duwer


duwer 1.0

persoon die iets duwt, meestal ter aandrijving; iemand die iets voortduwt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een duwer…

is een persoon

  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] duwt iets
  • [Voorbeeld of specimen] duwt bv. een bobslee, kinderwagen, rolstoel of kar voort of duwt een deur open, etc.

    Algemene voorbeelden


    "Even duwen?" roept een vrouw als de klim van de wielertaxi op het steile bruggetje naar het Max Euweplein stokt. Nou graag [...]. Onderwijl ratelen de tandwielen als Kaptijn vol meetrapt en de top haalt. Hij steekt zijn hoofd uit de taxi en steekt zijn duim op naar de achterblijvende duwers.

    Het Parool,

    Ramen wassen! Daar staan we, met een spuitbus en zacht lapje aan het begin van honderd meter ramen. We kennen al snel de plekken: boven banken de vette haarafdruk van mijmeraars, op schuifdeuren de vingerafdrukken van ongeduldige duwers.

    http://vorige.nrc.nl/krant/article1764368.ece,

    Kleine kinderen, voortgeduwd in een wagentje, merken het verlies van een schoen niet op, of kunnen niet voldoende praten om de duwer van het onheil op de hoogte te stellen.

    http://www.volkskrant.nl/archief/schoen~a2441988/,

    Kinderen die de duwer niet kunnen aankijken als ze in de buggy zitten, hebben op lange termijn vaker last van emotionele problemen.

    http://ourlipsaresealed.skynetblogs.be/archive/2008/11/22/kind-in-buggy-moet-duwer-aankijken.html

    Rijen dik stonden de mensen langs de route om een glimp op te vangen van de folkloristische optocht van hand- en boerenkarren, landbouwwerktuigen en hondekarren. De meeste aandacht kregen de drie hondekarren uit Zwitserland. De duwers waren in Zwitserse kledij gestoken, terwijl de karren door echte Berner-Senner honden werden getrokken.

    Meppeler Courant,

    David zag twee kleine geleerden aantreden met een krakkemikkig karretje [...]. De andere equipe was volkomen normaal, stevige straatjongens bij een sterke betrouwbare kar. "Vijf, vier, drie, twee, een, nul!' brulde de luidspreker op de bus. Het sterke karretje snorde ervandoor. De jongen die erachter rende liep de benen uit zijn gat. Maar de twee kleine intellectuelen bleven achter. De bestuurder kon niet rijden en de duwer kon niet remmen.

    De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de duwer van de kinderwagen
    • de duwer van de rolstoel

    Ik herinner mij zelfs de bochten die de duwer van de kinderwagen nam als hij tersluiks afdaalde naar de Rijn om een wedstrijdje ver pissen aan te gaan met een hoogblonde dichter, die gefusilleerd is en waarmee hij iets moois zou hebben gehad volgens een buurman.

    http://www.basicpublishing.nl/pdfs/71910_open_dag_rijksakademie_ben_ik_me_wezenloos_geschrokken_deel_2.pdf,

    Toen ze even alleen was kreeg de duwer van haar rolstoel een uitbrander. "Je moet me naar de mensen toe duwen, Koen!"

    http://www.nrc.nl/marcel/2013/06/25/waarschuwing/,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    duwer 1.1

    iemand die in het begin al rennend de bobslee duwt om deze snel te laten starten; duwer van een bobslee

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een duwer…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] moet hard kunnen rennen en sterk zijn
    • [Geslacht] is een man of een vrouw
    • [Activiteit of handeling] doet aan bobsleeën; rent duwend achter de bobslee aan en springt erin wanneer deze genoeg vaart heeft
    • [Motief] oefent zijn functie uit voor zijn beroep of als hobby

    Algemene voorbeelden


    Voor de tweemansbobwedstrijden bestaat het team uit een remmer en een bestuurder. Voor de viermansbobraces worden hier nog twee extra duwers aan toegevoegd.

    http://www.bsbn.nl/bobslee/

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • duwer en remmer

    De topsprintsters Lauryn Williams en Lolo Jones hebben beiden een plek bemachtigd in het Amerikaanse bobsleeteam voor de Olympische Spelen. De atleten gaan vanwege hun explosiviteit bij de start als duwer en remmer mee naar Sotsji.

    http://www.volkskrant.nl/sport/amerikaanse-topsprinters-in-bob-naar-spelen~a3580545/,

    duwer 2.0

    iemand die een ander duwt; iemand die een ander omver duwt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een duwer…

    is een persoon

    • [Geslacht] is een man of een vrouw
    • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] kan strafbaar zijn, bv. wanneer iemand voor een trein wordt geduwd
    • [Activiteit of handeling] duwt iemand omver
    • [Betrokkene] duwt iemand om die dat doorgaans niet wil
    • [Oorzaak, reden of aanleiding] duwt iemand om, bv. tijdens een ruzie

    Algemene voorbeelden


    Het zoontje van de verdachte (nu 6 jaar oud) zou in het water zijn geduwd door de nu 7 jaar oude zoon van het slachtoffer. Daarop besloot de 39-jarige vader verhaal te gaan halen bij de ouders van de duwer.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/2063627/2009/07/16/Kinderen-maken-ruzie-boze-vader-krijgt-werkstraf.dhtml,

    Net op het moment dat de trein er aankomt, wordt voelt hij een duw in zijn rug [...]. Hij draait zich om en kijkt dan in het gezicht van een man die hij nog nooit eerder heeft gezien. De duwer laat los en rent weg. De 20-jarige jongen komt met de schrik vrij.

    http://www.rijnmond.nl/programmas/bureau-rijnmond/berichten/02-04-2015/man-voor-trein-geduwd,

    Door pijn verblind zag hij alleen maar vallers, nooit duwers. Zelfs de jongen die zijn aangezicht gebrandmerkt had was niet echt schuldig, zijn actie moest wel als een verdediging worden uitgelegd. Had hij niet alles gedaan om de horde achter hem te stuiten? Nadat een knokploeg van leraren te hulp was gesneld om hem te ontzetten stommelde een zwaar gehavende Persijn de school binnen met een geschroeid voorhoofd en de scherven van zijn bril in de hand.

    Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

    Geschrokken sprak ze de man aan die haar op zijn beurt begon uit te schelden en de duw gaf. De vrouw kon nog net overeind blijven maar kreeg toen nog een zet en viel op de rails. Na de onbezonnen actie ging de 'duwer' er vandoor.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/3988382/2015/04/29/Man-opgepakt-na-duw-vrouw-op-metrorails-in-Rotterdam.dhtml,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    duwer 3.0

    iemand die drugs de grens over smokkelt door deze verpakt in lichaamsholtes naar binnen te duwen en ze zo in het lichaam te vervoeren; drugssmokkelaar die de smokkelwaar in zijn lichaamsholtes heeft geduwd

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een duwer…

    is een persoon

    • [Waarneembaarheid] kan een zenuwachtige indruk maken en heeft bij een scan bolletjes in lichaamsholtes zitten
    • [Organisatie of instelling] werkt meestal in opdracht, bv. van een smokkelaar
    • [Geslacht] is een man of een vrouw
    • [Activiteit of handeling] brengt anaal of vaginaal bolletjes of capsules met drugs in en probeert die meestal van het ene land naar het andere land te smokkelen
    • [Wijze] duwt capsules met drugs lichaamsholtes (zoals de anus of de vagina) in
    • [Object betroffen] betreft meestal de smokkel van cocaïne
    • [Motief] wil veel geld verdienen door de drugssmokkel
    • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van een slikker (die drugs inslikt en deze zo smokkelt) en van een plakker (die drugs op zijn lichaam plakt)

    Algemene voorbeelden


    Duwers zijn koeriers die de drugs - het gaat bijna altijd om cocaïne - in anus of vagina meesmokkelen. Maar ook dat is bloedlink, zegt teamleider De Jong. Als de verpakking barst, loop je net zo goed het risico aan een overdosis te overlijden.

    http://www.volkskrant.nl/archief/sliksmokkelaars-oefenen-vooraf-soms-met-druiven~a447267/,

    Onder "slikker" wordt verstaan een persoon die drugsbolletjes heeft ingeslikt en in zijn maagdarmkanaal meevoert. Een "duwer" heeft drugs verborgen in een of meerdere natuurlijke openingen of holten van zijn lichaam.

    https://www.nationaleombudsman.nl/uploads/rapport2006-230-vvb.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • bolletjesslikkers en duwers
    • plakkers, duwers en slikkers
    • slikkers en duwers
    • slikkers, duwers, 'combi's', bodypackers en koeriers

    In dit hoofdstuk wordt het begrip 'body packer' daarom uitsluitend gebruikt voor twee soorten drugskoeriers: 'bolletjesslikkers' en 'duwers' (personen die drugs vaginaal of rectaal smokkelen).

    https://books.google.nl/books?id=lwL76EtXDgEC&pg=PA299&lpg=PA299&dq=duwer+drugs&source=bl&ots=GS84dEhE3U&sig=wXBKanNceVTVbO7-pEDuSypOcwA&hl=nl&sa=X&ved=0CCcQ6AEwAWoVChMItYKPs4LnxwIVwj8aCh0gNgYk#v=onepage&q=duwer%20drugs&f=false,

    De koeriers weten hoe het werkt. Vlak voor vertrek sloffen nog zo'n twintig verdacht ogende Antilliaanse reizigers de vertrekhal binnen. Een rechercheur grist er nog een bodypacker uit. Maar een collega maakt een resoluut stopgebaar. "Stoppen nou. We zitten echt vol." De overige verdachten kunnen lachend doorlopen. Dat geldt sinds donderdag 25 april niet alleen voor plakkers, de duwers - die anaal en vaginaal drugs smokkelen - maar ook voor vermoedelijke slikkers.

    NRC,

    Dat team, waarin de douane en de Koninklijke Marechaussee samenwerken, heeft in de eerste helft van dit jaar al honderd 'slikkers' en 'duwers' aangehouden, tegen 87 over heel 1995. Duwers zijn koeriers die de drugs - het gaat bijna altijd om cocaïne - in anus of vagina meesmokkelen. Maar ook dat is bloedlink, zegt teamleider De Jong.

    http://www.volkskrant.nl/archief/sliksmokkelaars-oefenen-vooraf-soms-met-druiven~a447267/,

    Ze komen in vijf categorieën: slikkers, duwers (anaal, vaginaal), 'combi's' die zowel slikken als duwen, bodypackers die drugs op hun lichaam plakken en koeriers die het in hun bagage verstoppen.

    http://www.volkskrant.nl/archief/tussen-waterdragers-en-pakezels-op-schiphol~a3261578/,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    duwer 4.0

    iemand die iets vooruit helpt; soms ook: organisatie of instelling die iets vooruithelpt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een duwer…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] helpt iets vooruit: zorgt bijvoorbeeld voor grotere populariteit, bekendheid, meer activiteit of helpt andere mensen vooruit

      Algemene voorbeelden


      Ik probeer in mijn contacten met wijkbewoners, woningbouwverenigingen en andere instanties zo'n sfeer te creëren, dat ze met open vizier overleg willen voeren en tot echte verbeteringen komen in achterstandswijken. 'Dat er nu veel minder opbouwwerkers zijn dan in de jaren zeventig verbaast me niet [...]. Gemeente-ambtenaren, werkgevers en woningverhuurders hebben geleerd beter te luisteren en te communiceren [...]. Zelf ben ik niet zo'n politiek dier. Ik zie mezelf meer als ambachtsman, als procesbegeleider. Ik ben een duwer achter de schermen.'

      http://www.volkskrant.nl/archief/-ik-ben-duwer-achter-de-schermen~a641072/,

      Ook in economisch opzicht heeft Alkmaar een gunstige ligging als trekker van de regio en duwer van de Randstad.

      http://www.alkmaar.nl/gemeente/index.htm

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt substantief


      • duwers en trekkers
      • trekker en duwer

      Open Vld was de trekker én de duwer van dit beleid.

      http://www.openzone.be/walterverhoeven/archief/artikel/66424,

      Je hebt duwers en trekkers in de wetenschap. Duwers zijn goed in het faciliteren, in het begeleiden van anderen. Trekkers zijn mensen die hollen, die vernieuwend willen zijn en die zijn vaak nogal egocentrisch.

      http://www.ru.nl/publish/pages/519085/vox4.pdf,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      duwer 4.1

      bekend en populair persoon die laag op de kandidatenlijst van een politieke partij staat en van wie verwacht wordt dat hij of zij veel stemmen trekt; lijstduwer

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een duwer…

      is een persoon

          Algemene voorbeelden


          Ook lijstduwer Tom Dehaene (zoon van Jean-Luc) haalde het ondanks zijn 16.800 voorkeurstemmen niet. In Limburg raakte Vlaams parlementslid Johan Sauwens dan weer niet verkozen als duwer op de CD&V-kamerlijst.

          http://www.hbvl.be/cnt/oid246293/archief-bekende-kandidaten-die-niet-verkozen-raakten,

          duwer 5.0

          iets wat iets anders duwt; voorwerp of deel van een voorwerp dat je duwt om iets anders voort te duwen; deel van een voorwerp of van een apparaat waarmee je iets anders kunt duwen

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een duwer…

          is een onderdeel

          • [Geheel] zit vaak aan iets vast of zit in iets
          • [Functie] duwt iets anders verder
          • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een deurgreep, het hengsel aan een kinderwagen of het beweegbare deel van een spuit

            Algemene voorbeelden


            Blokkeer de spuit door de spuithouderklem naar beneden te drukken en druk de duwer naar voor tot tegen de zuigerkop van de spuit.

            http://vilans.zorggroepraalte.nl/prot_boek/docb_sys/alg_info_protbstnd/pomp_handleidingen/fresenius/pilot_c.pdf,

            Deze echt lederen duwer geeft jouw Mutsy kinderwagen een luxueuze uitstraling. Zowel de 4-Rider als de Urban Rider kan met deze lederen duwer worden uitgevoerd.

            https://www.babycare.nl/mutsy-combi-kinderwagen-college-red-p-2165.html

            Kerntrekbeveiliging 3419 is een anti-kerntrekbeslag met een greep/duwer aan de buitenzijde van het beslag en aan de binnenzijde een bedienbare kruk.

            http://www.kerntrekbeveiliging.eu/kerntrekbeslag/nemef-veiligheidsbeslag-kerntrekbeveiliging/

            De gevel werd grondig aangepakt. Door het gebruik van aluminium kokers wordt de nieuwsgierigheid gewekt van de passant en verkrijgt de klant een geborgen gevoel. De wijnrode koker doet dienst als duwer voor de deur.

            http://www.kevinvanvolcem.be/ziogioframe.php

            Combinatiemogelijkheden


            in voorzetselgroep


            • met een duwer

            Met de GEFU 10-delige dessertringenset zorg je ervoor dat gerechten echte eye-catchers worden [...]. Met een duwer voor elke ringgrootte druk je het voedsel in de ring en komt het er netjes weer uit.

            http://www.bhznet.nl/Winkel-Cat.asp?intPageNr=17&CatId=18&Sort=5

            Woordfamilie


            Als deel van een afleiding


            Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            duwer 6.0

            afbeelding

            Bron: GURoadrunner
            ( Publiek domein )

            grasmaaier die je moet duwen; duwgrasmaaier

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een duwer…

            is een grasmaaier

            • [Beweging] moet over het gras vooruitgeduwd worden

              Algemene voorbeelden


              Het Shakespearetheater in Diever is op zoek naar oude grasmaaiers, de zogenoemde duwers. Die grasmaaiers wil het theater graag gebruiken in de nieuwe voorstelling Romeo en Julia. Decorontwerper Janco van Barneveld: "We willen wat gaan doen met het geluid en gaan de duwers heen-en-weer rijden over het podium."

              http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/94866/Zoek-mee-oude-grasmaaiers-voor-Shakespearetheater-in-Diever,

              Voor een grasveld van minder dan honderd vierkante meter is een kooimesmaaier of een 'duwer' ideaal.

              http://www.een.be/programmas/groenland/gras-maaien,

              Een kooimaaier maait het gras beter, het gras wordt dan mooier. Dus met een duwer zit je goed. En als je hem niet laat verrotten zodat je je een ongeluk moet duwen dan duw je er ook geen sporen mee in het gras. 25m² is zo gebeurd met zo'n ding en het wordt dus mooier dan met een elektrische cirkelmaaier.

              http://forum.fok.nl/topic/1470959?mode=print,

              Combinatiemogelijkheden


              in voorzetselgroep


              • met zo'n duwer

              We hebben een klein tuintje en ik zou graag dit weekend het gras eens willen afrijden. Met zo een duwer zal dat wel lukken.

              https://www.peerby.com/searches/6f8dc72a4bf3406b8b89ffcc41e3b734,

              Woordfamilie


              Als deel van een afleiding


              duwer 7.0

              iets wat als aandrijvende kracht werkt door te duwen; iets wat iets voortduwt; dat wat iets aandrijft door te duwen

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een duwer…

              is een zaak

              • [Functie] geeft een voorwaartse kracht waardoor iets vooruit geduwd wordt
              • [Voorbeeld of specimen] is bv. een locomotief of propeller

                Algemene voorbeelden


                Met een stuurrijtuig en de locomotief als duwer is een intercitytrein in het vervolg veel flexibeler, met name bij verstoringen in de treinenloop.

                Reformatorisch Dagblad,

                De stoomraderboot De Jonge Wachter heeft nog een aantal keren naar het Zuidlaardermeer gevaren. Hierna is hij direct door onze goede buurman en "Vriend van de Wachter" Alsema uit het water getakeld en op zijn trailer gezet. Met de heftruc als duwer/trekker is hij naar de stalling in de nieuwbouw gereden.

                http://www.dewachter.nl/wordpress/category/vrijwilligers/page/33/,

                Als je voor een toestel staat met een duwpropeller, zoals de Airco DH.2, draait de propeller uit uw stand gezien, rechtsom [...]. Camel is voorzien met een trekpropeller, de DH.2 met een duwer. Ook de RAF F.E.2 werd voorzien met een duwer en de propeller gaat rechtsom als je voor het toestel staat.

                http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=20199&sid=98b6bb46e1d62709940766d947380e1b,