een uur gaans 1.0
(zeer formeel; archaïsch)
Algemene voorbeelden
Een uur gaans was voor de invoering van het metrieke stelsel een veel gebruikte afstandsaanduiding. Ook nu ziet men wel eens een wegwijzer waarop een afstand in uren is aangegeven. Een uur gaans wordt nu ongeveer gelijkgesteld aan vijf kilometer. Vroeger werd een uur gaans wel gelijkgesteld aan 1500 Rijnlandse roeden, dit is 5621 meter.
Pietersveld werd als vestigingsplaats voor een dergelijke school uitgekozen; dit verlaten veld lag immers op een uur gaans van elke bewoning. Het "Verbeteringsgesticht" werd opgetrokken in een soort neoclassistische bouwstijl.
Looze staat op een helling nabij het Italiaanse Madesimo, op een uur gaans van de WK-pistes. Hij kijkt naar de trainingsverrichtingen van Rogier Oosterbaan, de enige Nederlandse deelnemer aan de WK, die dit weekeinde, na twee weken sporten in de Zwitserse sneeuw, traditioneel met de slalom eindigen.
Bernardus Nijkamp was in Dulder vanaf 1758 de eerste schoolmeester. Daarvoor togen de kinderen van Dulder naar het Stiftsschooltje, maar 's winters wensten de bewoners "hare kleine en tedere kinderen" daar niet naar toe te sturen vanwege het gure weer en de slechte wegen. Bovendien was het een uur gaans.
In een uur gaans is achter het werkwoord gaan een genitief-s geplakt. Gaan heeft hier de betekenis 'lopen'. Als je gewoon doorloopt, gewoon 'gaat', leg je in een uur tijds ongeveer 5 kilometer af.