embryoloog


embryoloog 1.0

wetenschapper die zich heeft gespecialiseerd in de embryologie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een embryoloog…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] legt zich toe op de studie van de ontwikkeling van embryo's en op de toepassing van technieken voor kunstmatige bevruchting, voor het klonen van organismen e.d.

    Algemene voorbeelden


    In Nederland wordt het klonen van mensen verboden. Er is een wetsvoorstel Handelingen met Geslachtscellen en Embryo's in voorbereiding dat een al door het vorige kabinet ingenomen standpunt vastlegt. Tot de wet is aangenomen hebben embryologen en overheid afgesproken vrijwillig van het klonen van mensen af te zien.

    http://www.nrc.nl/W2/Lab/DNA/970228.html,

    Een belangrijk onderdeel van de Progress campagne was het geven van bekendheid aan het concept van de pre-embryo. Dit concept drukte de overtuiging van sommige embryologen uit, dat de eigenlijke embryonale ontwikkeling pas begon na de 14e dag. In de eerste 14 dagen was het niet mogelijk een onderscheid te maken tussen cellen waaruit de toekomstige foetus zich zal ontwikkelen en cellen waaruit de placenta en de vliezen zullen groeien.

    http://www.bsk.utwente.nl/bw/index.html,

    Bij ICSI wordt één enkele zaadcel met een glaspipetje direct in het celplasma van de eicel gebracht. De zaadcel wordt dus een beetje geholpen door de embryoloog. Als er eicellen zijn bevrucht, dan worden twee à drie pré-embryo's in de baarmoeder teruggeplaatst. Hieruit kan een normale zwangerschap volgen.

    http://www.freya.nl/