emotioneel


emotioneel 1.0

betrekking hebbend op de emoties; betrekking hebbend op het gevoelsleven

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • emotionele behoeften
  • emotionele beleving
  • emotionele betekenis
  • emotionele betrokkenheid
  • emotionele labiliteit
  • emotionele mishandeling
  • emotionele problemen
  • emotionele schade
  • emotionele stabiliteit
  • emotionele steun
  • emotionele uitputting
  • emotionele vaardigheden
  • emotionele verwaarlozing
  • een emotionele band
  • een emotionele binding
  • een emotionele blokkade
  • een emotionele geladenheid
  • een emotionele lading
  • een emotionele stoornis
  • een emotionele waarde
  • emotioneel welbevinden
  • het emotionele aspect

Emotionele of psychische mishandeling. De emotionele behoeften van een kind, de behoefte aan steun, bemoedering, veiligheid en geborgenheid, worden niet erkend of er wordt op een wrede, vernietigende wijze op gereageerd.

http://users.pandora.be/veerle.heyns/Leerreflectie.htm

Naast ergonomische aspecten is de laatste jaren de emotionele beleving van een werkplek steeds belangrijker geworden.

http://www.arbeid.tno.nl/kennisgebieden/comfort_stoelen_cabines/index.html

Schrempp, die in mei de hoogste functie bij Daimler Benz overneemt van de huidige topman Edzard Reuter, zei in een korte toespraak tot de aandeelhouders in Fokkers sales centre op Schiphol Oost: "Fokker heeft voor mij niet alleen zakelijke maar ook emotionele betekenis."

NRC,

Hij noteerde elke dag een gebeurtenis uit zijn persoonlijke leven, hield bij wat er gebeurde, wie er bij waren betrokken, waar het gebeurde en wanneer. Op schalen gaf hij ook zijn emotionele betrokkenheid aan en in hoeverre het een opmerkelijke of aangename gebeurtenis was.

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

In het kraambed is enige emotionele labiliteit (de ene dag nog het juichende gevoel dat je alles aankan, de volgende dag het gevoel diep in de put te zitten) normaal.

http://www.kindjeopkomst.nl/default.htm

Voorbeelden van emotionele mishandeling zijn schelden, snauwen, vitten, opsluiten, met de dood bedreigen, achterstellen, bang maken, eindeloos verbieden, eisen stellen die het kind emotioneel niet aankan.

De Standaard,

"Reorganisaties en fusies beginnen met bestuurlijke en administratieve samenvoegingen. Vaak blijkt, als dit achter de rug is, dat emotionele problemen bij het personeel ontstaan," zegt Thea Brouwer.

NRC,

Meer en meer nemen ouders ook echt afscheid van hun kindje, geven ze het een naam en soms wordt het ook begraven op de gemeentelijke begraafplaats. Uit onderzoek blijkt dat de meeste ouders geen blijvende emotionele schade oplopen als gevolg van deze moeilijke periode in hun leven.

http://www.crz.be/prenatale%20diagnose/prenatalemain.html

Ons hulpplan voorziet in een circa anderhalf jaar durend programma, dat erop gericht is deze mensen weer zo zelfstandig mogelijk, verantwoordelijk en verslavingsvrij te leren leven door hun lichamelijke gezondheid te optimaliseren, door te werken aan emotionele stabiliteit, door het trainen van sociale vaardigheden [...], door het leren omgaan met geld en door het leren voeren van een zelfstandige huishouding.

http://www.dewaayenberg.nl/even_voorstellen.htm

De vijftienhonderd vrijwilligers van Slachtofferhulp Nederland bieden praktische, juridische en emotionele steun. Zij helpen bijvoorbeeld bij formulieren invullen, brieven schrijven, gaan mee naar de politie of rechtbank en praten met slachtoffers over het gebeurde.

http://www.slachtofferhulp.nl/index.htm,

Bij burn-out horen verschijnselen als emotionele uitputting, slaapstoornissen en gespannenheid.

Trouw,

Werkelijke intelligentie heeft maar ten dele te maken met rationele vaardigheden. Emotionele vaardigheden zijn minstens even belangrijk voor succes in werk en relaties en voor het welzijn in het algemeen.

http://www.ha.be/bls/,

Zij was daar opgegroeid in een koele, afstandelijke sfeer in een onmetelijk groot huis met gouvernantes en zo. Veel standing en luxe, maar ook wat je nu emotionele verwaarlozing zou noemen.

http://www.antrop-ver.nl/motief/nummers/motief62-1.htm,

Ik bestrijd de gedachte dat de moderne mens rationeel is en zijn omgeving utilitair gebruikt. Mensen hebben wel een emotionele binding met apparaten. Ze zijn er weliswaar niet bijzonder aan gehecht, maar wel heel erg aan gewend. Ze kennen hun computer. Ze weten hoelang het duurt voor hij opstart, hoe hij klinkt.

Intermediair,

Er wordt tijdens leeftijdsregressie vooral ingegaan op de relatie die er vroeger was met ouders, broers, zusters en klasgenoten. Dit kan verhelderende inzichten geven en emotionele blokkades opheffen.

http://www.atma-instituut.org/

En een vooroordeel is een bepaalde houding met een emotionele geladenheid van voor- en afkeur. Een houding, die er toe leidt, dat de mensen de werkelijkheid selectief waarnemen, gebrekkig waarnemen, vertekend en al dan niet met fantasiebeelden aangevuld.

http://www.human.nl/constandse/lezingen/index.htm,

Wordt de amygdala gescheiden van de rest van de hersenen dan leidt dit tot 'affectieve blindheid', dat wil zeggen men is niet meer in staat de emotionele betekenis van gebeurtenissen te ervaren. Wanneer gebeurtenissen hun emotionele lading verliezen, men onaangedaan staat tegenover verdriet en pijn, verliest de mens zijn uniciteit.

http://montessori-infosite.kennisnet.nl/

Hermans heeft als klinisch psycholoog en gedragstherapeut vooral ervaring met angst en depressie, en trok zijn onderzoek open naar de meer algemene studie van automatische processen in emoties en emotionele stoornissen.

http://cwisdb.cc.kuleuven.ac.be/dcom/campuskrant/451.pdf,

Maar sieraden worden ook gedragen uit ijdelheid. Gewoon, omdat ze mooi zijn. Of omdat ze een emotionele waarde hebben.

http://www.wereldwinkels.nl/

Emotioneel welbevinden is van invloed op het lichamelijk welbevinden en de beleving van ziekte, spanning en pijn.

http://www.hypnotherapie.com/index.html

Als reactie op de rationalisering van de moderne samenleving eist de hedendaagse mens aandacht voor het emotionele aspect. We leven niet alleen met ons verstand maar ook met ons hart.

De Standaard,

met voltooid deelwoord


  • emotioneel beladen
  • emotioneel geladen

De meeste van de bij ons aangemelde jongeren hebben elk een eigen emotioneel beladen geschiedenis: jongeren uit gebroken gezinnen, jongeren die om allerlei redenen gefaald zijn bij het alleen wonen, jongeren met een verleden van misbruik.

http://mozaiek.vgc.be/arana.htm

Overdracht van de eigendom van het familiebedrijf aan de volgende generatie vereist een zorgvuldige en gedetailleerde planning [...]. Het proces is emotioneel geladen en kan tot gevolg hebben dat ouders en kinderen in conflict raken, of dat broers en/of zusters tegen elkaar worden opgezet.

http://www.nyenrode.nl/download/research/familiebedrijven/Cijfers_en_Feiten46_59.pdf,

met werkwoord


  • iets emotioneel aankunnen

Zo kan je jezelf leren kennen: wat je kan, niet kan, durft en emotioneel aankan.

http://www.kinkyculture.com/psychosm.html,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • emotioneel en cognitief
  • emotioneel en lichamelijk
  • emotioneel en mentaal
  • emotioneel en psychisch
  • emotioneel en relationeel
  • emotioneel en sociaal
  • motorisch en emotioneel
  • fysiek, emotioneel en spiritueel

De mate waarin we pijn voelen bijvoorbeeld blijkt sterk afhankelijk te zijn van emotionele en cognitieve factoren.

http://www.skepp.be/thema/homeopathie_geloof_of_wetenschap.html

Een goede gezondheid, emotionele en mentale stabiliteit en het vermogen om jezelf te verdedigen zijn een natuurlijk gevolg van een goede en efficiënte trainingsmethode.

http://users.skynet.be/fa466509/home.htm

De meesten hebben veel problemen thuis. Geen of nauwelijks contact. Vaders die van het front zijn teruggekeerd en in hun eigen wereld leven. Moeders die emotioneel en psychisch zijn opgebrand. Er zijn veel spanningen in het gezin.

http://www.artsenzondergrenzen.nl/

Voorts kunnen uit gesprekken met de verzorgers verschillende indicatoren met betrekking tot hun emotionele en lichamelijke toestand worden opgemerkt, waardoor men in een vroegtijdig stadium kan overgaan tot maatregelen waardoor de last van de zorg wordt gedeeld.

http://www.mantelzorg.net/

Het meteen maar toedienen van Ritalin kan ertoe leiden dat leerproblemen en emotionele of relationele problemen verborgen blijven.

http://www.adhd.nl/indexorigineel.html,

Als hij op zijn dertigste afkickt is hij in emotioneel en sociaal opzicht nog de vijftienjarige die begon met pillen slikken; en haal dat maar eens in.

http://www.drugsbase.com/

Zich motorisch en emotioneel op een aanvaardbare manier uiten.

http://www.kuleuven.ac.be/thenapa/vlaanderen/onderwijs/buitengewoono.htm

In de Oosterse geneeskunde worden ziekte, symptomen en condities in verband gebracht met elkaar en worden zij teruggevoerd naar een dieper onevenwicht in het energetisch systeem. Dit hangt samen met problemen, op fysiek, emotioneel of spiritueel vlak.

http://www.issshiatsu.be/iss/Wat.htm

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


emotioneel 2.0

door emotie overweldigd en dat niet kunnen verbergen

Algemene voorbeelden


"Je kunt je voorstellen wat deze zege voor mij betekent. Ik draag ze op aan alle mensen die van me houden. Van de anderen trek ik me niets aan," vertelde een emotionele Alberto.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • emotioneel reageren
  • emotioneel worden
  • emotioneel zijn

Geef het gezin en het kind dat gaat sterven alle ruimte om de frustraties te uiten. De één kan stoïcijns reageren, de ander emotioneel.

http://www.stervensbegeleiding.nl/boek/index.html,

Ik heb wel een aantal relaties gehad waarover ik niet zal uitwijden uit angst om emotioneel te worden.

Contusione e minima, Paul Pourveur,

Hij hield de rechter voor dat zijn cliënten niet naar de zitting waren gekomen omdat de kwestie hen zeer heeft aangegrepen. 'Ze zijn zeer emotioneel en lijden enorm', zei hij.

Meppeler Courant,

emotioneel 3.0

geneigd tot handelen vanuit zijn of haar emotie

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een emotioneel persoon

'Tamara is een heel emotioneel persoon. Ze handelt vanuit haar emoties en kan daardoor een enorme plank voor haar kop hebben. Als ze boos is, kan ze bijna letterlijk koken.'

http://www.volumia.com/

met bijwoord


  • erg emotioneel
  • heel emotioneel
  • te emotioneel
  • zeer emotioneel

Na haar humaniora, waar ze de richting Latijn-Grieks volgde, wilde ze maatschappelijk assistente worden. Dat werd haar afgeraden omdat ze erg emotioneel was.

De Standaard,

Ik ben zelf een heel emotionele kerel en als ik naar een film kijk, huil ik vaak.

http://fuzzy.arts.kuleuven.ac.be/users/gert.meesters/Rosinski.html,

Hij keek me zo hulpeloos en verwaaid aan dat ik niets kon uitbrengen. Ik ben veel te emotioneel, ik weet het.

Sluitingstijd, Vincent Neyt,

Hij was zeer emotioneel, soms driftig en volstrekt redelijk; nu eens stormachtig bruisend, dan weer van een serene rust.

NRC,

met werkwoord


  • emotioneel zijn

Ik was emotioneel, zij had de zaak goed in de hand. Tegen zo'n type kan ik echt niet op.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


emotioneel 4.0

( Gezegd van uitingen)
waarbij men zijn emoties niet of nauwelijks kan bedwingen; met veel emotie; met heftige emoties; vol emotie

Betekenisbetrekking


Betrokken betekenissen 2.0 : 4.0

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een emotionele ontlading
  • een emotionele oproep
  • een emotionele reactie
  • een emotionele uitbarsting

Hij merkt dat hij minder pijn en onlust ervaart. En bij stevigere oefeningen blijft de angstig verwachte toenemende pijn uit. Als hij uiteindelijk op hoofd en schouder staat, volgt een enorme emotionele ontlading van verdriet en woede, emoties die hij al jaren probeert te beheersen.

http://www.orshof.nl/kursuscentrum_esse_vzw.htm

Gisteravond deed de alleenstaande moeder voor televisiecamera's een emotionele oproep tot de ontvoerster om haar kind terug te brengen.

De Standaard,

Geef het gezin en het kind dat gaat sterven alle ruimte om de frustraties te uiten. [...] Een emotionele reactie maakt het allemaal wat gemakkelijker. Door de emoties te uitten ruimt men flink op waardoor men eerder met de eigen kern in contact komt: de waarheid in ieder mens, waardoor de inwonende Godheid zich kan openbaren. Wanneer de omgeving de emoties gaat onderdrukken, kan het kind ook niet met de eigen emoties over de brug komen.

http://www.stervensbegeleiding.nl/boek/index.html,

Hij is een ware professional, toegewijd en serieus. Maar in de wedstrijden stapelt hij kennelijk zijn emoties zo hoog op dat het soms tot een emotionele uitbarsting komt.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


emotioneel 5.0

( Gezegd van gebeurtenissen en momenten)
de emoties sterk beroerend; ontroerend; aangrijpend

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 2.0 : 5.0

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een emotioneel moment
  • een emotionele gebeurtenis

Het opbaren en kisten zijn heel emotionele momenten.

http://www.xs4all.nl/~dood/index.html,

Zoals ik bij het bekijken van een weefsel belangstelling had voor de persoon, zo zag ik in een lijk altijd nog de levende mens, niet alleen dode materie en dacht weleens: hoe lang zweeft er nog iets van leven omheen. Ik vind het openen van een lijk een belangrijke emotionele gebeurtenis, hoewel je je ook daar moet wapenen tegen al teveel emoties.

http://www.xs4all.nl/~dood/index.html,

met bijwoord


  • heel emotioneel
  • te emotioneel

'Ik ben net terug van een reis. Met laarzen. Het is heel emotioneel om mee te maken. Als je dan vanuit je eigen rijkdom langzaam maar zeker die bittere armoede binnenrijdt. Schrijnend, hoor.'

Meppeler Courant,

We luisterden naar muziek, zelfs de Rosenkavalier, hoe gevaarlijk ik dat ook vond voor me. Het was te emotioneel, ik kon er niet tegen.

In liefdesnaam, Adriaan van der Veen,

met werkwoord


  • emotioneel zijn

Voor sommige buitenlanders is het vertrek emotioneel. Voor de mensenrechtenwerkers van de Verenigde Naties en de Organisatie van Amerikaanse Staten bij voorbeeld. Met stevige omhelzingen en kussen op betraande wangen nemen ze afscheid van hun Haïtiaanse collega's.

NRC,

met infinitief met om te


  • emotioneel om mee te maken

'Ik ben net terug van een reis. Met laarzen. Het is heel emotioneel om mee te maken. Als je dan vanuit je eigen rijkdom langzaam maar zeker die bittere armoede binnenrijdt. Schrijnend, hoor.'

Meppeler Courant,