eco-elite


eco-elite 1.0

(cultuur en samenleving; natuur, milieu en energievoorziening; sarcastisch; neologisme)

als elitair beschouwde groep mensen, vaak hoogopgeleid, die zich inzet of zegt in te zetten voor het klimaat en verduurzaming en tegen klimaatverandering, en die daar vaak ook anderen toe probeert te bewegen die daar minder goed toe in staat zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een eco-elite…

is een elite; is een groep

      Algemene voorbeelden


      Absurdisme is bij de Kakkewieten vooral carnaval. Hun inzet is weer de gladde parodie. Ze bevolken de Heliosphere 6, een glazen stolp waaronder een geitenwollensokken eco-elite zich teruggetrokken heeft om de toekomst te ademen.

      De Standaard,

      Bestaat de 'Tesla van de privévliegtuigen' nog niet? Jawel, meerdere zelfs. Wie geld zat heeft en de blits wil maken, zou de CityAirbus NextGen kunnen overwegen. Dat is een volledig elektrisch toestel met vier zitplaatsen dat verticaal kan opstijgen en landen. Actieradius 80 kilometer, dat dan weer wel. Buijtendijk heeft een dubbel gevoel bij zulke pioniersmodellen: "Het kan twee kanten op: ze kunnen, net als Tesla bij auto's, een voorloper zijn voor een volledig elektrische luchtvaart. Of het blijft steken bij toestellen die alleen betaalbaar zijn voor een eco-elite."

      Trouw,

      Vergroening klieft de aarde in twee werelden groene revolutie De verduurzaming van Nederland leidt tot een nog ongelijkere verdeling van schone en leefbare ruimte, zegt Shivant Jhagroe. De eco-elite verschuilt zich in lommerrijke wijken, de grijze rest is voor de armen. Oké, 'Elysium' (2013) is maar een sciencefictionfilm, maar volgens de Leidse sociaal wetenschapper Shivant Jhagroe is-ie in het debat over de vergroening van Nederland heel goed bruikbaar.

      Trouw,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2011