ekster 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een ekster…
is een vogel; is een dier
- [Afmeting] is 44 tot 46 cm lang, met inbegrip van de staart
- [Geluid] krast; maakt een krassend geluid
- [Kleur] heeft een zwarte snavel, een zwarte kop en rug met een blauwe of groene glans en een witte borst en buik
- [Bouw] is gewerveld; heeft twee poten
- [Voortplanting] legt eieren
- [Woongebied] komt veel voor in Europa, Noord-Amerika en Azië
- [Leeftijd] kan 15 jaar oud worden
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer nieuwsgierig en onderzoekt graag blinkende voorwerpen; heeft de reputatie deze te verstoppen
- [Deskundigheid of vaardigheid] heeft het vermogen om de klank van menselijke woorden na te bootsen
- [Beweging] beweegt zich hippend voort
- [Gedrag] is een alleseter; is een nestrover
Wetenschappelijke naam: Pica pica
Rijk | Animalia; Dieren |
---|---|
Stam | Chordata; Chordadieren |
Klasse | Aves; Vogels |
Orde | Passeriformes; Zangvogels |
Familie | Corvidae; Kraaiachtigen |
Geslacht | Pica |
Soort | Pica pica |
Algemene voorbeelden
De Ekster is een grote vogel (rond de 50 cm) [...], met zijn prachtige zwart-witte verenkleed is het een opvallende verschijning. Niet iedereen is even verheugd als hij gezien wordt, omdat hij met name in de broedtijd o.a. kleine vogels eet. Als u echter bedenkt dat zo'n 95% van alle vogels in de broedtijd andere diertjes eten, lukt het misschien om ook de ekster wat milder te bekijken.
Als nestrovers staan de eksters alom bekend, terwijl men hen ook uitgevlogen jongen van merels, fazanten en patrijzen, spreeuwen en lijsters zag doden. Wanneer onderzoekers echter uitgebreid het menu van eksters bestuderen door middel van maaganalyses, het pluizen van braakballen of het halsringen van nestjongen, blijken ze zich toch overwegend met insekten te voeden, die ze op de grond verschalken.
De ekster komt voor in geheel Europa maar is zeer zeldzaam op bijvoorbeeld de Shetland Eilanden en op IJsland. Ook op de Balearische Eilanden en Corsica en Sardinië zijn eksters vrij bijzondere vogels. Eksters komen ook volop voor in Azië en in Noord-Amerika. Er worden in totaal dertien ondersoorten onderscheiden in dit grote verspreidingsgebied.
Op de grond hipt de ekster rond, dit in tegenstelling tot de meeste andere kraaiachtigen die rondstappen. De ekster heeft de reputatie van rover van eieren en jonge vogels, iets wat vooral te danken is aan het feit dat de ekster in tegenstelling tot de meeste andere nestrovers vooral overdag actief is. Het voedsel van de ekster bestaat voornamelijk uit wormen, insecten, aas en afval, terwijl 's winters vooral vruchten en zaden worden gegeten. De ekster bouwt een rommelig nest van takken in een boom met een ingang aan de zijkant.
Eksters staan er in de volksmond om bekend glimmende voorwerpen als sierraden en zilveren theelepeltjes te 'stelen' en naar het nest te brengen. Dit gedrag komt voort uit de onverzadigbare nieuwsgierigheid van eksters; alles dat er 'anders' uitziet, wordt onderzocht en eventueel begraven onder enkele bladeren voor later gebruik.
Helaas zijn er ook nogal wat zogezegde natuurliefhebbers die zich geroepen voelen ten strijde te trekken tegen de stootvogels én de kraaiachtigen (kraai, ekster en Vlaamse gaai) die nesten van zangvogels plunderen.
Eksters zijn nieuwsgierige vogels. Als ze blinkende voorwerpen vinden, zullen ze deze aan een onderzoek onderwerpen. Er is echter nog nooit vastgesteld dat ze blinkende voorwerpen of juwelen verzamelen en ze vervolgens mee naar hun nest nemen. Bij alle nestcontroles die tot nu toe zijn uitgevoerd, is nog nooit een blinkend voorwerp aangetroffen!
Combinatiemogelijkheden
als subject bij een werkwoord
- hippen, huppelen
Op de grond hipt de ekster zijwaarts.
Ik kijk naar het vallend licht op het neergemaaide gras. De ekster die daar huppelt.
- schetteren
Eksters schetterden, koekoeken riepen en onverstaanbaar verwaaide de wind hun hakkelende signalen.
Een merel zingt bovenin een knoestige boom zijn hoogste lied, aan gene zijde van de Reest graast een ooi vredig met haar twee lammeren, de donkerblauwe bloemtrossen van de sering geuren tot op verre afstand van de stam, dichtbij schettert een ekster.