duo-euthanasie


duo-euthanasie 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

geval van euthanasie waarin twee mensen, meestal partners, tegelijk hun leven beëindigen
Zie ook : euthanasie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Duo-euthanasie…

is euthanasie

  • [Betrokkene] betreft twee personen die tegelijk euthanasie plegen
  • [Legitimiteit] betreft een geval van euthanasie waarbij beide personen afzonderlijk aan alle voorwaarden van de euthanasiewet moeten voldoen

    Algemene voorbeelden


    In 2023 kregen 3.300 mensen euthanasie in ons land. Omgerekend zijn dat er negen per dag. Dat is een stijging van tien procent ten opzichte van het jaar ervoor. Net zoals de voormalige Nederlandse premier Dries van Agt en zijn vrouw Eugenie Krekelberg, beiden 93 toen ze vorige week hand in hand overleden na euthanasie, zijn daar ook koppels bij. Om toelating te krijgen voor duo-euthanasie moeten beide partners individueel aan alle voorwaarden van de euthanasiewet voldoen.

    Het Nieuwsblad,

    Het echtpaar Van der Heijden breekt ook een lans voor duo-euthanasie: ook als echtpaar de regie. De Levenseindekliniek heeft sinds de oprichting in 2012 volgens woordvoerder Koos van Wees 'twee of drie' keer euthanasie verleend aan een echtpaar.

    Trouw,

    Wolfs heeft sinds de euthanasie op de 35-jarige psychiatrisch patiënt als Scen-arts intussen alweer acht andere euthanasiegevallen beoordeeld. Zes keer stemde hij in, twee maal oordeelde hij negatief, onder meer over een duo-euthanasie in Limburg. Doordat de behandelend arts een andere Scen-arts vond die wel akkoord ging, ging de duo-euthanasie op een ouder echtpaar door. Het betrof volgens Wolfs een man met dementie, en een vrouw met darmkanker die gelijktijdig begraven wilden worden.

    Trouw,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2014