eenkindbeleid


eenkindbeleid 1.0

(verouderend)

door China in de periode 1979-2015 gevoerd beleid dat inhield dat echtparen slechts één kind mochten krijgen, met het doel de overbevolking en de daaruit voortvloeiende problemen, zoals voedselschaarste, te bestrijden
Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als het grondwoord beleid.
Zie ook : beleid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een eenkindbeleid…

was een beleid; was een handelwijze

  • [Functie] diende om de overbevolking en daarmee samenhangende problemen als voedselschaarste te bestrijden
  • [Duur] vond plaats van 1979 tot 2015
  • [Betrokkene] werd gevoerd door de Chinese overheid met betrekking tot echtparen
  • [Onstoffelijke inhoud] hield in dat echtparen slechts één kind mochten krijgen en dat het krijgen van twee of meer kinderen strafbaar was

Hoofdsemagram: beleid


Algemene voorbeelden


Volksrepubliek China hanteert sinds 1979 de eenkindpolitiek. In november 2013 kondigt de regering een versoepeling van het eenkindbeleid en afschaffing van de heropvoedingskampen aan. De groei van de bevolking is door de eenkindpolitiek geremd en het land proeft nu de nadelen van de onnatuurlijke maatregel. In 2015 wordt de eenkindpolitiek afgeschaft. Er is dringend behoefte aan jonge arbeidskrachten in een vergrijzende bevolking. Helemaal zonder kindpolitiek gaat het land niet verder, het voert een tweekindbeleid in.

https://mens-en-samenleving.infonu.nl/ouder-en-gezin/122368-eenkindbeleid-china-en-afschaffing-van-eenkindpolitiek.html,

De Chinese regering voerde het eenkindbeleid begin jaren zeventig in, om de voedselvoorziening voor de bevolking veilig te stellen. China, met weinig vruchtbare landbouwgrond, telt nu 1,1 miljard mensen. Zonder eenkindbeleid zouden dat er driehonderd miljoen meer zijn geweest, zegt Peking.

Het Parool,

China houdt nog altijd streng de hand aan zijn onbarmhartige bevolkingspolitiek. Voor de ogen van de ouders verdronken ambtenaren die het eenkindbeleid moeten uitvoeren, onlangs een kerngezonde pasgeboren baby. De barbaarse daad heeft, meldt de Britse krant The Times, in het hele land tot heftige reacties geleid.

Het Parool,

Het handhaven van het eenkindbeleid gebeurde op verschillende manieren. In de steden kon je voor het krijgen van een tweede kind je baan kwijtraken en het was lastig om daarna een nieuwe baan te vinden. Tegelijkertijd kon je ook juist sneller aangenomen worden als je je hield aan het eenkindbeleid.

https://www.vpro.nl/programmas/chinese-dromen/lees/de-eenkindgezinnen-van-china.html,

Ning Ying schreef het scenario voor For Fun samen met haar inmiddels door een Berufsverbot getroffen zuster Ning Dai, de echtgenote van Zhang Yuan over wiens film Beijing Basterds zij de verboden documentaire Discussions caused by a Film's Filming being stopped maakte. Ook For Fun kent momenten van ongezouten kritiek op de overheid. Zo wordt het eenkindbeleid schamper becommentarieerd door een clublid dat vaststelt dat zijn enig kleinkind een verwend kreng is dat hem koeioneert.

de Volkskrant,