energieprestatiecertificaat


energieprestatiecertificaat 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; (vooral) in België; neologisme)

certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is, uitgedrukt in een energiescore, met daaraan een advies gekoppeld

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een energieprestatiecertificaat…

is een certificaat

  • [Doel of bestemming] is bedoeld om de energieprestaties van gebouwen in kaart te brengen, om eigenaren en huurders te voorzien van informatie over het energiegebruik van een gebouw en om hen indien nodig te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen
  • [Werking of functionering] geeft door middel van een score (A+ t/m F]) aan hoe energiezuinig een gebouw is
  • [Recht] is wettelijk verplicht voor vastgoed in elk EU-land sinds 2006; is gebaseerd op de Europese richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen (EPBD - Energy Performance of Buildings Directive)
  • [Onderscheid of tegenstelling] is een uitgebreider document dan het energielabel omdat het daarnaast ook aanvullende informatie bevat over de gebruikte materialen, de isolatie, de ventilatie en andere aspecten van de energieprestaties van een gebouw en vaak ook aanbevelingen bevat voor mogelijke verbeteringen

Algemene voorbeelden


Het zijn de oudere huizen die een slechte score halen en dat wordt ook zo gecommuniceerd in het energieprestatiecertificaat, dat al een poos verplicht is bij een verkoop. In dat document staan de pijnpunten en ook aanbevelingen om de energiescore op te krikken met daarbij een indicatie van de bijhorende kosten. Wie sinds dit jaar vastgoed aanschaft met energielabel E of F, moet dat ook binnen de vijf jaar verbeteren naar minstens D. Eigenaars die geen idee hebben van hun energiescore of op eigen houtje al energiezuinige maatregelen namen, kunnen via de EPC-tool van de Vlaamse overheid wel te weten komen wat het energielabel van hun huis of appartement zal zijn.

Het Laatste Nieuws,

In Limburg scoort Hasselt (294) het best en Herstappe (703) het slechtst. Een en ander blijkt uit het aantal energieprestatiecertificaten dat de laatste tien jaar is afgeleverd. De cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap slaan op appartementen, woningen en collectieve woongebouwen en zijn door de Vlaamse provincies verwerkt. Het energieprestatiecertificaat (EPC) is een theoretische waarde voor het energieverbruik van een woning, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar. Deze energiescore wordt berekend op basis van de oppervlakte, het volume, isolatie, verwarmingsinstallatie, enzovoort.

Het Belang van Limburg,

Bij het beleid zoals dat nu is vastgesteld bedraagt de emissie van broeikasgassen in 2010 224 megaton, 2 megaton meer dan het afgesproken doel. Naast de groei van het aantal zware auto's draagt aan de toename van CO2 ook het kabinetsbesluit bij om de invoering van het Europese energieprestatiecertificaat voor de gebouwde omgeving uit te stellen.

NRC Handelsblad,

Als eerste corporatie voorzag OFW in 2006 al haar 4.500 woningen van energieprestatiecertificaten (epc's). Woningzoekenden kunnen in één oogopslag zien of ze voor een energiezuinige of minder energiezuinige woning inschrijven. OFW gebruikte de energielabels al om huurders in slecht geïsoleerde huizen korting te geven, wat de corporatie een nominatie van VROM voor de Nettrofee opleverde. In 2008 zijn de energielabels verplicht, al is voorwaardelijk uitstel tot 2009 mogelijk.

NRC Handelsblad,

Eén huis, drie labels: hoe weet ik of mijn EPC-score betrouwbaar is? Een woning met een D-label kan niet evengoed een B-label krijgen. Klinkt logisch, maar bij het toekennen van energieprestatiecertificaten (EPC) nemen experts weleens een loopje met de regels. 'We zijn verbijsterd.' Bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (Veka) zijn monden opengevallen na het bekijken van het VRT-programma Factcheckers, omdat energiedeskundigen energieprestatiecertificaten met drie verschillende labels (B, C en D) opstelden voor dezelfde woning.

De Standaard,

Wilt u een woning, appartement, studio, … overdragen (verkopen, schenken,...) of te huur stellen? Dan moet u een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben, opgemaakt door een erkende energiedeskundige.

https://www.vlaanderen.be/energieprestatiecertificaat-epc-bij-overdracht-of-verhuur-van-een-wooneenheid

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2006