druiloor


druiloor 1.0

(beledigend)

lusteloze en/of domme persoon; slome duikelaar; sufferd; sukkel
De betekenis is in de loop der tijd een beetje verschoven van 'lusteloze persoon' (iemand die 'de oren laat hangen') naar 'sufferd'. Ook als scheldwoord gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een druiloor…

is een persoon

 • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] heeft weinig daadkracht en/of gedraagt zich dom
 • [Waardering] wordt geminacht

  Algemene voorbeelden


  Ik liep naar een telefoon en belde mijn bank. Ik vroeg ze om informatie omtrent juffrouw Doornroosje. Honderd jaar geleden was ze inderdaad zeer rijk geweest. Maar door haar plotseling in slaap vallen waren haar bezittingen niet goed belegd. Profiteurs en oplichters hadden zich een eeuw aan haar te goed gedaan, en de hypotheek op het kasteel van Doornroosje was meer dan ik mijn hele lange leven zou kunnen afbetalen. Ik dankte mijn bank, en verliet zachtjes het huis. De druiloor die daarna Doornroosje wakker kuste ken ik niet, maar ik benijd hem niets.

  ...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

  "Het is allemaal ontzettend povertjes", stelt M. vast in gesprek met het Dagblad van het Noorden. Over V. windt hij zich nog het meest op. "Hij heeft volgens F. zijn collega's in de steek gelaten. Dan ben je wat mij betreft een druiloor."

  http://www.soccernews.nl/news/428929/veldwijk-met-de-grond-gelijkgemaakt-weg-met-die-druiloor,

  'Ze zeggen dat ze het niet kunnen riskeren om hierheen te komen in deze tijd van het jaar. Mooiweerzeilers, die, hoor. Oh nee, het is nog erger. Ze laten het werk uitvoeren bij Yachtcrafter! Wat een druiloren.'

  https://books.google.nl/books?id=qf04DwAAQBAJ&pg=PT293&lpg=PT293&dq=%22mooiweerzeilers,+die,+hoor%22&source=bl&ots=zrqQHFHew2&sig=_xolnX3V-eGz54rooLR-KFab2Ew&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwid8JyBj97fAhXHLlAKHXsyDu4Q6AEwAHoECAAQAQ#v=onepage&q=%22mooiweerzeilers%2C%20die%2C%20hoor%22&f=false,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • iemand een druiloor noemen

  Als ultra-conservatief lobbyist geldt ook professor F. Rutten, tot 1990 secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken. Sinds zijn pensionering zet hij zich met veel energie in voor de katholieke zaak. Hij gaat ver. De Rotterdamse bisschop Van Luyn noemde hij een 'druiloor', Schillebeeckx was een bron van 'onchristelijke ideeën' en in de Belgische en Nederlandse kerkprovincies ontwaart hij 'tot in de hoogste regionen van het kerkbestuur een muiterij tegen de ene kerk van Christus'.

  de Volkskrant,

  met adjectief ervoor


  • een dranklustige druiloor
  • een enorme druiloor
  • een inhalige druiloor
  • een zelfgenoegzame druiloor

  In de film 'Anonymous' is de beroemde Engelse bard een inhalige, dranklustige druiloor, een stamelende acteur die amper zijn eigen handtekening op papier weet te zetten, laat staan een sonnet.

  https://www.trouw.nl/home/william-shakespeare-als-een-dranklustige-druiloor~af074ddb/,

  Meestal wordt je de oplossing verteld op een manier waardoor het onbegrijpelijk lijkt dat je überhaupt zo'n probleem nog steeds hebt. Je krijgt het gevoel dat je in vergelijking met de ander wel een enorme druiloor en slapjanus bent. Zo'n gevoel gun je jezelf natuurlijk niet, dus sabel je de ander (in gedachten) maar gewoon lekker neer. 'Kijk naar jezelf, suflul', schiet door je heen.

  http://www.hetlaar.nu/columnfrans3.htm

  Nog geen uur geleden was ik de rentenierende nietsnut die ik sinds de dood van mijn ouders was geweest, een man die zichzelf niet kende omdat hij dacht dat er niets te kennen viel, een zelfgenoegzame druiloor.

  Beschreven blad, Remco Campert,

  met adjectief erachter


  • een druiloor eersteklas

  Nadat hij de Bentley had gekocht – en de Avensis – had hij z'n Mercedes verkocht aan z'n ex-legermakker, de headhunter De Volder. Dat was een absolute nitwit, een druiloor eersteklas, een lapzwans zonder gelijke en een klootzak zoals er weinig rondliepen, maar Guggenheimer kon 'm wel hebben.

  Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

  met aanwijzend voornaamwoord


  • die druiloor

  'Alles oké?' vroeg zijn vrouw bezorgd. 'Ben je nu alweer in het water gevallen?' 'Ja! Die druiloor heeft het wederom voor elkaar!'

  https://books.google.nl/books?id=Zt2-CwAAQBAJ&pg=PT70&lpg=PT70&dq=die+druiloor&source=bl&ots=d1qEG2c2SG&sig=iB93e6tfiG3Ik0sPt5QNtae9vts&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwj44Nr3kd7fAhWKLVAKHWCbD6U4FBDoATADegQIBRAB#v=onepage&q=die%20druiloor&f=false,

  met eigennaam


  • druiloor Carrey

  The Truman Show Hollywoodprent van Peter Weir, met Jim Carrey en Ed Harris. De nieuwste kaskraker uit Hollywood! [...]. Nu, deze film met breedsmoel en druiloor Carrey is alles wat al zijn vorige miskleunen nog in geen lichtjaar waren: bekijkbaar!

  http://www.schamper.rug.ac.be/schamper363/363-film-truman.html,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • druiloren en lapzwansen
  • blaaskaken en druiloren
  • breedsmoel en druiloor

  Ik ken hem niet goed, dat Bertje, maar ik heb wel al gehoord dat 't nogal een slimme jongen is. Veel te slim misschien om nog het mannetje te kunnen uithangen. Die behoort niet langer tot die seksuele achterhoede van druiloren en lapzwansen.

  De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

  Beste vrienden van de Flater, jullie genieten van het uitzonderlijke voorrecht om in avant-première op de hoogte gebracht te worden van alle nieuwtjes over Guust, zoals die in de landsgebieden van de auteur (Franstalig België en Frankrijk) te rapen vallen. [...]. OEPS! Uitkijken voor grappen van blaaskaken en druiloren.

  http://www.gastonlagaffe.com/gaston/index.htm

  The Truman Show Hollywoodprent van Peter Weir, met Jim Carrey en Ed Harris. De nieuwste kaskraker uit Hollywood! [...]. Nu, deze film met breedsmoel en druiloor Carrey is alles wat al zijn vorige miskleunen nog in geen lichtjaar waren: bekijkbaar!

  http://www.schamper.rug.ac.be/schamper363/363-film-truman.html,