klimaatelite


klimaatelite 1.0

(cultuur en samenleving; natuur, milieu en energievoorziening; sarcastisch; neologisme)

als elitair beschouwde groep mensen, vaak hoogopgeleid, die zich inzet of zegt in te zetten voor het klimaat en verduurzaming en tegen klimaatverandering, en die daar vaak ook anderen toe probeert te bewegen die daar minder goed toe in staat zijn
Het woord klimaatelite wordt vaak gebruikt met betrekking tot politici of wetenschappers.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een klimaatelite…

is een elite; is een groep

  • [Leden] bestaat meestal uit hoogopgeleide personen, vaak politici of wetenschappers
  • [Activiteit of handeling] zet zich in voor het klimaat en neemt maatregelen tegen klimaatverandering en voor verduurzaming
  • [Waardering] wordt door sommigen negatief beoordeeld

    Algemene voorbeelden


    Dat rechts de planetaire vernieling steunt, is niet nieuw. Maar de brutaliteit om burgers die zich inzetten voor de volksgezondheid en veiligheid te belemmeren, lijkt verontrustend veel op het script van Snowpiercer. Klimaatrechtvaardigheid gaat niet over het optimaliseren van een subsidieregeling, het is een politieke strijd voor een ander type maatschappij. Het formatieproces in Den Haag stemt echter niet optimistisch. De opties lijken de ongelijkheid tussen treincoupés te verergeren, om bij het beeld van Snowpiercer te blijven. Een extreem-rechts minderheidskabinet, een extraparlementair kabinet of zakenkabinet − zoals NSC recentelijk bepleitte − zijn politieke varianten die de klimaatelite verder in het zadel helpen en de klimaatkloof vergroten. Klimaatbeleid moet ongelijkheid juist tegengaan, in plaats van enkel vergroenen.

    de Volkskrant,

    We houden een snelheid aan van ongeveer 110 kilometer per uur. Dat lijkt ons het ideale compromis tussen snelheid en actieradius. Het is een beetje zuur als we de Duitse diesels voorbij zien razen aan snelheden ver voorbij de aanbevolen 130 kilometer per uur. Maar goed, je moet er wat voor over hebben om tot de klimaatelite te behoren.

    Het Belang van Limburg,

    De klimaatkerk claimt een moreel monopolie en heeft alle kenmerken van een kartel. Politiek, media, bureaucratie, bedrijfsleven, universiteiten, ngo's en kerken gebruiken klimaatverandering elk vanuit welgemeend eigenbelang: profiel, macht, missie, geld. Ze beroepen zich op een klimaatwetenschap die te jong is voor vergaande conclusies. Elke kartelpartner profiteert van de heilige klimaatmissie, dankzij bijbehorende subsidiestromen. 'Klimaatbeleid' staat niet hoog in de rangorde van kiezers. 'Bread-en-butter-onderwerpen prevaleren, ook al heeft het kartel klimaat verheven tot 'seculiere religie' in opperste alarmfase. Compleet met schuld, boete en doemdenken. Dissidentie, of zelfs gerede twijfel, is ketterij. Waarom blijven gewone burgers sceptisch? De klimaatelite heeft het te gezellig met elkaar.

    de Volkskrant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2017
    Samenhangende woorden (betekenis) klimaatkloof