ecologist


ecologist 1.0

((vooral) in België)

iemand die zich als aanhanger van het ecologisme voor zijn beroep voor het milieu inzet, vaak als politicus; politicus die het ecologisme, een groene ideologie, aanhangt; milieuactivist die het ecologisme aanhangt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ecologist…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is vaak lid van Greenpeace of van het WNF en van een groene, vaak linkse, politieke partij, zoals Groenfront!, De Groenen of Ecolo in België of GroenLinks of de Partij voor de Dieren in Nederland
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] hangt ecologisme aan, een groene ideologie
  • [Activiteit of handeling] is actief in de politiek, meestal echt als politicus
  • [Activiteit of handeling] zet zich in voor een balans tussen mens en aarde en zet zich dus in voor het milieu

Algemene voorbeelden


Sommige ecologisten gaan daar vandaag iets te ver in en zien een principe als verhandelbare emissierechten als een mogelijk instrument om globale milieunormen af te dwingen.

http://www.a-m.be/actie/verslEcon15.html

Interpol wil de arrestatie van de Canadese ecologist Paul Watson die op de vlucht is geslagen in Duitsland. Costa Rica heeft een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de stichter van de milieuorganisatie Sea Shepherd omdat hij tijdens een operatie tegen de haaienjacht in 2002 een bemanning in gevaar zou hebben gebracht.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120808_038,

De Agalev-fraktieleider, Jos Geysels, die het debat op gang had getrokken, beklemtoonde dat bescherming van monopolies ingaat tegen de Europese regelgeving en indruist tegen een zuiniger energiebeleid; dat niet mag worden toegegeven aan de chantage van Electrabel met Telenet; dat het Vlaams Parlement in november 1994 een tekst goedkeurde tegen de konstruktie die op stapel staat. Ook de ekologist vroeg naar een duidelijk standpunt van de regering.

De Standaard,

Sommige enthousiaste ecologisten moeten terug op de begane grond worden gebracht: de combinatie van de techniek van de bouw met de plantenkunde is onderworpen aan begrenzingen en de ervaring speelt dan ook een grote rol bij de keuze van de juiste oplossingen. Wij kennen een huis dat onbewoonbaar is geworden omdat de invloed van de (in dit geval excessieve) begroeiing op het fysisch evenwicht (denk maar aan verwarming, verluchting, condensatie,..) onvoldoende in acht werd genomen.

http://www.dakweb.nl/rb/00-3/00-3-12.htm,

De landelijke rust? Daar stoort een boer zich niet aan. Geef hem een machine, die nog tien keer meer lawaai maakt, maar die één tiende meer opbrengt, en geen tienduizend ecologisten zullen kunnen verhinderen dat hij dié zal gebruiken.

Gras, Clem Schouwenaars,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • de socialisten en de ecologisten
  • socialisten, liberalen en ecologisten
  • socialisten, ecologisten en democratisch nationalisten

Hij kreeg 33 stemmen voor van de socialisten en de ecologisten.

De Standaard,

Ook de socialisten, liberalen en ecologisten duwden op de rode stemknop.

De Standaard,

Coppieters zette zijn "radicaal-democratisch project" verder en beklemtoonde dat zijn streven om socialisten, ecologisten en democratisch nationalisten in één grote beweging te bundelen geen sluipend SP-maneuver is.

De Standaard,

Hij heeft zich nogal geërgerd aan de kritiek op zijn projekt om socialisten, ekologisten en de demokratische nationalisten in één grote beweging te bundelen.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Overige woordfamilieleden


ecologist 2.0

((vooral) in Nederland; weinig gebruikt)

iemand die zich voor zijn beroep heeft gespecialiseerd in wisselwerkingen tussen organismen en leefsystemen en die zich bezighoudt met de relatie tussen organismen en hun niet-levende omgeving; deskundige op het gebied van de ecologie, een tak van de biologie; ecoloog

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ecologist…

is een persoon

      Hoofdsemagram: ecoloog


      Algemene voorbeelden


      'Ik ben ecologist, met als specialisatie plantengemeenschappen.'

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/archief/article/detail/523915/1999/10/23/Business-in-Utopia.dhtml,

      In Wageningen wordt al jaren hardop gedroomd over het maken van papier uit hennep [...]. Maar een bioloog - een ecologist heet het deftig - van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam, ontdekte een heel andere goedkope bron van vezels waaruit papier gemaakt kan worden.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/485796/1998/01/03/De-Volkskrant-gemaakt-van-onkruid.dhtml,

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt substantief


      • ecologisten, biologen, fysici en mathematici

      Ecologisten, biologen, fysici en mathematici ontdekken steeds meer mogelijkheden om de enorme, complexe, verbonden netten van het leven te beschrijven, die bestaan uit netwerken binnen netwerken.

      http://globalinfo.nl/article/articleview/113/1/1/,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Overige woordfamilieleden