.html

    • een centrum voor drugsverslaafden
    • de gebruiksruimte voor drugsverslaafden
    • de gedoogzone voor drugsverslaafden
    • de opvang voor drugsverslaafden
    • een opvangcentrum voor drugsverslaafden

    Takiwasi is een centrum voor drugsverslaafden dat in 1992 door de Franse dokter Jacques Mabit werd geopend.

    http://www.wereldwijd.be/archief/ww310-34.htm,

    Initiatiefnemer Try-Out vindt dat de gebruiksruimte voor drugsverslaafden ook in de weekeinden geopend moet zijn.

    Nieuwsblad van het Noorden,

    Reitsma bleek door dominee Visser te zijn genomineerd als voorzitter van de nieuw op te richten 'Stichting Viaduct', die het beheer moest gaan voeren over de Rotterdamse gedoogzone voor drugsverslaafden bij Centraal Station Rotterdam.

    NRC,

    De opvang voor drugsverslaafden in negen speciale centra, zoals voorzien in het drugs-aktieplan van het ministerie van Binnenlandse Zaken, laat op zich wachten.

    De Standaard,

    De voorbije twee jaar werden talrijke projecten uitgewerkt die nog moeten gerealiseerd worden. Een terrein dat toebehoorde aan een drugshandelaar, is voorbestemd om een opvangcentrum voor drugsverslaafden te worden.

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • het aantal drugsverslaafden

    Luxemburg heeft volgens het EWDD relatief het hoogste aantal probleemgebruikers (zeven op de duizend), gevolgd door Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Nederland hoort met Finland, Duitsland en Zweden tot de landen met het laagste niveau: twee per duizend. Volgens het centrum is er geen verband tussen het drugsbeleid (liberaal of streng) dat een land voert en het aantal drugsverslaafden.

    ANP,

    Het is bewezen dat een reëel aantal drugsverslaafden zich in de criminaliteit begeeft om hun verslaving te kunnen bekostigen.

    http://www.lvsvkortrijk.be/cives.htm

    Door het maken van onderscheid in hard en soft drugs is het gebruik van verdovende middelen in Nederland "erg laag" in vergelijking met andere landen. Het aantal drugsverslaafden onder minderjarigen is de afgelopen tien jaar bovendien aanzienlijk gedaald.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • daklozen, drugsverslaafden en alcoholisten
    • zwervers en drugsverslaafden

    De hoger gelegen kantoorgedeelten zijn 's avonds wel afgesloten, maar de binnenstraat, het gebied rond de ingang van het Muziektheater en de onder het gebouw gelegen parkeergarage mochten zich de laatste jaren in een toenemende populariteit verheugen bij daklozen, drugsverslaafden en alcoholisten. Het meetingpoint in de centrale hal was al langer geannexeerd door een vaste groep gebruikers.

    Het Parool,

    Het is de bedoeling van het overdekte winkelcentrum Ganzenhoef, dat in de directe nabijheid van Geinwijk en Gerenstein ligt, ook drastisch wordt opgeknapt. Dit winkelcentrum bleek een aanzuigende werking te hebben op zwervers en drugsverslaafden die regelmatig voor overlast zorgden.

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als een drugsverslaafde

    Zijn moeder hield er maar niet over op hoe bleek en moe en afschuwelijk hij eruitzag. Ze zei dat hij eruitzag als een drugsverslaafde, al had Luke geen idee wanneer zij er een had gezien.

    De wolvenlus, Nicholas Evans,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen