dupliek 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een dupliek…
is een antwoord; is een uiting; is een handeling
- [Functie] dient om het beginsel van hoor en wederhoor toe te passen en om een beargumenteerde conclusie mogelijk te maken
- [Rang of hiërarchische positie] volgt op een eerdere repliek
- [Handelende persoon] wordt gegeven door een opponent in een gedachtewisseling of door een verweerder in een juridische procedure
- [Onstoffelijke inhoud] is inhoudelijk een reactie op een voorafgaande repliek
- [Omstandigheid] wordt gegeven bij een discussie of een juridische procedure
Algemene voorbeelden
Twee weken later mengde hij zich in een discussie in De Volkskrant over de laatste woorden van Willem van Oranje, die door Charles Vergeer in twijfel waren getrokken [...]. Vergeer reageerde met een volle pagina, wat hem een vernietigende dupliek opleverde, die [...] aan een groot aantal historici en hoofdredacteuren werd toegestuurd. Tot Jans woede [...] werd die dupliek zonder plaatsing aan Vergeer doorgestuurd.
Eerst komen de kamerleden aan het woord. De minister of staatssecretaris reageert hierop. Dat heet de eerste termijn. Meestal zijn dan niet alle vragen voldoende beantwoord. Daarom volgt nog een tweede termijn: opnieuw voeren verschillende kamerleden het woord. De bewindspersoon geeft hierop weer antwoord. Dit wordt ook wel repliek (de Kamer) en dupliek (de bewindspersoon) genoemd [...]. Vooral in tweede termijn worden sprekers meestal onderbroken in hun betoog.
Combinatiemogelijkheden
met ander, nevengeschikt substantief
- repliek en dupliek
Binnen vier weken na de dag van verzending van het beroepschrift aan het bestuursorgaan zendt dit de op de zaak betrekking hebbende stukken aan de rechtbank en dient het een verweerschrift in [...]. De rechtbank kan de indiener van het beroepschrift in de gelegenheid stellen schriftelijk te repliceren. In dat geval wordt het bestuursorgaan in de gelegenheid gesteld schriftelijk te dupliceren. De rechtbank stelt de termijnen voor repliek en dupliek vast.