een sprankelende wijn


een sprankelende wijn 1.0

een wijnsoort die schuimt door de aanwezigheid van koolzuurgas, volgens traditionele methode verkregen door een tweede gisting in de fles of door kunstmatige toevoeging; schuimwijn

Algemene voorbeelden


Iedereen kent de sprankelende wijn genaamd 'Champagne', maar er zijn ook nog talrijke anderen zoals crémant (Frankrijk), vonkelwijn (Zuid-Afrika), cava (Spanje), Sekt (Duitsland) en prosecco & spumante (Italië) die, onder de gezamelijke noemer van mousserende wijnen, een 'nipje' waard zijn.

http://gringo.infoteur.nl/specials/sprankelende-wijnen.html,

Frizzanté wijnen. Het zijn wijnen met lichte hoeveelheden koolzuurgas. De term komt van Italië waar ze dikwijls bepaalde witte wijnen heel vroeg bottelen en er dus nog koolzuurgas van de gisting in de wijn zit. Het zijn heel frisse, aangenaam te drinken wijnen. Sprankelende witte wijnen. Niet alle sprankelende wijnen komen uit de Champagne. Sprankelende wijnen worden overal ter wereld gemaakt in een veelheid van wijzen.

http://www.winesinbelgium.com/ld/wine.nsf/PV/0102NL?OpenDocument,

De historie van de Champagne dateert van ruim 300 jaar geleden. Van oudsher wordt deze sprankelende wijn geproduceerd in de champagnestreek. Echter, tot aan de zeventiende eeuw werden er enkel niet-mousserende wijnen in deze streek geproduceerd.

http://www.armand-de-brignac.nl/geschiedenis.html