eerste dirigent


eerste dirigent 1.0

(muziek)

belangrijkste dirigent van een groot, vaak professioneel muziekgezelschap; chef-dirigent; hoofddirigent

Algemene voorbeelden


Na de oorlog kwam boegbeeld Franz André weer voor het orkest staan. Vanaf 1948 kreeg hij assistentie van Daniel Sternefeld als tweede dirigent. In 1958, na de pensionering van André, werd Sternefeld eerste dirigent van het Groot Symfonie Orkest. Hij bleef chef-dirigent tot 1970.

https://books.google.be/books?id=nZI4yzqmg4MC&pg=PA95&lpg=PA95&dq=chefdirigent+%22eerste+dirigent%22&source=bl&ots=BNTxQHXx5y&sig=C5yycga_KAIVK6mBDNyjoo61wJs&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjewr2TxIHNAhUHHxoKHfEJAkUQ6AEIPTAF#v=onepage&q=chefdirigent%20%22eerste%20dirigent%22&f=false,

De nieuwe dirigent zong sinds 1982 mee in het koor en was een tijdje tweede dirigent [...]. 'Als tweede dirigent liet je de belangrijke beslissingen over aan de eerste dirigent. En nu ben je opeens verantwoordelijk voor de repertoirekeuze, de opstelling van de zangers, het bepalen van repetitietijden en word je gevraagd een tekst te schrijven voor de ladyspeaker tijdens het concert.'

Meppeler Courant,

Levine dirigeerde het voor het eerst op 5 juni 1971 in een opvoering van Puccini's Tosca. Verdi's Otello waarmee hij dit seizoen opende, was zijn 1.500ste opvoering in de Met. Ondertussen evolueerde hij van eerste dirigent tot artistiek directeur van de Met.

De Standaard,

Mengelberg was aan het begin van de jaren dertig ontevreden. Binnen de Nederlandse pers was hij nog altijd een gevierd man en misschien wel populairder dan ooit. Deze beeldvorming staat echter haaks op de feitelijke gebeurtenissen omtrent zijn rol als chef-dirigent (destijds 'eerste dirigent' genoemd) van het Concertgebouworkest in Amsterdam.

http://www.jhsg.nl/longread-rick-tazelaar-waarom-willem-mengelberg-kanttekeningen-bij-de-biografie-een-dirigent/,

Eduard van Beinum, toen nog tweede dirigent, werd in 1938 eerste dirigent naast Mengelberg, na de oorlog bekleedde Van Beinum die functie alleen.

NRC,

In 1961 wordt Haitink chef-dirigent van dat orkest, samen met Eugen Jochum [...]. 1961 Het Concertgebouworkest benoemt Bernard Haitink samen met Eugen Jochum tot eerste dirigent, na de plotselinge dood van Eduard van Beinum.

http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Bernard+Haitink