dubbelzout


A - Als zelfstandig naamwoord

dubbelzout 1.0

(chemie en mineralogie)

zout dat bestaat uit één negatief ion (anion) en twee verschillende positieve ionen (kationen) ofwel uit één kation en twee verschillende anionen dan wel uit een moleculaire verbinding van verschillende zouten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dubbelzout…

is een zout

  • [Samenstelling] bestaat uit één anion en twee verschillende kationen, uit één kation en twee verschillende anionen, of uit moleculaire associaties van verschillende zouten
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] valt bij oplossen uiteen in de oorspronkelijke ionen van de samenstellende zouten
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld aluin, chloorkalk

    Hoofdsemagram: zout


    Algemene voorbeelden


    Dubbelzouten bestaan ofwel uit één anion en twee verschillende kationen ofwel uit één kation en twee verschillende anionen. Ofwel zijn het moleculaire associaties van verschillende zouten. Voorbeelden van de eerste soort zijn kaliumnatriumsulfaat KNaS04 en kaliumnatriumtartraat of Seignettezout K00C-CH0H-CH0H-C00Na, een dubbelzout van het organische diprotische wijnsteenzuur.

    http://books.google.nl/books?id=FqVyLc_vl9AC&pg=PA186&lpg=PA186&dq=%22associaties+zijn+de+aluinen%22&source=bl&ots=qt6LOkHebW&sig=D3WCoE4-UnMSW_8RpEbYTAOMFpE&hl=en&sa=X&ei=spBlUJjMNKGg0QX_sICoAQ&ved=0CBsQ6AEwAA#v=onepage&q=%22associaties%20zijn%20de%20aluinen%22&f=false,

    Een dubbelzout heeft de eigenschappen van beide zouten waaruit het is samengesteld. Als beide zouten onoplosbaar zijn, is het dubbelzout ook onoplosbaar. Als beide zouten oplosbaar zijn, is het dubbelzout ook oplosbaar.

    http://www.kuleuven.ac.be/wet/monitoraat/vragentrommel/scheikfarma/vragen2003/hdst9.pht,

    Door toevoeging van mineralen, met name aluin (= dubbelzout van aluminium- en kaliumsulfaat) en keukenzout, werden de fijne leersoorten gelooid.

    http://www.nhmmaastricht.nl/nederlands/exposities/tijdelijk/voeten/exp_ev4.htm

    B - Als bijvoeglijk naamwoord

    dubbelzout 1.0

    waarvan de zoutsmaak dubbel zo sterk is; extra zout van smaak

    Algemene voorbeelden


    Kant-en-klare bouillon (van bijvoorbeeld bouillonblokjes) is niet geschikt om te laten inkoken tot fond, omdat de blokjes of het poeder zijn gezouten. Wanneer deze bouillon wordt ingekookt, verdampt een groot deel van het vocht. Het overgebleven vocht is dan dus dubbelzout.

    http://www.ah.nl/allerhande/vraagenantwoord/article.jsp?trg=allerhande/vraagenantwoord/article.bereiding

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief


    • dubbelzoute drop
    • dubbelzout dropje

    Drop (suikervrij), Drop (zacht-zoet) [...], Dubbelzoute drop.

    http://www.jamin.nl/

    Neem een zak van die kleine dubbelzoute dropjes mee! Dit helpt uitstekend tegen het "flauwe" gevoel dat op kan treden wegens de temperatuur en het vele zweten als gevolg hiervan.

    http://www.thaisverkeersbureau.nl/c01/reistips/tips-van-andere-toeristen.aspx