junk


junk 1.0

iemand die een drugsverslaving heeft; iemand die aan drugs verslaafd is; iemand verslaafd aan drugs; drugsverslaafde

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een junk…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      "Of heeft u die fiets zelf gestolen?" "Dàt ontken ik", zegt Pardoel parmantig, blij dat er ook eens wat te ontkennen valt. "U heeft verklaard dat u die fiets voor 25 gulden van een junk heeft gekocht." "Precies."

      NRC,

      De legale raamprostitutie trekt veel heroïnehoertjes aan. De tippelaars worden regelmatig opgepakt en bekeurd door de politie, die sinds februari ook op heterdaad betrapte klanten bekeurt. Maar de overlast blijft even hardnekkig als de behoefte van de junk aan een dagelijks shot.

      de Volkskrant,

      In de grote steden is de overlast van junks enorm. Dat drukt vooral op de oude wijken. De experimenten voor gecontroleerde heroïneverstrekking blijken te werken. De onveiligheid neemt af en de junks hebben een menswaardiger bestaan.

      http://www.wouterbos.nl/renderer.do/menuId/42767/sf/23127/returnPage/23127/itemId/12861/realItemId/12861/pageId/49372/instanceId/42760/,

      Peter is zo uitgemergeld dat hij 's winters wegens de kou nauwelijks buiten komt. "Ook is mijn figuur lastig met uitgaan. Ik word aangezien voor een junk. Steeds bieden enge figuren me pillen of coke aan."

      NRC,

      "Het is nu of nooit", zegt Roovers en veel mensen zeiden hem dat zaterdag na. Ze zijn het zat om in een gebied te wonen waar veiligheid een schaars goed is, waar zwervers en junks het straatbeeld bepalen, waar de sociale controle gelijk nul is.

      NRC,

      Er kunnen in Veelerveen maximaal achttien verslaafden worden opgevangen en verzorgd. De junks krijgen een ontwenningsprogramma van maximaal anderhalf jaar voorgeschoteld. "De helft blijft vervolgens volledig clean", zegt Duerink.

      http://www.dagbladvanhetnoorden.nl/Index/0,5481,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.dagbladvanhetnoorden.nl%2FPagina%2F0%2C7109%2C26-1-2-4147-1434263-1264--%2C00.html,

      Minderbedeelden en pechvogels helpen behoort ook tot de core business van de kerk. Dus loopt Kurris naar de keuken om wat te eten te halen. Hij krijgt ook regelmatig junks op de stoep die hem een paar euro vragen of een overnachtingsbon voor een bed-voor-één-nacht. Die helpt hij dan, zegt de pastoor.

      De Limburger,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • moeten afkicken

      In het toekomstige regeerakkoord wordt vooral de nadruk gelegd op plichten van burgers. Zo komen er verplichte inburgeringscursussen voor allochtonen, moeten criminele junks verplicht afkicken en komt er een sollicitatieplicht voor ouderen.

      http://web.planet.nl/news/verkiezingen/2dekamer2002/nieuws/conceptakkoord.shtml,

      Ook rechtbankvoorzitter Anita Leeser-Gassan maakt niet elke dag mee dat verdachten haar vragen alsjeblieft meteen uitspraak te doen. En dan niet weer met zo'n halfbakken strafje van een paar weken te komen. Nee, laat het die massieve maatregel zijn van twee jaar 'strafrechtelijke opvang voor verslaafden' (sov). De daartoe gereserveerde toren van de Bijlmerbajes, waar criminele junks onder strakke begeleiding moeten afkicken, is dé hoop van justitie, die met de onorthodoxe methode de harde kern van verslaafden een begin van een weg wil bieden uit hun wanhopige junkenbestaan.

      Het Parool,

      met adjectief ervoor


      • criminele junks

      Het project Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV), een landelijk experiment dat al zes jaar draait op het Rotterdamse landgoed Nieuw-Rhodenrijs, sorteert effect. Met het project wordt geprobeerd om criminele junks de vicieuze cirkel van drugsverslaving, criminaliteit en veroordeling te laten doorbreken.

      Haagsche Courant,

      Op de zorgboerderij is slechts plaats voor 'langdurig verslaafden zonder crimineel verleden'. De criminele junks vallen onder het strafrecht en moeten in gesloten strafinrichtingen worden opgesloten.

      Het Parool,

      met infinitief met te


      • (staan) te gebruiken

      Zelfs met zijn democratisch samengestelde takenpakket moet Nauman kiezen. "Ik kan niet alles tegelijk." Soms kiest hij dwars tegen zijn prioriteiten in. Als een buurtbewoner die hij kent net "lief en leed bij me uitstort" en verderop staat een junk te gebruiken, dan blijft Nauman bij dat gesprek. "Dat is een investering in mijn band met buurtbewoners, zo'n junk kan incidenteel zijn."

      NRC,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: in

      • junks in de Amsterdamse binnenstad

      Honden zijn steeds vaker een populaire inkomstenbron voor junks in de Amsterdamse binnenstad. Diverse hondenbezitters hebben de laatste tijd ervaren dat verslaafden door diefstal van hun huisdier aan geld proberen te komen.

      De Telegraaf,

      met onbepaald voornaamwoord


      • geen junk

      'Wij gaan snuiven', zei Wim laconiek. Johan zette grote ogen op. 'S-s-snuiven, dat doe ik niet hoor, heroïne is hartstikke gevaarlijk man. Ik ben geen junk.'

      http://www.pscw.uva.nl/sociosite/MOKUM/index.html,

      We stonden met zo'n kleine duizend mensen in het duister voor een schaars verlicht podium in het Sarphatipark. Gilhuis was de tweede spreker. "Anja was een van ons", zei hij, "ze was geen junk, geen alcoholist, geen dief." Ze gebruikte drugs, maar dat deden er zovelen [...]. Zo ging Gilhuis nog even door.

      NRC,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • junks en dealers
      • dealers en junks
      • zwervers en junks
      • zwervers, alcoholisten en junks

      Wijkbewoners zien uit naar een park in de wijk, waar een groot tekort aan groen is. Maar ze stellen wel eisen aan inrichting en beheer ervan. Omwonenden willen af van de overlast door junks en dealers die zich nu nog ophouden nabij de Keileweg en proberen te voorkomen dat deze groep in het nieuwe park een nieuwe verzamelplek vindt.

      ANP,

      Vooral rond de Febo-snackbar op de Oudezijds Voorburgwal liggen dealers en junks bij gebrek aan handel steeds vaker met elkaar overhoop over afzetgebieden, prijzen en geleverde kwaliteit.

      de Volkskrant,

      De beloofde 'aantrekkelijk ogende winkels' verrezen in het overdekte winkelcentrum Ganzenhoef. Een Mekka voor zwervers en junks, een nachtmerrie voor bewoners en potentiële nieuwkomers die in één oogopslag zagen dat ze in de flats in deze buurt niet wilden wonen.

      NRC,

      Het Amsterdamse stadhuis wordt weer een stukje minder 'open'. De overlast van zwervers, alcoholisten en junks is inmiddels zo groot, dat er strenger wordt opgetreden.

      Het Parool,

      voorafgegaan door als


      • als een junk

      GroenLinks gruwelt bij de gedachte aan nieuwe boorputten in het landschap. Maar, zegt Tweede Kamerlid, Liesbeth van Tongeren: "Ik kan me voorstellen dat Nederland straks overgaat op schalie. We wonen op gas. Fossiele brandstof stroomt door onze aderen. We zijn eraan verslaafd, als een junk. Dan is het moeilijk afkicken."

      http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/3425866/2013/04/15/Gaat-de-junk-voor-een-nieuwe-boor.dhtml,

      "Als ik weer iets nieuws heb uit bijvoorbeeld een bepaalde jaargang, kan ik daar echt trots op zijn", vertelt hij. "Thuis begrijpen ze dat niet altijd hoor." Kemperman omschrijft het als een verslaving: "Je bent als een junk die stuf nodig heeft", lacht hij. "Als je een mooi, gaaf stripboek in je handen hebt is dat zoiets geweldigs. Die inkt opsnuiven: dat geeft een kick."

      http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/mei/28/a_strips_nodig_hebben_is_als_stuf_voor_een_junka_,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Overige woordfamilieleden


      junk 1.1

      iemand die in overdreven mate iets consumeert of wil consumeren; iemand die zich in overdreven mate met iets bezighoudt; iemand die in overdreven mate op iets is gericht; iemand die als een drugsverslaafde gek is op iets
      Wordt vooral vaak gebruikt als tweede lid in samenstellingen.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een junk…

      is een persoon

          Algemene voorbeelden


          Even in perspectief: zijn wij als kind niet allemaal wel eens verslaafd geweest? Toen ik nog door het leven ging als Jeroentje (jaartje of drieëndertig geleden) had ik het liefst 24 uur per dag aan LEGO en aan Playmobile en aan Star Wars-poppetjes en aan Duck Hunt besteed. Met mij is het ook best wel goed gekomen. Dank je wel pa en ma. Uiteindelijk is iedereen wel eens iets van een junk geweest en dat heeft overigens niets met Amerika te maken. En nu weer door met Minecraft.

          http://nl.ign.com/pc/61667/feature/iedereen-junk,

          Fabrikant maakt junk van gamer. Populaire games zijn zo ontworpen dat spelers er automatisch verslaafd aan raken. Daardoor komen er jaarlijks vele duizenden nieuwe gameverslaafden bij, zegt verslavingsexpert Dick Trubendorffer op de voorpagina van De Telegraaf.

          http://www.deondernemer.nl/deondernemer/656741/Fabrikant-maakt-junk-van-gamer.html,

          Combinatiemogelijkheden


          met koppelwerkwoord


          • zijn

          Suiker is verslavend. En ik ben een junk. Ik kijk neer op mensen die niet eten, en ik haat mezelf bij elk chocotaartje dat ik naar binnenwerk. Niet dat ik élk chocotaartje naar binnenwerk. Nee. De meuk van de Hema, Albert Heijn e.d. hoef ik niet. Ik ben ook als het om zoet gaat een snob.

          http://nieuws.thepostonline.nl/2013/02/11/mijn-naam-is-ebru-umar-en-ik-ben-een-junk/,

          Actrice Babette van Veen kan absoluut niet zonder haar telefoon. "Ik zit de hele dag op Twitter en Facebook en ik sms en mail". Dat onthult Babette aan Novum Nieuws. Naar eigen zeggen is de actrice volledig verslaafd aan haar mobiele telefoon. "Ik ben een junk."

          http://www.telegraaf.nl/prive/20033067/__Babette_is_een_telefoonjunk__.html,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Overige woordfamilieleden


          junk 2.0

          (informeel; soms)

          rommel; troep; waardeloze spullen

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Junk…

          is troep

              Algemene voorbeelden


              Iedereen wordt vriendelijk verzocht achter de afrasteringen voor het podium te blijven. De apparatuur kan dan snel verwisseld worden (de grote verdwijntruc!). Wat de programmacontinuïteit weer ten goede komt. We zouden stil kunnen leven van de opbrengst van de goederen die er na zo'n dag op het terrein achterblijven. Kontroleer dus, als je van huis weggaat, of je geen onnodige vaak dure, junk bij je hebt; let er op als je het terrein verlaat, dat je niets laat slingeren. Als je voorwerpen kwijt bent, kun je tot in de avond terecht op het politiebureau van Geleen.

              http://home.wanadoo.nl/pinkpopnew/1975.htm,

              Woordfamilie


              Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              junk 3.0

              (informeel)

              heroïne, een uit morfine vervaardigde, verslavende harddrug

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Junk…

              is een harddrug; is een drug; is een middel

              • [Materiaal] bestaat uit wit poeder
              • [Bereiding] wordt op chemische wijze uit morfine vervaardigd
              • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een chemisch opiaat; is een harddrug
              • [Stoffelijke eigenschap algemeen] heeft een verslavende werking

              Wetenschappelijke naam: diacetylmorfine

              Formule C21H23NO5