ecoloog


ecoloog 1.0

iemand die zich voor zijn beroep heeft gespecialiseerd in wisselwerkingen tussen organismen en leefsystemen en die zich bezighoudt met de relatie tussen organismen en hun niet-levende omgeving; deskundige op het gebied van de ecologie, een tak van de biologie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ecoloog…

is een persoon

  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft biologie gestudeerd en zich gespecialiseerd in de ecologie, de leer van wisselwerkingen tussen organismen, populaties en hun niet-levende omgeving
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] bestudeert organismen, populaties en hun wisselwerking en de relatie tussen organismen en hun niet-levende omgeving
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] is deskundig op het gebied van de ecologie als beroep

Algemene voorbeelden


"Dit is één van de mooiste landschappen van Nederland," zegt de ecoloog plots en hij somt op: erkend als Nationaal Park, erkend als stilte- en natuurgebied, beschermd door de Europese vogel- en habitatrichtlijnen. Maar dat zegt een leek weinig.

http://www.gva.be/dossiers/-y/ijzerenrijn/mein.asp,

Het kabinet wil het begrip natuur ruimer gaan opvatten dan wat vooraanstaande ecologen daaronder verstaan, en deze natuur moet bovendien bij voorkeur het welzijn van de inwoners van Nederland bevorderen.

NRC,

De ecoloog heeft vooral aandacht voor de relaties tussen levende organismen en hun omgeving; de etholoog interesseert zich voor het gedrag van dieren; de systematicus probeert alle levende organismen in een classificatie onder te brengen; in functie van de verwantschappen worden groepen en subgroepen afgebakend; desgevallend worden nieuwe soorten beschreven.

http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • onderzoeken

Deze veranderingen zijn door ecologen in Nederland diepgaand onderzocht, mede met het oog op mogelijke maatregelen om negatieve effecten op waterkwaliteit en biodiversiteit af te zwakken.

http://home01.wxs.nl/~necov/wintersymposium2000.html

met adjectief ervoor


  • een aquatisch ecoloog

Een aquatisch ecoloog is een bioloog die zich bezighoudt met de samenhang tussen organismen in een nat milieu, zoals rivier, meer, ven of moeras.

http://kun-place-to-b.gx.nl/live/1/page1157.html

  • een Amerikaanse ecoloog
  • een Groningse ecoloog
  • een Wageningse ecoloog
  • Servische ecologen

Gecomputeriseerd ecosysteem, geprogrammeerd door de Amerikaanse ecoloog en computergeleerde Tom Ray.

NRC,

De maaimachine blijkt heel geschikt om de rol van zaadverspreider te vervullen. In een proef bij het Anloërdiepje, in het stroomgebied van de Drentse Aa, hielden Groningse ecologen, samen met Staatsbosbeheer, precies bij wat er zoal aan de machine bleef kleven bij transport tussen drie verschillende percelen en dat bleek aanzienlijk.

NRC,

Intussen vrezen Servische ecologen en kankerdeskundigen een humane ramp.

De Limburger,

Zeedijken die worden gehooid zijn sterker dan die waarop schapen grazen. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningse ecoloog J. Sprangers.

De Standaard,

met eigennaam


Zeedijken die worden gehooid zijn sterker dan die waarop schapen grazen. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningse ecoloog J. Sprangers.

De Standaard,

Ecoloog Henk Saeijs, grondlegger van 'Ruimte voor de rivier': "In Nederland maken we nu de omslag mee van Confuciaans naar Taoïstisch waterbeheer, van harnassen naar ruimte geven."

http://www.landwerk.nl/artikelenoverzicht2001.htm,

Verschillende andere vooraanstaande Joegoslavische medici en specialisten delen deze ongerustheid. Zoals ecoloog Dejan Dimov. Diens vooruitzichten zijn zelfs nog somberder. Hij vreest een stijging van het aantal kankerpatiënten met zelfs dertig procent.

De Limburger,

met ander, nevengeschikt substantief


  • ecologen en landschapsarchitecten
  • ecologen en biologen
  • biologen, ecologen, klimatologen en planeetdeskundigen
  • biologen, ecologen, medici, diergeneeskundigen, ethici, maar ook juristen, filosofen, sociologen

Het paradepaardje van het Wereld Natuur Fonds is een van de uitvloeisels van het roemruchte Plan-Ooievaar uit 1987, waarin een aantal ecologen en landschapsarchitecten met vooruitziende blik een scheiding van landbouw en natuur bepleitten in het rivierengebied.

NRC,

Op talloze ministeries bepalen ecologen en biologen mede het beleid, ondanks de bezuinigingen van het huidige kabinet op milieu-onderzoek.

NRC,

Grootheden als de astronomen Carl Sagan en Fred Singer en de klimatoloog James Lovelock geloofden allemaal dat het mogelijk is om van Mars een leefbare wereld te maken, net als veel minder bekende biologen, ecologen, klimatologen en planeetdeskundigen.

NOS Nieuws,

Biologen, ecologen, medici, diergeneeskundigen, ethici, maar ook juristen, filosofen, sociologen en vele anderen zien zich regelmatig geconfronteerd met ontwikkelingen in de bio-wetenschappen waarop de samenleving vaak geen adequaat antwoord heeft.

http://www.nvbe.nl/home2.html

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


ecoloog 2.0

iemand die zich beroepsmatig inzet voor ecologische landbouw; voorstander van ecologische landbouw, die ook voor zijn beroep, zijdelings of direct als boer, met landbouw te maken heeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ecoloog…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is milieubewust en een voorstander van ecologische landbouw
  • [Deskundigheid of vaardigheid] weet veel van biologische landbouw, in het bijzonder van ecologische landbouw, kan dus tevens ecologie gestudeerd hebben
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] is werkzaam in de landbouw, direct als boer of meer zijdelings, bijv. als beleidsmaker of in een adviserende functie

Algemene voorbeelden


Feit is dat de biologische landbouw twee stromingen kent: de biologisch-dynamische (bd) en de ecologische. Beide verwerpen het gebruik van chemicaliën ter bestrijding van onkruid en insekten, en ook kunstmest behoort tot de verboden stoffen [...]. De ecologen stammen uit de jaren zeventig, terwijl de bd-landbouw van voor de oorlog dateert.

NRC,

De biologische boer is zowel praktiserend econoom-manager en sociale partner als praktiserend ecoloog.

http://www.rlg.nl/alginfoframe.html,