eenaprilgrap


eenaprilgrap 1.0

(cultuur en samenleving)

grap waarmee men (volgens de traditie) iemand op 1 april fopt; 1 aprilgrap; aprilgrap

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een eenaprilgrap…

is een grap

  • [Tijd] vindt traditioneel plaats op 1 april

    Hoofdsemagram: grap


    Algemene voorbeelden


    Ze duren slechts 2,7 seconde, maar het verdwijnen van de piepjes van het radiojournaal heeft inmiddels een storm van protest veroorzaakt. Het audiologo, dat ook op tv te horen is, moet de herkenbaarheid van de publieke omroep vergroten, aldus een NOS-woordvoerder. 'En dat is geen eenaprilgrap.'

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/596994/2001/03/09/Verdwijnen-piepjes-geen-eenaprilgrap-maar-bittere-ernst.dhtml,

    Jort Kelder is verslagen van het nieuws dat zijn vriendin Georgina Verbaan heeft gezoend met een andere man. "Au, spijt en een traan", schrijft hij op zijn weblog. Van een eenaprilgrap is dan ook absoluut geen sprake, verzekert de oud-hoofdredacteur van Quote.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1238214/2008/04/01/Jort-zoenende-Georgina-geen-eenaprilgrap.dhtml,

    Een gevangenbewaarder van de Vreemdelingendetentie in Tilburg is voorwaardelijk ontslagen vanwege een eenaprilgrap die hij met twee gevangenen had uitgehaald. Hij heeft een proeftijd van twee jaar. De man had de twee gedetineerden gezegd dat ze hun spullen konden pakken en dat ze naar huis mochten.

    http://www.bndestem.nl/regio/breda/eenaprilgrap-van-cipier-bestraft-1.696072,

    Ben jij gaan kijken naar de mammoet die Scouting St. Jozef ontdekt heeft? Dan ben je er achter gekomen dat het een grote eenaprilgrap was.

    http://www.kidsweek.nl/artikel/3040,

    In 1927 was de fiets onderwerp van een eenaprilgrap. In de Zuidwillemsvaart van dat jaar was aangekondigd dat personen die uit hoofde van hun beroep moesten fietsen bij het gemeentehuis een gratis rijwielplaatje konden krijgen. Enkele heren en een drietal dames hadden niet goed op de kalender gekeken, meldden zich op het Deurnese raadhuis, werden doorgestuurd naar het postkantoor en kregen daar te horen dat het een aprilgrap was.

    http://www.deurnewiki.nl/wiki/index.php?title=Fiets,

    Als er geen cijfer maar een telwoord wordt geschreven, wordt het geheel volgens het Witte én het Groene Boekje trouwens aaneengeschreven: achtuurjournaal, driegangendiner, eenaprilgrap, vijftigeurobiljet, enz.

    http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/1-aprilgrap

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding