duiventil


duiventil 1.0

afbeelding

Bron: Paul van Galen
( CC BY-SA 3.0 )

hok dat gebruikt wordt om duiven in te kweken en dat meestal op een of meerdere palen staat; hok waarin duiven gehouden worden; hok voor duiven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een duiventil…

is een hok; is een container; is een voorwerp

  • [Constructie] staat meestal op een of meerdere palen, heeft vaak een puntdak en is vaak in meerdere hokjes of vakjes verdeeld
  • [Materiaal] was vroeger veelal van steen en nu meestal van hout
  • [Functie] wordt gebruikt om er duiven in te kweken

    Algemene voorbeelden


    Nieuwe duiventillen en -torens mochten niet meer worden geplaatst. In kerken en andere gebouwen werden tijdens de bouw bewust nestgelegenheid in allerlei vorm geschapen of later toegevoegd.

    http://www.monumentenzorg.nl/restbeh/duiven3.html

    Duivenhokken verboden rond Zaventem. Alle duiventillen in een straal van vijf kilometer rond de luchthaven van Zaventem moeten verdwijnen.

    De Standaard,

    Zij maakten een soort bouwpakket van de duiventil die volgens kenners precies lijkt op de duiventil die indertijd bij de Reest heeft gestaan.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een houten duiventil

    Is die onschuldig uitziende houten duiventil geen verkapte lanceerbasis waar straks Louis Gonnissen die toch ook maar op een boogscheut afstand woont, gewoon in één ruk en met één klap meegesuisd wordt tot een heel eind achter Smolensk?

    Zoals zand tussen de vingers, Jos Ghysen,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: voor

    • een duiventil voor postduiven

    De twee buitenhoeken van het neerhof waren geflankeerd met torens; één staat er nog, het was een duiventil voor postduiven.

    http://users.pandora.be/herkenrode/abdij_herkenrode.htm,

    duiventil 2.0

    plaats waar mensen korte tijd werken of aanwezig zijn en dan plotseling weer weggaan, meestal om een andere baan aan te nemen; plaats waar men komt en gaat
    Wordt vaak gezegd van de politiek of van grote bedrijven.

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een duiventil…

    is een plaats

    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een plaats waar mensen korte tijd werken of aanwezig zijn en dan weer weggaan, meestal om weer een andere baan aan te nemen

      Algemene voorbeelden


      Eind vorig jaar zag het Ministerie van Economische Zaken plaatsvervangend secretaris-generaal drs. A. Verberk, de op een na hoogste ambtenaar, naar Martinair vertrekken. Wordt Den Haag een duiventil? Het antwoord is niet ondubbelzinnig. Als opvolger van Verberk heeft Economische Zaken juist een oud-topambtenaar van Financiën gerecruteerd: mr. drs. D. J. Bruinsma. Hij was net werkloos geworden na een conflict in de raad van bestuur van zijn vorige werkgever, de kredietverzekeraar NCM.

      NRC,

      Eén idee van Pieper had in elk geval school gemaakt: Philips ontwikkelde zich binnen de kortste keren tot een duiventil en betaalde volgens de boeken voor 16,8 miljoen gulden aan gouden handdrukken uit.

      http://www.groene.nl/2003/0324/abhs_profiel.html,

      De Vlaamse Regering, die al lang de kwalijke reputatie van duiventil had (met het ontslag van Sannen zal men inmiddels reeds een negende wissel doorvoeren), bevestigt nogmaals dat haar regeringsopdracht ondergeschikt wordt gemaakt aan partijpolitieke spelletjes en individuele carrièreoverwegingen.

      http://vlaamsblok.be/pers_2004-02-17.shtml,